CURAÇAO – Een grote zonnestorm heeft vandaag de aarde aangedaan. Volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling is het de grootste sinds 2005. De storm zorgde voor een geweldige lichtshow in verschillende delen van de wereld, waaronder Zweden, Noorwegen en het noorden van Groot-Brittannië.

In onder meer Zweden was de lucht prachtig verlicht met (fel)groene strepen en vlekken; het zogenoemde poollicht of Noorderlicht (Aurora Borealis). Zoals verwacht heeft de zonnestorm weinig schade aangericht.

Uitbarsting
Door een krachtige uitbarsting van de zon werd gisterochtend een wolk elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeblazen. Dat gebeurde met een snelheid van ruim 2000 kilometer per seconde. Als zo een plasmawolk sterk genoeg is, kan deze satellietelektronica, energienetwerken en radiocommunicatie verstoren.

Zwaardere zonnestorm
Uit voorzorg werden verschillende vliegtuigen die via de noordpool vliegen omgeleid, meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox. Daarbij ging het om vluchten tussen de Verenigde Staten en Hongkong. Volgens NASA moeten we ons opmaken voor een veel zwaardere zonnestorm in 2013, die onder meer stroomnetwerken langdurig plat zou kunnen leggen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

Het Zweedse Aurora Sky Station maakt elke 5 minuten een foto en plaatst die op hun website.

1 reactie op “Zonnestorm doet aarde aan”

  1. super mooi, bedankt hier voor.