• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Aan de slavernij in Nederland en de toenmalige koloniën kwam op 1 juli 1863 een eind. Volgend jaar is het precies 150 jaar geleden en dat wordt op grootste wijze gevierd, maakt de voorzitter van Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, Joan Ferrier, vandaag bekend.

Met diverse nog nader te bepalen activiteiten wil de stichting, die speciaal hiervoor in het leven is geroepen, uitvoerig stilstaan bij het gezamenlijk verleden van alle Nederlanders met betrekking tot de slavernij.

Initiatief
De gemeente Amsterdam heeft het initiatief genomen voor deze herdenking, maar naar verwachting doen ook andere plaatsen in het land mee. Ferrier denkt daarbij aan Middelburg, Hoorn of de grote steden waar veel mensen wonen die van oudsher een link hebben met het slavernijverleden.

Aandacht
De stichting wil verder toonaangevende instellingen en personen benaderen om aandacht te vragen voor deze geschiedenis. De voorzitter noemde als voorbeeld Unesco, het kabinet of leden van de koninklijke familie. Volgens de Amsterdamse wethouder Andrée van Es (diversiteit, GroenLinks) is het nodig het verhaal van de slavernij en de gevolgen daarvan te blijven vertellen. “Want de onwetendheid hierover is vaak nog verbazingwekkend groot.”

Vrijheid
“In de huidige samenleving hebben gekleurde mensen nog altijd last van vooroordelen, racisme en discriminatie. Ik zie tot mijn verdriet ook nog veel mensen die zich onderdrukt voelen en het moeilijk vinden daar uit te komen. Wij kunnen eraan bijdragen om ervoor te zorgen dat het ze lukt en ze in vrijheid kunnen leven”, aldus Van Es. Volgens de wethouder moet ook moderne slavernij als gedwongen prostitutie en kinderarbeid de aandacht krijgen tijdens de herdenking.

Alle Nederlanders
Volgens Ferrier hebben zich al diverse initiatiefnemers voor activiteiten gemeld. “We hopen dat we alle Nederlanders, ongeacht etniciteit, religie, jong, oud, vrouw of man kunnen betrekken in ons herdenkingsprogramma”, aldus de voorzitter.

© ANP, alle rechten voorbehouden

28 reacties op “Afschaffing 150 jaar slavernij wordt groots gevierd”

 1. @Zorro
  O ja, en een eigenwijze computer bestaat niet. Een computer is nou juist een van de weinge apparaten die alleen maar uitvoert wat hem wordt opgegeven. Niet meer, niet minder. Geen bitje.

 2. @Zorro,
  Wat ben je snel met je ‘onzin’?
  Zucht, vooruit dan maar, wat betekent het eigenlijk:
  “Een freudiaanse verspreking is een verspreking, die onbedoeld inzicht geeft in wat er (wellicht onbewust of ontkend) speelt in de geest van de spreker.”

  Waarom zou dat niet gelden voor (on)bewuste typo’s?

 3. @ shimaruku. Onzin, het is geen freudiaanse verspreking, maar een typefout of een eigenwijze computer en bij basora is het een boberaanse taalfout.:-)

 4. @Basora, Slavernij bestaat al sinds de oudheid. En bestaat nog steeds vandaag!
  Misschien is het handig om slavernij in het algemeen te bezien. Blijkbaar is het eigen van de mensen.

 5. @Zorro, @Basora,

  “zakken verbeteren”, dit is nu een klassieke freudiaanse verspreking, verschrijving in dit geval.

