CURAÇAO – Een nieuw parkeersysteem wordt morgen in gebruik genomen op Hato. Bij het nieuwe parkeer- systeem moeten bezoekers voortaan betalen bij betaalautomaten voordat men het parkeerterrein afrijdt. Het zogenaamde ‘pay-on-foot’ systeem is gebruiks- vriendelijk en gemakkelijk, aldus CAP.

Bij de entree moet de bezoeker op een knop drukken om een parkeerkaart mee te krijgen. Dit zorgt er tevens voor dat de slagboom omhoog gaat. De parkeerkaart moet meegenomen worden als de auto is geparkeerd. Voordat de bezoeker terugkeert naar zijn auto, is het verplicht om eerst te betalen bij een van de drie betaalautomaten. Deze automaten staan op verschillende plekken op de parkeerplaats.

Uitgang
Zodra er betaald is krijgt de bezoeker zijn kaart terug, en heeft hij nog vijftien minuten om het parkeerterrein te verlaten. Bij de uitgang moet de parkeerkaart in de machine gestoken worden. Hierdoor gaat de slagboom naar boven en kan de bezoeker het terrein weer verlaten.

Assistentie
Om het makkelijker te maken zal CAP folders uitdelen waarin het parkeersysteem stap voor stap staat uitgelegd. Ook zal er personeel staan bij de verschillende betaalautomaten, om de bezoekers te assisteren.

15 reacties op “Nieuw parkeersysteem op Hato”

 1. @ Peter van Dungen. Dus, een wijze les voor iedereen, goedkoop is duurkoop. Het eerste ontwerp was geraamd op 80 miljoen dollar. Daar zat ook nog twee dubbele slurfen ala schiphol en vier enkele slurfen inbegrepen. De huidige vliegveld heeft maar 30 miljoen dollar gekost. Met de nodige upgraden en eventuele vergroting, komt de teller op 60 miljoen.

  Zo’n zelfde grap heeft Rudsel Martha met de gevangenis uitgehaald. Trouwens wanneer halen ze die terug voor NAF 25000 per maand plus woonlasten? Hij past wel bij dat zooitje.

 2. @ Simon Bolivar. Waarschijnlijk nooit op St. Maarten, Barbados, Trinidad enz. geweest waar je wel cash airport tax moet betalen. Allemaal abnormale (ei)landen neem ik aan.

 3. De verhoging is al door de vorige consortium (alterra, bectheld) uitgevoerd om de klappen van het wegvallen van DCA op te vangen. Bij de wisseling van de wacht heeft de overheid geeisd dat de nieuwe CAP zich wel aan de afpraken zou houden. Dat zou betekenen dat het vliegveld op de afgesproken niveau gebracht moet worden. Gezien de huidige consortium al miljoenen heeft uitgegeven om de aandelen van Alterra over te nemen, hadden zei uiteraard geen geld over voor nieuwe investeringen. Zo volgende met goedkeuring van de overheid de twee verhoging om cashfow te generen voor het upgraden van een vliegveld die volledig uit elkaar valt.

  Dus, een wijze les voor iedereen, goedkoop is duurkoop. Het eerste ontwerp was geraamd op 80 miljoen dollar. Daar zat ook nog twee dubbele slurfen ala schiphol en vier enkele slurfen inbegrepen. De huidige vliegveld heeft maar 30 miljoen dollar gekost. Met de nodige upgraden en eventuele vergroting, komt de teller op 60 miljoen.

  Welliswaar hebben de Sint Maartenaren geklaagd over hun prachtige peperdure vliegveld die pas over 95 jaar afbetaald is, maar sinds de oplevering hebben ze geen cent meer aan hoeven uit te geven.

 4. @ Curacao is ook denk het laatste land ter wereld waar de toerist nog cash tax moet betalen .. in elk normaal land is dat inbegrepen in de prijs en hoef je niet zorgen te maken om dit te betalen.

 5. Peter, ik denk dat we best een mooi vliegveld hebben met redelijk tot goede faciliteiten, al was jouw 2 level airport natuurlijk nog mooier geweest. Maar ook duurder, en ik vind dat we ons nu al blauw betalen aan airport tax. Waarom moet die zo hoog zijn en wat krijgen we ervoor? CAP heeft haar inkomsten toch uit verhuur aan restaurants, winkels en bars en natuurlijk luchtvaartmaatschappijen en carrentals en niet te vergeten de opbrengst van de parkeerplaatsen.
  Er is geen ander bedijf op Curacao dat haar klanten bijna 50 dollar kan betalen zonder uit te kunnen leggen wat de klant daarvoor krijgt, want let wel: de klant betaalt op het vliegveld al de hoofdprijs voor parkeren en een hapje en een drankje. Dat terwijl de formaliteiten (paspoortcontrole) wordt uitgevoerd door de overheid en dus geen kostenpost voor CAP is.
  Kan iemand van CAP hierop reageren?

