• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De financiële kwalificatie van Curaçao werd eind november door Standard & Poor’s (S&P) afgesloten met een A- status en op korte termijn zelfs een A2-status. De conclusie van S&P kwam onder andere tot stand door de juridische zekerheid die het Koninkrijk geeft en de schuldsanering door Nederland.

De a-kwalificatie betekent dat Curaçao een grote capaciteit heeft om te voldoen aan financiële verplichtingen, maar kwetsbaar voor veranderingen in de economie. Curaçao heeft op korte termijn een A2-rating gekregen wat inhoudt dat de economie gevoelig is voor minder gunstige economische omstandigheden, maar voldoende capaciteit heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Tot standkoming
De conclusie van S&P kwam tot stand door drie aspecten. De juridische zekerheid die het Koninkrijk geeft, waaronder het juridische systeem van Curaçao valt, en het onafhankelijk karakter van hetzelfde systeem. Ook de schuldsanering waarbij de Nederlandse regering een groot deel van de schulden van de Nederlandse Antillen en Curaçao heeft overgenomen, is erg belangrijk. Als laatste spelen de controlemaatregelen op het gebied van pensioenen een belangrijke rol.

Traject
De rating heeft als doel om een internationaal referentiepunt te krijgen wat betreft de financieel-economische prestaties van Curaçao. Tijdens het analysetraject is er twee dagen intensief vergaderd tussen de analisten van Standard and Poor’s en een uitgebreide vertegenwoordiging uit de samenleving van Curaçao. Ook zorgde Jamaloodin voor relevante gegevens en een reeks date over verschillende eenheden voor de analyse.

25 reacties op “Curaçao krijgt A- status”

 1. @seniel Boneriaan, Wat heb jij ooit in je leven gedaan voor Korsou?

 2. @ seniel Boberano. Ik zie het verband niet met de dankzij Nederland verkregen A-status, waarover dit onderwerp volgens mij gaat of had je lange tijd geen orgastische beleving gehaden moest het nu en hier maar even gebeuren en kan je er nu weer even mee vooruit?

 3. @Jan & enkelen,
  ha, leuk, ben verheugd dat het jullie nu ook opgevallen dat alle goede berichten over onze huidige regering in in het negatieve getrokken worden. en niet zomaar een beetje. heel het volk wordt door de trollen op kwaadaardige wijze bij zogenaamde maffiapraktijken..
  neem bijv. een Sjonnie Baselaar. de man woont volgens eigen zeggen al 30 jaar op het eiland. maar hij spreekt geen letter Papiamento behalve ajo, moru, bondia, bon pasku en bon anja..
  het enige wat genoemde “zelfbenoemde boswachter van Curacao” doet is iedere dag weer, de godganse dag zeiken over het eiland en over de autochtone Curacaoenaars…hij is overigens niet de enige makamba die zo negatief destructief bezig is als het mijn geboorte eiland en de autochtone bevolking die hij hier aangetroffen heeft betreft.
  als Sjonnie nu vanuit z’n eigen vaterland mijn eiland en eilandgenoten wenst te diaboliseren, zou ik nog denken, nou ja, hij doet het vanuit z’n eigen land! dus wat kan het me schelen..

  maar die brutaliteit waarmee Baselmans, en met hem nog enkele in NL mislukte hollanders, hier op mijn eiland tekeer menen te moeten gaan, laat me denken aan een obsessie…een psychiatrische nederlandse obsceniteit of iets dergelijks!

  Sjonnie Baselmans is geen Curacaoenaar en ik zal hem ook nooit als Curacaoenaar erkennen! het wil er trouwens bij mij niet in dat Baselaar al zolang in mijn geboorte-eiland vertoeft, maar blijkbaar toch een immense, haast orgastische behoefte heeft om steeds maar weer het meest negatieve en slechte wat op het eiland, volgens Sjonnie de charlatan, voorvalt, breed uit te lichten.
  men zou haast denken dat hij het over de HEL, Duivels en Demonen heeft!.. leugens, halve leugens, verzinsels en sterke verhalen zijn voor Sjonnie overigens geen probleem. het is niet vandaag dat ik Baselaar ken.
  kennen jullie trouwens zijn verhalen die over “op hem schietende CIA agenten” gaat?? en hoe de BVD hem in het verleden, volgens hem, jarenlang op de hielen zat? ook de KGB schijnt een rol te spelen in z’n verhaaltjes..maar goed, laat hij het maar zelf vertellen…vertel ze Sjon, anders exporteer ik “misschien wel” zelf de link naar het forum! 😆

  we kunnen Sjonnie Baselaar tot Koning van Curacao kronen! ( eh, als het aan mij ligt liever tot “Nationale allochtone NAR”). en z’n andere mede in NL mislukte makambaatjes tot z’n ministers?! dan zal Curacao een hemel op aarde worden. niet dan Sjonnie?
  en maar hopen dat zij de klompendans en koekhappen tot verplichte cultuuruitingen voor de echte Curacaoenaars doorvoeren in mijn eiland, en niet het eiland van charlatan/zelfbenoemde boswachter Sjon Baselaar..eh, blijf maar lekker doen doen alsof je in NL zit Sjonnie! 😆

 4. @Jan.. Aan wie heeft Curacao 10-10-10 dan te danken?? Dat heeft Schotte en consorten niet geregeld!!