  Verder ben ik het wel heel erg eens met Basora’s visie op de slavernij. Ik geloof ook niet dat het er sinds de afschaffing van de slavernij beter op is geworden. Mensen buiten nu eenmaal andere mensen uit, terwijl de mensheid als geheel zich gedraagt als een zich ongeremd delende kankercel die de aarde in rap tempo vernietigt.
  Ik vind het eveneens triest hoe sommige reageerders hier bij ELK artikel ALLES wat met Curacao en Curacaoenaars te maken heeft, structureel afkraken en de grond inboren.
  Dat is heel iets anders dan beargumenteerde kritiek spuien, waar een ander dan weer met tegenargumenten op kan reageren. Zo krijg je een leuke en zinnige discussie, waar vaak nog wat te leren valt.
  Herdenking van de slavernij op de verjaardag van de afschaffing van de slavernij blijft voor mij ook daarom belangrijk: je weer eens realiseren hoe belangrijk het is om als mensen op een respectvolle manier met elkaar om te gaan en wat er kan gebeuren als de ene groep mensen een andere groep mensen tot beesten degradeert.

 6. @ Basora. en hoe we nu zakken kunnen verbeteren.

  Daar sla je de spijker op z’n kop met die zaKKen oftewel wanneer gaat er eindelijk iemand beginnen met verbeteren van de zaken na van het verleden geleerd te hebben, want dat moet eerst gebeuren. Zo lang Jerommeke er is, zal het met velen niet lukken.

 7. Het afschaven van slavernij moeten wij blijven vieren. Verder moeten wij jongeren bij brengen wat slavernij inhield. Immers slavernij bestaat nog steeds in het jaar 2012.
  Het even stilstaan bij de menselijke geschiedenis is goed, want door stil te staan kunnen we terugkijken naar wat verkeerd is gegaan en hoe we nu zakken kunnen verbeteren. Iedereen heeft pijnlijke momenten in hun leven ervaren, verlies van een geliefde, Discriminatie, geweld en onrechtvaardigheid. Vele oorlogen in de wereld zoals de Stammenoorlog, Religieuze oorlogen de Eerste en Tweede wereldoorlogen. Het blijven herdenken van deze dagen en tijden is juist en wenselijk.
  Slavernij heeft voor veel mensen veel verdriet en ellende gebracht. Slavernij is meer dan anderen mensen vernederen, haat gevoelens kweken, slavernij is onrechtvaardig en inhumaan. Veel personen voelen zich superior of beter dan de ander Terwijl velen vergeten dat wij allemaal maar naar hetzelfde plek gaan (het graf) in welke vorm dan ook. Er bestaat geen superioriteit van de ene mens op de andere, zelf niet over de dieren want allen ondergang hetzelfde situatie de dood. Slavernij is een ziekte een kankergezwel. Het beïnvloed de hersenen van mensen, die denken dat door haat en hoogmoed je beter wordt dan je medemens. Haat tussen rassen heeft voor veel verdriet en woeden en pijn gezorgd. Want nooit heeft oorlog gezorgd voor een rooskleurige toekomst. Haat zie je zelf op deze site waar mensen zich onbeschoft en ongemanierd zicht uit over andere rassen. Het zegt veel over de denkwijze van de persoon in kwestie, die gedreven wordt door haat en minderwaardigheid complex. Immers een onvolmaakte persoon kan niet een andere onvolmaakte persoon oordelen. Wat een persoon als waarheid waarneemt is meestal een deel van een klein waarheid. Het is een relatieve waarheid niet de absolute waarheid. Als iemand zegt de Antilliaan is lui, dom, arrogant en crimineel, hebben de Antillianen het recht om te zeggen dat Nederlanders boeven, piraten slavendrijvers, moordenaars, verkrachters en gierig zijn? Wat schiet je er mee op met het over en weer gooien van modder. Het is niet opbouwend en het helpt onze geest niet om een beter mens te worden. Het is triest en verdrietig dat mensen die hetzelfde zuurstof inademen en uitademend zo met elkaar omgaan. Het is inhumaan om een familie uit elkaar te drijven door de vader als slaaf te verkopen aan een slavenbaas in Cuba, de moeder aan slavenbaas op Curaçao en de kinderen te verkopen als slaven in Amerika. Het vinden van je Roots is moeilijk er bestaat geen stamboom. Dat is niet wat de Schepper voor ogen had toen hij deze aarde schiep. Het mens is de grootste vernietiger van onze wereld door haat, bedrog, hoogmoed en hebzucht. We kunnen duizenden boeken schrijven over de golf van geweld en vernieling dat de mens verricht aan onze aarde.

