• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar vermisten in het wrak van het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia. Het gaat om 25 passagiers en vier bemanningsleden. Dat heeft de Italiaanse kustwacht gisteravond bekendgemaakt. Eerder was nog sprake van ongeveer vijftien vermisten.

Duikers zetten vandaag de zoektocht naar de 29 voort. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn nog niet alle onder water staande ruimtes van het cruiseschip doorzocht. De kans dat de vermisten nog leven, wordt echter steeds kleiner. Toch zegt het hoofd van de kustwacht, Marco Brusco, “een sprankje hoop” te houden.

Zevende dode
Volgens de krant La Stampa is vandaag een zevende dode gevonden in het schip. Het lichaam zou nog niet zijn geborgen. Woordvoerders van de kustwacht en de brandweer hebben het bericht tegengesproken. “Het aantal doden is zes”, zei de zegsman van de Italiaanse kustwacht.

Inschattingsfouten
Kapitein Francesco Schettino heeft volgens de eigenaar van het cruiseschip “inschattingsfouten met ernstige gevolgen” gemaakt. Na de aanvaring zou hij bovendien de procedures niet hebben gevolgd. Schettino is aangehouden. Justitie stelt dat hij het schip verliet, voordat de reddingsactie voor de opvarenden was geregeld.

Geluidsopname
In Italiaanse media dook gisteren een geluidsopname op van een gesprek tussen Schettino en een kustwachtfunctionaris na de ramp. Daarop is te horen hoe de kapitein de opdracht krijgt terug aan boord te klimmen om de hulpdiensten over de situatie te vertellen. Als de functionaris hem vertelt dat er al lichamen in zee liggen, vraagt Schettino om hoeveel mensen het gaat. “Dat moet jij me dus vertellen, wat ben je aan het doen? Wil je naar huis gaan?”, reageert de functionaris.

Muiterij
Ook zou er aan boord sprake zijn geweest van ‘muiterij’, nadat de Costa Concordia in de problemen was gekomen. Personeel besloot mensen te gaan evacueren, voordat de kapitein daartoe opdracht had gegeven. Eerder werd al gemeld dat het een uur duurde voordat het officiële bevel kwam.

Ramp
De 290 meter lange Costa Concordia voer vrijdagavond vlakbij het eiland Isola del Giglio voor de kust van Toscane en raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com