• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

riffenCURAÇAO – De Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen concludeert in het rapport ‘Groene Groei investeren in biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen’ dat er meer aandacht besteed moet worden aan de biodiversiteit in ‘tropisch Nederland’. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd.

“Beperk dit niet tot de biodiversiteitsbeleid op de BES-eilanden, maar versterk ook de samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten en met andere overzeese gebiedsdelen van Europa”, staat er in het rapport. De werkgroep staat onder leiding van oud-minister van Milieu Hans Alders.

Biodiversiteit
Volgens het rapport beschikken de Antillen over een ‘formidabel biologisch kapitaal wat de eilanden aantrekkelijk maakt voor toerisme, de belangrijkste pijler van de lokale economie’. “De Antillen beschikken over een goed ontwikkeld stelsel van Nationale Parken dat ervoor zorgt dat de biodiversiteit op de eilanden en in de wateren eromheen goed beschermd wordt.”

Koraalriffen
De biodiversiteit van de Nederlandse Antillen wordt in het rapport ‘omvangrijk en merendeels goed in kaart gebracht’ genoemd. “Maar er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan, bijvoorbeeld op de Sababank. De Bank is van groot economisch belang voor Saba, met name door de kreeftenvisserij met een omzet van ruim 1 miljoen dollar. Recentelijk werden tijdens een tweetal expedities verschillende nooit eerder beschreven nieuwe vis soorten, hoorn koralen en zeewieren ontdekt.”

Waardevol
Henk Bleker, de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, schrijft in een brief aan Alders het rapport positief te hebben ontvangen. Hij erkent het werk van de Taskforce: “Met uw advies levert u een belangrijke bijdrage richting ‘Groene groei’. Ook dit kabinet zet de schouders eronder om dit waar te maken. Ik dank u nogmaals voor uw waardevolle werk.” De Nederlandse regering zal in het voorjaar officieel reageren op het rapport.

[scribd id=78790968 key=key-1gae0mrsjiemh3bm2mfk mode=list]

2 reacties op “Meer aandacht voor biodiversiteit”

 1. tropisch nederland????? Er bestaat helemaal geen “tropisch” nederland. hoe verzint men het..?!?
  tropisch nederland is niets meer dan een nederlands IDEEFIXE!!! aldus een Nederlandse dwang-gedachte. 😆
  nederland is voor zover ik weet een koud kil eng laaglandje gelegen aan de Noordzee in Noord-west Europa!

 2. Beste heer Hans ALders,
  Met alle respect, Curacao heeft helemaal geen goed beschermde onderwaterwereld, sterker nog hier storten we nog steeds onze riool in zee, verder zijn er taaloze rooien die allemaal uitmonden in zee zonder enige zuivering.

  Er zijn zelfs rooien waar riool in wordt gestoort en die monden uit naast toeristen horden.

  Verder hebben we op Curacao een raffinaderij die dagelijks olie lekt in zee en niemand die hier iets aan doet.

  Dan zijn er de vissers en eigenaren van plezier vaartuigen die hun motorolie flessen overboord gooien.

  Als laatse hebben we de trucks die dagelijks bedrijfsafval en beerputten leegzuigen en dan de inhoudt aan de northkant weer in zee losen zonder enige schaamte.

  Leuk hoor zo een raport waar duidelijk geen degelijk onderzoek naar is gedaan.
  YWN