 8. @Gompie
  Dat is wel bijna letterlijk appels met peren vergelijken.
  Adam en Eva is toch een verhaaltje uit de bijbel? Geloof dus.
  Slavernij is toch aantoonbaar werkelijk gebeurd? Feit dus.
  Leuk geprobeerd, maar het slaat nergens op.

 9. @Anonymous
  O, daar heb ik maar drie letters voor nodig: VOC.

 10. De Curacaoenaar doet me denken aan het sprookje van rupsje nooitgenoeg: graaien, graaien en nog eens graaien naar goed voorbeeld van het cocktailtrio Schotte, van Rijn en Soemantie.

  Nederland heeft 5 miljard van de schulden van Curacao afgelost en krijgt daarvoor stank voor dank. Nee, ook de slavernij moet nog eens vergoed worden. Maar wellicht kan Nederland dat compenseren met een schadeclaim vanwege de criminaliteit van de Curacaoenaars in Nederland, waar zij verantwoordelijk zijn voor 10% van de criminaliteit terwijl ze 1% van de bevolking uitmaken.

 11. @Shimaruku, zou je mij het verschil of juist niet verschil tussen het Nederlandse koloniale verleden en de afschaffing van de slavernij kunnen uitleggen ?

 12. @Peter van Dungen, fijn dat je in je onderbewustzijn duidelijk de verschillen kunt aangeven tussen de Curaçaoenaar (en ja, ik weet dat je niet iedereen over dezelfde kam kunt scheren) en de Nederlander, maar zolang er Curaçaoenaars zijn die vinden dat ze iedere Makamba en Makambaland voor rotte vies mogen uitmaken, en dat zonder enige terughoudendheid doen, vind ik dat het mijn recht is diezelfde Curaçaoenaars op hun tekortkomingen te wijzen en daar heb ik jouw veer echt niet bij nodig, stop die er maar bij jezelf in.

 13. Als Curacao Nederland nog steeds aanspreekt op de slavernij denk ik dat we ook alle vrouwen alsnog moeten veroordelen wegens het aanreiken van de verboden appel door Eva aan Adam.

  Ik eis bij deze dat alle vrouwen mij daarvoor een schadevergoeding gaan betalen.

 14. @Peter van Dungen
  Applaus. Een verademing, jouw reactie.
  Overigens komt een hoop negativiteit van slechts 1 hogelijk gefrustreerde persoon; misschien is het je nog niet opgevallen, maar Henk van Westenbroek = Simon Bolivar = Gert de Vries = Bert de Vries = Juul Vincent = Jules Vincent = Ferd Jansen = BOMBOKLAD en zo nog een stuk of 50 aliassen.

  Veel blanke Nederlanders die hier altijd zo negatief reageren, hebben zelf niet eens in de gaten wat een treffende voorbeelden ze zijn van het postkoloniaal syndroom. In 150 jaar is echt niet alle gedrag van zowel ex-kolonisator als ex-gekoloniseerde genormaliseerd.

  Om maar eens mijn eigen eerdere reactie te citeren:
  “Hoe ver dat postkoloniaal syndroom doorwerkt kom je pas achter als je ook AL je eigen normen en waarden onder ogen ziet en je afvraagt waar het vandaan komt dat je iets als goed of fout waardeert.
  Het koloniale denken is helaas nog altijd prominent aanwezig bij zowel de ex-kolonisatoren als de ex-gekoloniseerden. Het trieste is dat die hele indoctrinatie zich voor het grootste deel op onbewust niveau afspeelt. Juist daardoor schieten mensen zo makkelijk in een kramp zodra het over slavernij gaat of, om maar eens een dwarsstraat te noemen, zwarte piet. Of blanken met heimwee naar de VOC, en helaas, ja, de bountys die vooral Nederlands blijven spreken en nog altijd denken dat kroeshaar ‘slecht haar’ is.”

