• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De gemiddelde consumentenprijzen in Caribisch Nederland zijn in 2011 flink gestegen ten op- zichte van 2010, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Op Sint Eustatius lag de inflatie met 9,9 procent het hoogst. De prijsstijging op Bonaire bedroeg 5,4 procent en op Saba 6,4 procent.

Vergeleken met Nederland ligt de inflatie in Caribisch Nederland een stuk hoger. In Nederland is in 2011 een inflatie van 2,3 procent gemeten.

Inflatie Bonaire
Op Bonaire zorgden vooral de prijzen van voedsel, alcoholvrije dranken en vervoer voor een stijging van de inflatie. Voedsel was vorig jaar 7,8 procent duurder dan in 2010. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de prijzen van vlees. Vervoer is vooral duurder geworden door hogere prijzen van vliegtickets. Daarnaast hadden ook de benzineprijzen een verhogend effect op de inflatie. Benzine werd vooral in de eerste helft van het jaar duurder. Verder zijn vorig jaar de prijzen van kleding met 11 procent omhoog gegaan.

Inflatie Sint Eustatius
De hoogte van de inflatie op Sint-Eustatius is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor vervoer. De prijzen van vliegtickets en autobrandstof stegen enorm. Daarnaast droeg de stijging van prijzen van energie en horeca flink bij aan de inflatie. In het eerste kwartaal van 2011 hebben veel horecagelegenheden hun prijzen verhoogd als gevolg van het nieuwe belastingstelsel dat vorig jaar werd ingevoerd.

Inflatie Saba
Op Saba is de inflatie van 6,4 procent ook te danken aan de prijzen van vervoer. Net als op de andere eilanden kwam dit vooral door hogere prijzen voor vliegtickets en steeg ook de prijs van autobrandstoffen fors. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken stegen met 9 procent. Vlees en brood- en graanproducten hadden hierin een belangrijk aandeel. Een derde belangrijke inflatieverhogende factor zijn de prijsstijgingen in de horeca. Deze stegen ten opzichte van 2010 met 21 procent. Deze prijsstijging deed zich net als op Sint Eustatius in het eerste kwartaal voor.

5 reacties op “Inflatie Caribisch Nederland flink gestegen”

  1. En dat Bonaire verbeterde ziektezorg, veiliger vliegveld en verbeterd onderwijs heeft gekregen vergeten we voor het gemak maar even.

  2. @ WGDENT. Ik zie meer, dat er van veel van jouw stellingen geen hout klopt dan van Juul. Ja ja, Nederland heeft het weer gedaan en is alles vanuit Den Haag aangestuurd. Van wie heb ik dat meer gehoord.

  3. Eerst was er de verhoging naar 8% ABB, iedereen paste keurig zijn prijzen aan. Dus alles ging van 5% naar 8%. Dit moest in de prijs verrekend zijn en mocht niet meer apart onderaan op de rekening staan.
    Toen ging iedereen klagen, ach ja vervelend we gaan terug naar 6% en wat zien we gebeuren, de prijzen gaan niet naar beneden, maar we doen er gewoon weer 6% bovenop. De grote goocheltruc leverd de ondernemers extra winst op want je kan wel wat gillen van achter je bureau in Den Haag maar dan moet je ook beheren en controleren en daar ontbreekt het aan op Bonaire. Wie zijn de dupe? Het gewone volk dat slaapt lekker verder en gillen met zijn allen het is duur geworden op Bonaire.

  4. @Juul volgens mij kloppen geen van je stellingen
    (1) Bonaire wilde onderdeel van Nederland worden
    ==> Dit is ze door Nederland door de strot geduwd, omdat Nederland een geo-strategische positie wil overhouden in het Caraibische gebied, wanneer ze Curacao een schop geven.
    Het tweede referendum is er nooit meer gekomen. Sint Eustatius heeft zelf voor de optie gekozen om in Antillen verband te blijven. Ook hier is nooit een tweede referendum voor gekomen. (Waarom niet Juul, omdat Nederland ….)
    (2) Bonaire wilde de dollar. Ook hier is geen referendum voor geweest. Het is opgelegd en was een gevolg van (1). De Nederlandse Bank heeft dit besloten. Het is namelijk een betere keuze dan de Euro.

    Feit is wel de de dollar een inflatore werking heeft gehad op Bonaire. Ook de 8% ABB, maar daar wordt geen woord over gerept in dit artikel. We moeten ons dus afvragen hoe serieus we dit artikel moeten nemen. Waarschijnlijk ligt het inflatie percentage veel hoger in de praktijk.

  5. Ongetwijfeld staan de Bonairianen nu weer in rijen van 10 klaar om Nederland hiervan de schuld te geven, een typisch Curacaos ziekteverschijnsel dat zich snel over de eiland uitbreidt.

    Maar Bonaire wilde onderdeel worden van de BES (en daar zullen ze over niet al te lange tijd heel blij mee zijn) en Bonaire wilde de dollar.