 5. terug naar het feit. Curacao heeft A- status dat is goed nieuws

  de mogelijke statussen zijn:
  A-1 Hoge kredietwaardigheid.
  A-2 Betrouwbaar
  A-3 Kredietwaardigheid is kwetsbaar voor veranderingen in de economie.
  B Onzekerheid over kredietwaardigheid in de nabije toekomst.
  C Bij deze instelling bestaat het gevaar dat deze zijn schulden niet of slechts gedeeltelijk zal kunnen afbetalen.
  D Schulden zullen (waarschijnlijk) niet op tijd worden terugbetaald. Mogelijk faillissement.

  mijn complimenten aan iedere yu di Korsou die dit hebben bereikt. Helaas hoort PAR er niet bij, want anders had Korsou meer schulden waardoor de A- status niet mogelijk was.

 6. Jongen jongens jongens, jullie trappen er elke keer weer in. Er zijn nu eenmaal een paar trollen op de site die op elke artikel hun frustraties uiten. Op elk onderwerp wordt wel een lijn getrokken met iets dat ogenschijnlijk negatiefs is op het eiland. Laatst was de creativiteit van zo’n trol even zoek en uit nooit beweerde hij dat Insel Air de banden kocht bij een tireshop in de mondi. Dan weet je toch hoe laat het is.

  Stop met het reageren op deze trollen. Die verdwijnen uiteindelijk vanzelf, waardoor we weer normaal over het onderwerp kunnen discussiëren.

 7. donkeykong, op 18-01-2012 om 14:11
  Het is tijd om op te houden over de slavernij, en niet zo schreeuwen graag. Had je nu liever in Afrika gezeten met een dikke buik van de honger en te beroerd om de vliegen van je eigen kop af te slaan? De slaventijd siert niemand, maar de mensen die indertijd weggehaald zijn uit Afrika zijn verkocht door hun eigen landgenoten, concurrerende stammen! Ik als NL’er durf elke discussie over de slavernij aan. De nederlanders toen waren niet best, maar de afrikanen ook niet. Nu is er niemand meer in leven die erbij betrokken is geweest. Hoogste tijd om vooruit te kijken.

 8. ik vind het vreemd dat een redelijk goed nieuws tot zulkelage opmerkingen kan leiden. wie kan mij uitleggen waarom?

 9. Overigens, zover ik heb begrepen gebruiken zowel S&P als Fitch geen cijfers, alleen letters.
  Die “A2”-rating moet dan van Moody’s zijn ofzo?? Moody’s gebruikt namelijk wél nummers.

  Een “A” rating van van S&P/Fitch staat trouwens gelijk aan een “A2” van Moody’s.
  “A-” is dan “A3” enz. enz.

  Ik ben blij met de rating alsof het een zelfstandige Land Curaçao betreft.
  We moeten tenslotte niet met sterretjes in de ogen rond willen lopen door te blijven geloven dat we nou écht een AAA rating waard zijn. Die zijn we namelijk NIET waard en dat is maar goed ook. Al is het maar zodat de regering niet gaat denken dat het zich mag veroorloven om tegen een AAA-spotprijsje geld te gaan lenen die we dan vervolgens nooit kunnen terugbetalen.

  Weten jullie trouwens wat een Dubbel-A (AA) rating vereist?
  “Very strong capacity for timely payment of financial commitments, which is not significantly vulnerable to foreseeable events.”

  Denkt men echt dat onze politici aan de vereiste vooruitziende blik van dat tweede stukje achter de komma ooit kunnen voldoen?

 10. @beste Juul Vincent,het gaat de Amerika niet om de kippen fokkerijen maar om de strategy ,we hebben ook nog zoiets als een vliegveld weet je???en die zullen ze ook gebruiken als het moet tegen Chávez en consoorten en inderdaat als Nederland Curaçao zou verlaten na een referendum in het voordeel van de mensen de kiezen voor onafhankelijkheid grijpen zij inderdaat in ,omdat Chávez geen schijn van kans krijgt om dit bijzonder strategy”s punt te bemagtigen.

 11. @Juul, Curacao ligt perfect erbij om de landen in de regio in de gaten te houden. Dus USA zal de bewoners deporteren en er 1 grote legermacht basis van maken.. Google maar Bikini en Chagos Islands.

 12. John Baselmans heeft helemaal gelijk, Nederland mag Cur. niet loslaten van de U.S. A.
  Dan worden ze op het matje geroepen. De U.S.A. weet heel goed waar Curacao ligt namelijk op een hele belangrijke positie tussen zuid Amerika en Noord Amerika.

 13. Beste donkey kong: het gaat heir niet om de aanwezigheid van Nederlanders an sich, maar om het deeluitmaken van het Koninkrijk.

 14. John Baselmans, je schrijft onzin over de USA. De enige mensen die denken dat dit eiland voorstelt zjijn Schotte, WIels en Asjes en zij vullen er hun zakken mee.