  Behalve dat het een historische gebeurtenis van belang is, is de viering van de afschaffing van de slavernij blijkbaar ook nodig; het bewustmakingsproces is nog in volle gang.

 15. @ Peter. Heb je wel eens geluisterd naar het radioprogramma van Jerommeke Wiels. Die doet niet anders dan herhalen al jaren lang om tot mogelijke aanhangers door te dringen onder het motto als je maar lang genoeg een druppel op een steen laat vallen komt er toch vanzelf een gat in.

 16. Voor het gemak ga ik even met jullie gedachten mee. De Curaçaoënaar is dom, lui, voert niks uit, leeft ongezond, heeft geen manieren, arrogant, heeft een minderwaardigheidscomplex, is ontrouw. De Nederlander is zeer intelligent, ruimdenkend, leeft gezond, tolerant, heeft het beste met iedereen voor, is creatief, is ondernemingszind, enz. enz. Nu dat we dit uit de weg hebben geruimd en de veren in de platte Nederlandse reten hebben gestoken, is mij nu de vraag, wat men met het anti Curaçaose sentimenten hier wilt bereiken. Er moet een reden zijn waarom een x aantal personen dagelijks de moeite nemen om op elke artikel ongeacht het onderwerp, zich tegen de Curaçaoënaar, Schotte en Stella van Rijn te uiten? Werkt het therapeutisch? Is het wellicht de onkunde om bepaalde persoonlijke frustraties te uiten, dat men tot dit forum grijpt? Wordt het probleem opgelost om elke dag in de herhaling te vallen? Of hoopt men dat de Antilliaanse bevolking hier stiekem dit soort berichten leest en dat ze ineens zullen veranderen tot de standaarden van de Nederland?

  Dat er regelmatig wel wat negatiefs over de inboorlingen in ons gesloten clubje wordt geuit, zit nu eenmaal in ons genen. Maar het besef is er wel , dat het l luxe leven op Curaçao nooit evenaart kan worden in ons verkapte communistische Nederland waar het niet eens mogelijk is de kleur van je voordeur te veranderen. Vandaar er enigszins een balans is in het relativeren. Echter speur ik dat totaal hier niet.

 17. @Nederlander, je het meer dan groot gelijk!

 18. @Para Mira, you confuse truth with hate and you and your “compinchies” are incapable of doing anything but laying fault of your incompatencies with somebody else. This to enables you (you think) to do nothing, because your “poor” situation is always somebody’s elses fault.
  Keep believing in this and keep hating the Dutch or should I say the Makambas.

 19. De slavernij herdenken vind ik prima, net als wij stilstaan bij 4 en 5 mei. Het is goed om je geschiedenis te kennen en af en toe even over na te denken. Vanuit de geschiedenis kan je vele zaken zien die je verbetert zou willen hebben. Veel van deze zaken beginnen bij jezelf. Een ander haten, omdat hij/zij het beter heeft is heel makkelijk. Wat doen aan je eigen situatie is vaak moeilijker, maar doe het aub wel!! Stop toch met het elkaar onmogelijk maken op dit eiland, we leven prima toch onder de zon? Maar wel graag in het Koninkrijk aub, we hebben zelf niet de resources om dat zonder een buffer te kunnen!!

 20. @Para mira, gebruik je energie maar om de huidige misverstanden op het eiland door deze regering aan te pakken! dan pas zal curacao door kunnen gaan!

