• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Vandaag uit Omayra Leeflang kritiek op de beslissing van de Interim Rector van de UNA om Karel Frielink niet meer te laten doceren.

Interim Rector UNA ondermijnt academische vrijheid
Het is onvoorstelbaar dat de interim rector Magnificus van de UNA, Francis Delanooy de vrijheid van de UNA ondermijnt, terwijl hij daarvoor op de bres had moeten staan. Academische vrijheid betekent dat de docenten en de onderzoekers aan de universiteit , in het belang zelf van de ontwikkeling van de kennis en van de verscheidenheid van de meningen, een zeer grote vrijheid moeten genieten om onderzoek te verrichten en om in de uitoefening van hun functies hun mening te uiten. Wetenschap en de vrijheid die daaraan verbonden is wordt zelfs beschermd door de universele verklaring van de mensenrechten.

De opzegging van werkverband met advocaat Karel Frielink bij de UNA omdat hij voormalig Rector Magnificus Miguel Goede bijstaat, kan niet anders worden uitgelegd dan beknotting van vrijheid. Een universiteit die zich daaraan schuldig maakt verliest elke geloofwaardigheid als wetenschappelijk instituut. We moeten ons allen zorgen maken over deze ontwikkeling bij het hoogste onderwijs instituut van Curaçao. De beslissing van Saskia de Griek, advocaat en co-docent, om als protest tegen deze serieuze schending van de academische vrijheid  dit jaar ook niet te doceren aan de UNA, is de enige juiste beslissing. Wie zwijgt, stemt toe en het is dan ook onvoorstelbaar dat de overige docenten van de UNA nog niet van zich hebben laten horen. Vrees?

Our lives begins to end the day we are silent about the things that matter. Stil blijven is dan ook geen optie en ik hoop van harte dat de docenten van de UNA alsnog van zich laten horen.

Curaçao wordt sinds het aantreden van de huidige regering beheerst door een cultuur van vrees. Dat deze vrees, opgewekt  door openlijke bedreiging, intimidatie en afstraffing van mensen die het niet eens zijn met de regering of die een andere mening hebben, is doorgedrongen tot de universiteit van het nieuwe land Curaçao is weerzinwekkend. Triest is dat de interim Rector van de UNA zich voor dat karretje laat spannen. Echter daarvoor is het ‘fenomeen’ interim directeur door de regering Schotte bij de meeste overheids nv’s en instellingen geïntroduceerd.

4 reacties op “Ingezonden: Rector UNA ondermijnt vrijheid”

 1. @Zorro; VRIJHEID en BLIJHEID staat idd in het vaandel, maar;

  VRIJHEID= Corrupte en zelf verrijking voor Schotte, Wiels, (J)asjes, enz.

  BLIJHEID= Zoveel mogelijk vriendjes, familie en eigen mensen op vitale posities plaatsen.

  De dictatuur is nog maar een hele kleine stap, maar wel zwaar aanwezig.

  @Simon Bolivar; De geschiedenis herhaald zich, nu een paar honderd Km verder en wel HIER. Het duurt niet lang meer voor de moord partijen gaan beginnen.

 2. De junta kruipt steeds verder met hun subversieve maatregelen ter meerder eer en glorie van enkelen. Nu is de universiteit aan de beurt. Morgen ….???

 3. In veel landen in Afrika en ook in Suriname weten we hoe het gaat en ook hoe dit gaat aflopen (moordpartijen). We weten precies hoe het spel gespeeld wordt en het resultaat.. en toch blijft iedereen stil.. en de geschiedenis leert ons dat dictators niet uit zichzelf vertrekken…

 4. Vrijheid blijheid staat bovenaan in het vaandel van deze regering en ze probeert dat op alle geoorloofde en vooral ongeoorloofde manieren af te dwingen, maar het moet wel in hun kraam te pas komen en de dictatuur ten goede komen.