 6. Als Curaçao dezelfde verkeersbeleid zou uitvoeren als Nederland, dan zou je een gelijkwaardige verkeersgedrag zien. Iemand hard in de portemonnee pakken werkt altijd wel ongeacht land. Nederland is echter daarin doorgedraaid, waardoor de burger het idee heeft dat het allemaal om de centen gaat en niet om de veiligheid. Een aangifte van een verkrachting kan soms een week duren, terwijl je meteen op de bon geslingerd wordt als je 4 kilometer te hard rijdt. Zo’n situatie wil je juist vermijden op Curaçao. De gouden middenweg is het streven.

  Wat betreft de dichtheid van Nederland. Aruba, St. maarten, Bardados, zijn allemaal dichter bevolkt dan Nederland. Het verschil is, dat door de stalinistische stedenbouw van Nederland, ervaar je de dichtheid veel meer beklemmend dan op de eilanden. Vandaar het iedee dat Nederland vol is.

  Terug komen op het onderwerp: de drop off lane is natuurlijk een must voor elk vliegveld. Het is alleen heel jammer dat de plannen van Curinta niet door zijn gegaan. Toen was er sprake van een “2 level” terminal (vertrek op 1ste verdieping, aankomst op begane grond ontworpen door Plan D’2 die in alle opzichten beter is dan wat we nu hebben of wat er op dit moment in het Caribisch gebied te vinden is. De voorrijwegen waren nog net aangelegd, toen de overheid besloten heeft de bouw en beheer uit te besteden. Opzich geen gek idee als je bedenkt dat zo’n deal een splinternieuw terminal zou opleveren zonder een cent uit te geven. Immers had de consortium Changi Airport, ‘s werelds beste airport, in hun portfolio. Helaas mocht dat niet baten en zijn we nu opgescheept met een waardeloos vliegveld. Het is nu afwachten wat de nieuwe consortium gaat doen. Tot nu toe zijn ze goed bezig. De sensor kranen doen het weer in de toiletten.

 7. Tsja, wat is beter, Curacao of Nederland, daar kunnen we met z’n allen net zo oeverloos over bakkeleien als Linux of Windows.
  Terug dan maar naar de betaalautomaten op Hato. Persoonlijk vind ik het jammer dat mensen ook hier worden vervangen door automaten. Ik heb nog NOOIT meegemaakt dat ik onvriendelijk behandeld ben bij het betaalloket.
  Misschien een ouderwets trekje, maar ik betaal liever bij een persoon die vervolgens de slagboom opent, dan dat ik geld in een automaat stop en maar hoop dat het allemaal werkt, dat-ie het bedrag aangeeft wat ik erin heb gegooid, dat er een kaartje uitkomt en dat vervolgens de slagboom niet hapert net als ik mijn uitrijkaartje erin stop. En als het ergens in dat traject misgaat, waar moet ik dan weer heen of nog erger wie moet ik dan bellen en wordt de telefoon dan wel beantwoord en hoe lang gaat dat dan allemaal weer duren? Nee hoor, doe mij maar gewoon een meneer of mevrouw bij de kassa.

 8. @Peter, ga je huiswerk eens doen en dan ontdek je dat Nederland 1 van de dichtsbevolkte landen ter wereld is.. met 17 miljoen mensen. en kijk naar een rotsje in de zee genaamd Curacao. Dan snap je ook waarom er Nederland meer geld wordt uitgegeven aan wegen etc en waarom dit nodig is! anders krijg je de situatie in bv India.

  Trouwens de politie in Nederland wordt beoordeeld op het aantal uitgeschreven bekeuringen.. iaw de politie moet een aantal bekeuringen schrijven of het nu belangrijk is of niet. zodoende verdiend de Nederlandse staat heel veel geld aan!