 21. Para Mira en van den Dungen: ik begrijp jullie reacties niet want Nederlander heeft gewoon volkomen gelijk. Wellicht denken jullie dat de uittocht van de Antillianen naar Nederland haar oorzaak vond in het mooie weer daar, maar dan heb ik nieuws voor jullie: het is toch echt vanwege de sociale voorzieningen.

  Natuurlijk was de slavernij fout, dat was de Tweede Wereldoorlog ook maar daar vallen wij de Duitsers van nu niet meer mee lastig. De Curacaoenaar moet eens leren wat eigen verantwoordelijkheid is in plaats van alles op Nederland af te schuiven.

 22. @ Nederlander. Why are you spreading so much hate, what is it good for? Where did the locals wrong you? This is insane always attacking the locals even because of a celebration they are entitled to. What is wrong with you moran, this is abnormal! You have a profound and personal hate blazing inside of you, did they pick your woman from you? Well you are not the first neither will be the last this happens to on this Island. Please try and reconcile yourself with the facts that the Dutchman were completely out of line and instead of raging with hate you should be humble and ask for pardon for your ancestor’s foul deeds instead. I believe I smell a terrible lack of education here.

 23. @Nederlander. Ben je nu opgelucht na je tirade? Gelukkig had je nog de beleefdheid om aan te geven dat het jouw eigen veronderstelling is en geen feiten. Zelf ken ik persoonlijk geen enkele afstammeling afkomstig van de slavernij die in het slachtoffer rol blijven hangen, wat volkomen logisch is in een bedrijf die mede gesticht is door afstammeling (zoals jij dat noemt). Die kunnen dat zich niet permitteren. En om vervolgens als Nederlander zulke insinuaties te maken terwijl mijn inkomen voor een groot gedeelte afhankelijk is van hun, gaat bij mij niet op. Overigens neem ik jou niet kwalijk. Als Nederlander moet ik me ook in ons gesloten kringentje begeven, waar de dit soort prietpraat, vaak het gesprek van de dag is. Onbekend maakt onbemind.

 24. 150 jaaart geleden !!!!!! het lijkt wel alsof deze regering zich nog steeds slaaf voelt en heel wat mensen in uit onze bevolking geloven er ook heilig in dat de makamba de schuld van dit alles is …. tsss live ON people ! EDUCATE yourselves !

 25. Niet alleen de gekleurde mensen, zoals gesteld in het artikel, hebben last van vooroordelen, rascisme en discriminatie. Kijk maar eens hoe de rijke(vooroordeel)Makamba’s (= rascistische benaming voor blanke Europese Nederlander) op Curacao gediscrimineerd worden, (hebben nog steeds een verblijfsvergunning nodig als zij op Curacao willen wonen) en door de huidige politici het liefst in lijkenzakken teruggestuurd dienen te worden.

  Dus……. Verbeter de wereld en begin bij jezelf!!!!

 26. Volgens mij blijven vele afstammelingen van de slaven (gevangen door hun broeders in Afrika en verkocht aan die witte mensen uit het Noorden) bewust in hun slachtofferrol zitten, dat is in hun levenservaring de meest geschikte rol om hun in staat te stellen helemaal niets te doen ( en hun incompetentie verbergen, nou niet echt verbergen, want wat je niet hebt kun je ook niet verberegn) en ons heden ten dage nog steeds als kolonialen, uitbuiters, makambas etc. uit te schelden en dan in Nederland wonen en profiteren van ons sociaal systeem. En dat er dan nog een beroep op ons gedaan wordt om hun feestje te financieren is dus een gotspe.

 27. Hoe kunnen we over de afschaffing van slavernij spreken als die heden ten dage nog steeds voorkomt? Schotte neemt er althans op iedere reis 2 mee (Stella en Soemantie).

 28. Het is een goed idee om ook hedendaagse slavernij hard aan te pakken. ook op Curacao kijkt men graag de andere kant op. En tevens is het goed om de geschiedenis van slavernij in het algemeen goed te kennen want vaak wil men zich alleen richten op 1 partij.