• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Na drie dagen staken, was voor minister Hensley Koeiman (Sociale Ontwikkeling) de maat vol. In opdracht van de minister ging er gisteren een staak- verbod van 30 dagen in voor werknemers van aannemersbedrijven die op het Isla-terrein werken en lid zijn van de Algemene Aannemers Vereniging.

De arbeidskrachten legden vorige week hun werk neer, omdat Isla nieuwe werknemers uit Venezuela aanneemt terwijl het werk volgens hen ook door lokale krachten kan worden uitgevoerd. Premier Gerrit Schotte kondigde toen aan dat er een stop wordt gezet op het aannemen van buitenlandse krachten voor de raffinaderij. Er worden geen vestigingsvergunningen meer verstrekt voor de arbeidskrachten.

Geen akkoord
De Isla is echter nog niet akkoord gegaan met de stop op buitenlandse arbeidskrachten en heeft het contract niet getekend. Dit resulteerde in een tweede staking die maandag begon. De staking zette gisteren door waarna het verbod om 16.30 uur inging. De Isla moet nu samen met de regering, de AAV en vakbond SGTK tot een besluit komen.  De zogenaamde ‘cooling off period’  is ingesteld zodat er rustig kan worden overlegd tussen de verschillende partijen.

[scribd id=79336410 key=key-bwf7e3m07vmk19wh8ly mode=list]

12 reacties op “Staakverbod werknemers Isla-terrein”

 1. Jjeroen heeft wel gelijk dat veel mensen vaak niet weten waarom ze op dat moment staken, maar gewoon op komen dagen omdat de vakbond hen oproept. Daardoor kunnen ze door een vakbond ook ingezet worden voor persoonlijke belangen, of die van hun vriendjes en de leden hebben het niet eens door.
  Of in dit geval de staking terecht is? wettelijk is er geen reden dat ISLA geen contractors mag halen uit venezuela lijkt me Tenminste als ze aan de eisen voor een werkvergunning voldoen.. Mensen niet hetzelfde bepalen voor dezelfde functie lijkt me niet in een CAO staan.
  Maar aan de andere kant zijn er ook veel dingen die misschien wel in contracten, CAO’s en wetten zijn vastgelegd, maar met voeten worden getreden. En voor een advocaat heeft een uitgebuit persoon geen geld. Ik denk dat vakbonden hier echt heel nodig zijn!!

 2. @Jules, indien het contract niet volgens de wet is hoef je die niet na te komen. Ook werkgevers komen hun beloftes niet na,

 3. Jeroen zegt het wat bot maar heeft in wezen gelijk.

  Als werknemer teken je een contract met een werkgever en als je daarna met aanvullende eisen komt waaraan de werkgever niet wil voldoen dan moet je maar vertrekken. Of wanneer de werkgever het contract niet naleeft naar de rechter stappen.

 4. Lekker efficiënt symptoom bestrijden…hulde aan de democratisch gekozen dictatuur!

 5. Een staakverbod is helemaal niks vreemds. Staken mag maar niet voor altijd. Vind n staakverbod na 3 dagen ook best snel, maar t is niks typiscj voor hier

 6. @Jeroen,

  Reageer jij in je eigen tijd of in de baas zijn tijd?

 7. Het lijkt Hongarije wel.

 8. Ha ha ha en de regering laat haar werkelijke en dictoriale aard zien.. Dit is alleen nog maar het begin!

 9. A) weten die mensen die buiten stonden bij de ISLA vanmorgen ook van dit besluit?
  B) (niet in dit artikel) er wordt gezegd dat de vakbonden niets van de staking wisten, dat het een wilde staking is. Maar het is een staking van de contractors (lees ‘meest uitgebuite werknemersoort’) en hun vakbond weet er wel van. Dat zijn andere vakbonden dan de werknemersvakbonden in het artikel.
  C)”Premier Gerrit Schotte kondigde toen aan dat er een stop wordt gezet op het aannemen van buitenlandse krachten voor de raffinaderij. Er worden geen vestigingsvergunningen meer verstrekt voor de arbeidskrachten.”
  Kan dit zomaar??? Er zijn toch wetten die de afgifte reguleren en die moet je aanpassen niet overheen walsen.
  D)En nu mijn persoonlijke mening: Ik vind het schandalig dat er een stakingsverbod is ingesteld.

 10. Staakverbod? Dat zou voor iedereen op dit eiland moeten gelden. Bij het minste of geringste gaat men “staken”. Een betere term is “werk weigeren”.

  Op Curacao heeft men geen enkele notie wat staken inhoudt. Het is gewoon een gemakkelijke manier om weer een paar dagen vrij te krijgen (naast ziek zijn, ongeoorloofd afwezig zijn, etc.).

  Dat soort mensen moet onmiddelijk ontslag worden gegeven.

 11. Wat stakings verbod,de mens heeft recht om te staken zo lang als hij wil voor zijn eigen rechten en daar heeft de regering niets mee te maken ook jij niet Koei? of leven we al in een Chávez land

 12. Kan de minister niet ook een staakverbod uitvaardigen aan Gerrit Schotte en Stella van Rijn? Die staken hun werkzaamheden om de twee weken voor weer een door de overheid betaalde vakantiereis.