• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Charles Cooper (Ruimtelijke Plan- ning) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met USONA om de meteorologische diensten te ver- sterken. De dienst moet een infrastructuur opzetten om de weersituatie te bewaken en hierover te communiceren naar publiek.

“De verschillen in ons klimaat van de afgelopen jaren  maken het noodzakelijk voor Curaçao om voorbereidingen op mogelijke rampen of calamiteiten te verbeteren”, aldus Cooper. De minister refereert hiermee naar verschillende orkanen (IVAN, Emily en Felix) en de tropische stormen Omar en Tomas en deextreme regenval die op verschillende plaatsen voor overstromingen hebben gezorgd.

Belangrijke punten
Dit project zal de diensten van Meteo, helpen versterken, conform internationale normen en bestaat uit de volgende delen;
– Analyse van de risico’s van natuurgevaren voor Curaçao zoals het onstaan van stormen, ruwe zee, tsunami, en overstromingen. Kennis hierover zal helpen om de gebieden die kwetsbaar zijn voor rampen te identificeren en plannen voor te bereiden voor evacuatie van buurten en beheer van de kust
– Een netwerk van realtime meteorologische observatie, observatie van de zeeconditie en een seismograaf voor het regionaal netwerk voor tsunami zal worden geïnstalleerd. Meteo kan de gevaren in de kwetsbare gebieden monitoren en waarschuwingen uit doen gaan om te alarmeren en tijdig meer gerichte actie te ondernemen
– Systemen zullen worden ontwikkeld om snel en direct te communiceren met de inwoners via bijvoorbeeld een noodradiozender
– De belangrijkste versterking is dat medewerkers de nodige training zullen krijgen om alle systemen die zullen worden gebruikt, te kunnen besturen

Ontwikkeling
Met dit project wil Cooper verzekeren dat de dienstverlening van de Meteorologische Dienst aan het publiek zich blijft ontwikkelen om een grote mate van waakzaamheid voor de gevaren van de natuur in ons land te garanderen. De minister heeft tevens ook een andere overeenkomst getekend met USONA, om het maritieme beleid van Curaçao te verbeteren.

4 reacties op “Cooper tekent voor bewaken weersituatie”

 1. Misschien dat de werknemers van de meteo dan een cursus Nederlandse taal (de officiele voertaal van Curacao) kunnen gaan volgen. Is voor de communicatie naar “het volk” wel gewenst. Kan men zich in het weerbericht, voor zover niet overgenomen van het NHC te Miami, uitdrukken zoals het hoort.

 2. Gelukkig heeft Cooper dit niet allemaal zelf hoeven te verzinnen en kwam hij slechts alleen even voor de foto. Het onderwerp is echter wel heel erg belangrijk. We liggen niet meer buiten de hurricane belt door de klimaatsveranderingen, maar vallen er nu gewoon in. Onze samenleving is totaal niet voorbereid voor zwaar natuurlijk geweld. Alleen in de financiele wereld treft men voorbereidingen door regelgeving van de centrale bank in 2010.

 3. Tja Meteo moderniseren is zeker goed. Alleen ik denk dat ze eerder naar de website van the Hurricane Center gaan dan zelf modellen maken wat dit voor curacao in kan houden.

  Ik heb vaker gezien dat de forecast een 1 op 1 copie is van het National Hurricane Center alleen even de datum tijd groep veranderen en het was net echt een voorspelling vanaf curacao.

  Maar blijft dat dit een goede stap voorwaarts naar een betere modernisering van de Meteo

 4. Pfff, een ieder die de website van meteo geregeld bekijkt zal zich afvragen of er nog echt iemand aan het werk is bij meteo. Lijkt wel op de site met ‘real-time’ info van hato, ook altijd onjuist of achterhaald. En dan zie ik 8 (acht!) mensen op de foto. Zeker ook zo’n vrienden baantjes-carrousel.