CURAÇAO – Familieleden van vermiste opvarenden van de Costa Concordia hebben vandaag bloemen gestrooid op zee. Dat gebeurde een week na de tragedie waarbij vermoedelijk 32 mensen omkwamen. Tot dusverre zijn elf doden geborgen.

Onder de familieleden waren de moeder van een vermiste serveerster uit Peru, de broer van een Indiase ober en familieleden van een jong Frans stel. Op een schip van de kustwacht voeren ze naar het scheepswrak bij het Italiaanse Isola del Giglio om er bloemen uit te strooien.

Zoektocht hervat
Het wrak schuift circa één centimeter per uur naar diepere zee. Wegens de beweging hebben de reddingswerkers hun zoektocht naar vermisten moeten onderbreken. Inmiddels zijn de reddingwerkers weer verder gegaan met zoeken.

Grootste milieuramp
Medewerkers van Smit Salvage staan klaar om de 2380 ton brandstof uit het schip te pompen. Als de brandstof in zee zou komen, zou één van de grootste milieurampen in Italië in twinting jaar dreigen. De regio rond Isola del Giglio staat bekend om zijn rijke flora en fauna, waaronder schildpadden, zeehonden en dolfijnen. “Bij een olielek kan de natuur jarenlang vervuild zijn. Schoonmaakacties zouden miljoenen euro’s kosten”, waarschuwt Hoofd Maritieme Zaken Luigi Alcaro van de overheidsdienst voor Milieuzaken.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com