  Wat moeten de USA met Curacao? Er groeit hier niets dan cactussen, er zijn in het geheel geen delfstoffen, er is geen enkele industriie en last but not least is de arbeidsmentaliteit hier om over te huilen. Om over de criminaliteit nog niet eens te spreken.

  Amerika geinteresseerd in Curacao? Er is nog geen Amerikaan die weet waar het ergens ligt!

 15. Nederland is zeker niet perfect maar wel eeuwen verder (qua organisatie, ontwikkeling en bestuur) dan Curacao. Curacao kan haar broek niet zelfstandig ophouden, daarvoor moet Nederland altijd weer helpen met ontwikkelingshulp (geld en ambtelijke bijstand en gratis goederen geven).
  Nederland is de lifeline voor Curacao. Zonder Nederland is Curacao gewoonweg niets…

 16. AL DIE NL’ERS DIE HIER WEER ZO NEERBUIGEND DOEN ALSOF ALTIJD “PERFECT” ZIJN, KNOOP MAAR BETER DE SLAVERNIJ IN JE OREN, DAAR HEBBEN JULLIE HET NOOIT OVER, NOOIT EEN EXCUUS GEHAD ..EN ALS HET ALS HET EILAND ZO CORRUPT BLA BLA IS WAAROM GA JE DAN NIET WEG ZOALS JULLIE GROTE LEIDER WILDERS DIE DE TOUWTJES IN HANDE HEEFT OOK DOET MET ANTILLIANEN EN ALLES WAT NIET ARISCH IS..MAAR NEE HIER IS ER ZON EN ZEE, NL’ERS VINDEN HET HIER GEWOON TE GOED WANT IN NL BEN JE SIMPELWEG EEN NOBODY!

 17. De juridische zekerheid die het Koninkrijk geeft, waaronder het juridische systeem van Curaçao valt, en het onafhankelijk karakter van hetzelfde systeem. Ook de schuldsanering waarbij de Nederlandse regering een groot deel van de schulden van de Nederlandse Antillen en Curaçao heeft overgenomen, is erg belangrijk”.

  Bovenstaande alleen moet genoeg duidelijk zijn voor de doorsnee meelopertjes van Wiels en Co. dat ze nog steeds afhankelijk zijn van NL. Zonder NL verwordt Curacao tot Haiti2. Ik heb begrepen dat er een heleboel Haitianen, zij het illegaal alvast de overstap doen naar Curacao. En ik voel aan dat het niet lang meer zal duren. Go Cur go for independence! Go for Haiti2.

 18. Niet zo zeiken over Curacao er wonen ruim 5000 Nederlanders op het eiland em elke dag komt er een grote boeing 747 vol met Nederlanders die er vakantie komen vieren.
  En er zijn genoeg Nederlanders in Nederland die willen gaan wonen op Curacao.

 19. WIELS:…….. Met dank aan Nederland!!!!!!

  Je wilt onafhankelijk worden?????Ha ha ha, laat me niet lachen. Zonder Nederland was je al een bananenrepubliek. Nu ben je dat ook al, zij het nog niet officieel, maar dat duurt niet lang meer met deze graaiers.

 20. . De conclusie van S&P kwam onder andere tot stand door de juridische zekerheid die het Koninkrijk geeft en de schuldsanering door Nederland.
  ja blijf maar lekker weglopen bij alle overleg zakt dit ook wel weer.

  DAnkzij het koninkrijk en schuldsanering nederland nou nou doet toch wel pijn hoor bij deze coalitie want zij waren toch zo goed en de rest was fout bezig

 21. NEDERLAND…….Bedankt !!!!!!!

  Lekker doorgaan met de tropische struisvogel uit te hangen, op knip is zand genoeg om je Curacao,se nek in te steken !!
  En als de struisvogel je niet bevalt, mag je ook met z,n allen voor blinde kip spelen.

 22. Als Nederland weg zou vallen op deze eilanden dan zal er internationaal (lees Amerika) ingegrepen worden. Volgens diverse wikileaks cables blijkt dat Amerika de fratsen van deze eilanden nog dulden omdat de verdragen en verantwoordelijkheid bij Nederland ligt. Nederland is al tot drie maal toe op hun vingers getikt de laatste maanden dat ze moeten gaan zorgen dat Curaçao zijn verplichtingen internationaal blijven voldoen. Zo niet gaat Amerika ingrijpen.

  Voor de geïnteresseerde lees de cables maar eens en vraag je maar eens af waarom er een leger FOL medewerkers op dit eiland zijn. Niet om die 3 kilo drugs te vangen geloof dat maar.

 23. IAW zonder NEDERLAND zou Curacao de status van Haiti krijgen..

  Nou Wiels aanhangers.. lekker onafhankelijk worden hoor!!

 24. Oftewel: Danzij Nederland!

  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat Curacao zeer afhankelijk is van Nederland en enkel en alleen nog een status heeft omdat Nederland alle schulden betaald van Curacao. Het wordt tijd dat sommige mensen hier dat eens goed in hun oren knopen…

 25. Vooruitgang: van AAA naar A-2………… Nos mes por.