• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Reddingswerkers hebben vandaag opnieuw het verongelukte Italiaanse cruiseschip Costa Concordia uitgekamd op zoek naar vermisten. De zoektocht leidde naar vijf lichamen, waardoor het dodental naar elf stijgt. De kans dat hulpverleners nog overlevenden vinden, wordt met het uur kleiner.

Meer dan twintig opvarenden zijn vier dagen na het ongeluk nog altijd niet terecht. Reddingswerkers gebruikten explosieven om zich een weg te banen door het doolhof van hutten, gangen en bars in het gekantelde schip.

Kapitein schuldig
Kapitein Francesco Schettino wordt er sindsdien van beschuldigd dat hij bij wijze van show te dicht langs de kust van het eiland voer. Ook zijn werkgever zegt dat hij duizenden levens en een schip van honderden miljoenen euro’s op het spel heeft gezet met roekeloos gedrag. Schettino verliet het schip terwijl de ontruiming nog in volle gang was. Italiaanse media zonden een verbijsterend gesprek uit tussen naar verluidt Schettino en een woedende chef van de kustwacht. “Luister Schettino, misschien heb je jezelf gered, maar ik zet je dit betaald. Jezus Christus, ga terug aan boord!”, is in de opname te horen. De kapitein zit sinds zaterdag vast.

Brandstof wegpompen
Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit stond vandaag klaar om een begin te maken met het wegpompen van ongeveer 2500 brandstof uit het wrak. De bergers moeten zo een milieuramp zien te voorkomen. Smit wacht echter nog op groen licht van de Italiaanse autoriteiten. Die geven prioriteit aan de zoek- en reddingsoperatie van de vermisten.

Zaak tegen cruise eigenaar
Twee Franse toeristen die de ramp hebben overleefd, klagen de eigenaar van het schip aan. De rederij Costa Cruises is aansprakelijk, omdat de veiligheidsmaatregelen aan boord niet in orde zouden zijn geweest, laat hun advocaat weten. De twee overlevenden hopen dat andere passagiers zich aansluiten bij hun zaak. “Verenigd staan we altijd sterker dan wanneer we afzonderlijk rechtszaken aanspannen”, aldus de advocaat.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com