• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Hensley Koeiman (Arbeid) gaat arbeidswetten die pending zijn, aanpakken. De minister vindt dat er onrechtvaardige dingen gebeuren met werknemers en de arbeidsinspectie meteen moeten worden versterkt. “Zo kunnen we het welzijn van werknemers garanderen.”

Momenteel is een deskundige bezig met het analyseren van de situatie. Hieruit worden aanbevelingen en trainingen gevormd om het inspectiekorps te versterken. Ook is er een gepensioneerde jurist ingezet voor de begeleiding en procesbewaking.

Wetten
De  wetten die de minister wil aanpakken zijn de moederschapswet, de 80/20-wet en de wet van kortlopende arbeidscontracten (uitzendbureaus). Ook zijn er enkele wetten in voorbereiding:

Cessantiawet
Deze wet is een aanvulling op de huidige wet van Sesantia. De wet maakt het voor werknemers die een gerespecteerd aantal jaren in dienst zijn geweest bij één werkgever mogelijk, te kunnen beslissen om het bedrijf te verlaten om elke geldige reden en recht blijft houden op Cessantie. De wet moet voorkomen dat werknemers die lang in dienst zijn, geprovoceerd worden door hun werkgever om zelf op te stappen.

Referendumwet
Deze wet moet het aantal formaliteiten verminderen voor een vakbond die een bedrijf wil vertegenwoordigen. De wet moeten voorkomen dat zich problemen voordoen tussen werkgevers, nemers en de vakbond.

Verzekering
Extra verzekering voor werknemers, voornamelijk voor werknemers in risicovolle beroepen. Enkele vakbonden geven al een compensatie voor gevaarlijk beroepen, maar omdat de meerderheid van de arbeiders niet is aangesloten bij een vakbond wil de minister hier meer aandacht voor.

Permanent Pensioen
De minister wil dat alle werknemers pensioen kunnen opbouwen, ongeacht waar zij werken of welke functie zij betreden. Iedereen moet meteen worden ingeschreven bij een pensioensverzekering en pensioenpremie betalen. De premie die betaald wordt, is afhankelijk van het salaris.

Niet voortduren
Andere aandachtspunten van de minister zijn de oproepkrachten, parttimers en invalkrachten. “De situatie zoals deze nu is, kan niet voort blijven duren”, laat Koeiman weten. “Alles wat nodig is zal worden gedaan om misbruik te elimineren.” Verder wordt er gewerkt aan de Ketenaansprakelijkheid. Dit is een wet die voorkomt dat bedrijven vertrekken en hun werknemers achterlaten of geen belasting of SVB betalen.

5 reacties op “Koeiman pakt arbeidswetten aan”

 1. @your worst nightmare, Je hebt in alles gelijk wat je schrijft maar vergeet niet dat er ook werkgevers zijn die op een verschrikkelijke manier hun werknemers uit buiten. Zo ken ik een bedrijf die al hun mensen zo”n 35, waarvan er 20 met een vast dienstverband verplicht hebben salaris in te leveren. Als iemand het daar niet mee eens was kon hij/zij vertrekken. Nu zul je zeggen daar krijgen zij geen ontslagvergunning voor maar zover is het nooit gekomen. Gewoon op een achterbakse manier mensen treiteren, kleineren, 7 dagen laten werken etc, net zo lang tot deze mensen zelf opstappen zonder Cessantia zonder referentie brief! Het gaat hier niet om werknemers die altijd ziek waren, te laat komen, slechte service verlenen en ga zo maar door. Het gaat hier om mensen met gezinnen, alleenstaande moeders die hun werk serieus nemen, maar over mensen met verantwoording voor hun werk. 10 % service charge wordt er berekend, maar niet 1 personeels lid heeft er ooit iets van gezien, het gaat allemaal naar de werkgever!! Uiteindelik zijn er weinig mensen die niet accoord gingen met de salaris vermindering, bang voor hun baan, bang voor hun gezin, bang voor hun werkgever!!

 2. Zeer goede zaak Minister Hensley Koeiman.
  worden dan eindelijk die zakkenvullers aangepakt
  Veel werkgevers (Profiteurs) op ons dushi Curaçao vertrappen de arbeidsrechten van de werknemers.
  Het minimum betalen en denken dat ze het maximum er uit kunnen hallen (typisch).
  dragen niks af ja als je ziek wordt dan vlug inschrijven bij SVB.
  Denken dat ze hun eigen wetten kunnen maken.
  Hopelijk (niet alleen praatjes) met Koeiman is dat nu verledentijd.

 3. Dit geld natuurlijk niet voor Nederlanders die van rechtswegen zijn toegelaten want die hebben volgens de verblijfsvergunning nergens recht op behalve dat ze wettelijk wel alle sociale voorzieningen mogen betalen.

 4. Beste heer Koeiman, gaat u ook er voor zorgen dat de werknemers kundig zijn, dat zij altijd op tijd zijn, dat zij goede service verlenen, dat ze geen misbruik maken van ziekte iedere keer dat zij geen zin hebben om te werken, zorgt u er voor dat zij, in wijnig worden, werkethiek gaan tonen?.

  Gaat u de administratie kosten betalen voor het verplicht pensioen?.

  Wie bepald of een beroep extra gevaarlijk is?. Wordt dat de overheid of de werknemer?.

  Zorgt u er ook voor dat de werkgever minder tolerant hoeft te zijn met mensen die vaak “ziek zijn” maar in de tussentijd op het strand liggen?.

  Gaat u er ook voor zorgen dat de SVB is binnen 1 maand terug betaald als de werkgevers salarissen voorschieten voor medewerkers die “ziek” zijn?.

  Gaat u de onregelmatigheden eerst bij de overheids nv’s en het ambelijkaparaat aanpakken?, denk aan Curoil, CPA, RDK, UTS, Aqualectra, Douane, Politie, enz.

  Begrijpt u dat veel werknemers er een zooitje van maken en niet betrouwbaar zijn?, hoe gaat u werkgevers voor dit soort mensen beschermen?.
  YWN

 5. Go Koeiman!!!!