 9. Peter, Nederland is zeker niet perfect maar het verkeersgedrag is daar over het algemeen een stuk beter dan hier (ik be er de afgelopen maanden meerdere malen geweest dus spreek uit ervaring). Op Curacao zie je IEDERE KEER dat het stoplicht op rood springt mensen door rood rijden. In Nederland staat daar een boete op van 180 euro, hadden we die hier dan konden we alleen met onze stoplichten al de vakantiereisjes van Gerrit, Stella en Soemanti betalen.
  Maar het probleem is dat onze politie de andere kant opkijkt en krijg je een bekeuring dan is het een belachelijk laag bedrag dat je niet eens hoeft te betalen. Ik heb zelf nog enige bekeuringen openstaan (teracht ontvangen overigens) maar justitie doet helemaal niets om het te incasseren.

 10. Uiteraard kan geen enkel reactie geplaatst worden, zonder een sneer naar de Curaçaoënaar uit de delen. Toch zal ik even reageren, omdat ik zelf in Nederland op een blauwe maandag, bij Rijkswaterstaat heb gewerkt. Nederland geeft miljarden uit aan verkeermaatregelen, omdat de Nederlander een van de meest asociale weggebruikers in Europa is. Boetes zijn torenhoog in Nederland, omdat de overheid daarmee zeer makkelijk de rijksbegroting sluitend kan maken. . Denk jij echt dat al die peperdure drempels, flitspalen, verkeerspalen, fuiken, enz. geplaatst worden, omdat zij het straatbeeld sieren? In een Amerikaanse wijk kan men gerust een stopbord plaatsten, omdat ieder Amerikaan daarbij stilstaat, ook al is er geen hond in de buurt te bekennen. Dat zal nooit in Nederland werken, vandaar dat je dood gegooid wordt met verkeersdrempels. Op Schiphol staan permanent verkeersregelaars op de drop off-lane, omdat Nederlanders, net als Curaçaoënaars, de eerste zijn die daar misbruik van gaat maken. Overigens is Schiphol een straf geworden om heen te gaan, gezien je tegenwoordig al bijna 6 euro per uur betaald.

 11. Beste Henk, de dropoff lane is zeker handig maar wanneer je daar geen gebruik van kan maken omdat je de mensen echt wil uitzwaaien dan moet je sjouwen met alles en daar is geen rekening mee gehouden. Er zijn geen paden gemaakt waar je over heen kan lopen van het parkeerterrein naar departures zonder drempels, stoepranden of trappen.

 12. Edward, als jij bij de drop off koffers moet slepen moet je meteen een betaald parkeervak opzoeken. Dat is overal ter wereld zo. Ook omdat de Curacaoenaar anders de eerste zal zijn om misbruiik te maken van de drop off lane door zijn auto er, al dan niet bemand, lang te laten staan. Kijk eens hoeveel invalidenparkeerplaatsen bij de supermarkten hier altijd door valide mensen bezet zijn! Nos kultura?

  Ik vind de drop off lane een prima (snelle en goedkope) uitvinding, en niet alleen voor brengen maar ook voor halen. Ik laat mij altijd even bellen als bezoekers het luchthavengebouw verlaten hebben en rijdt dan thuis weg om in de drop off lane te stoppen, inladen en wegwezen.

  Nee, de drop off lane is absoluut een verbetering.

 13. Goede aktie, al was het maar omdat net als de paspoortcontrole ook de parkeerkassa’s alles behalve een aangename kennismaking met Curacaon zijn voor toeristen. De onvriendelijkheid straalt eraf, en ze spreken buiten Papiamentu nauwelijks een vreemde taal.

  Het is ook veel makkelijker bij een automaat af te rekenen (zeker met bankpas) dan onhandig door het autoraam.

  Zaak is wel dat er voldoende automaten zijn en dat er een backup voorhanden is mochten de automaten om wat voor reden ook buiten dienst raken.

  Goede zet van CAP dus.

 14. Ben de afgelopen weken een paar keer op Hato geweest om mensen op te halen en weg te brengen maar ik vind de recente wijziging geen verbetering. Het lijkt alsof men alleen gedacht heeft aan de auto’s en niet aan de reizigers die met hun koffers moeten slepen en niet altijd goed ter been zijn.
  Ik bracht mijn ouders weg die geen zware koffers kunnen sjouwen. Dan moet je eerst naar de drop off lane om ze uit te laden maar je mag dan niet meelopen naar het inchecken. Dus ze moeten in de zon bij de koffers wachten totdat ik van het terrein ben afgereden, het terrein weer op ben gereden, een parkeerplaats heb gevonden en weer naar ze toe loop.
  Het oude systeem vond ik veel gebruikersvriendelijker want je haalde de koffers eruit, bracht ze naar het inchecken en zette de auto dan op het parkeerterrein.

 15. tjeem …..is hier al jaren zo !!!