• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van Curaçao is in december met 0,2 procent gestegen ten opzichte van november 2011, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Over het gehele jaar is een stijging van 2,3 procent gemeten ten opzicht van 2010.

Met name de bestedingscategorieën voeding, vervoer en communicatie en wonen hebben een belangrijke rol gespeeld ten aanzien van de inflatie op Curaçao over het jaar 2011.

Prijsontwikkeling november-december
Het CPI is in december met 0,2 procent gestegen ten opzichte van november, dat wil zeggen van 118,4 naar 118,6. De prijsontwikkeling in december werd hoofdzakelijk beïnvloed door de prijsstijging van nieuwe auto’s met 3 procent, met als gevolg dat de bestedingscategorie vervoer en communicatie 0,6 procent duurder werd. Tussen december 2010 en december 2011 nam het cpi toe van 115,2 naar 118,6, dat is een stijging van 3,0 procent. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand december van het afgelopen jaar was ten opzichte van de maand december van het jaar daarvoor.

Inflatie 2010 vs 2011
Gemeten over twaalf maanden steeg de inflatie met 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging geeft volgens het CBS een goed beeld van de lange-termijn inflatie, en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument. De inflatie op Curaçao is gedurende 2011 geleidelijk gedaald tot 2 procent en vervolgens iets gestegen om uiteindelijk uit te komen op een niveau van 2,3 procent in december.

Voeding
De bestedingscategorie voeding heeft met 45 procent verreweg de grootste bijdrage geleverd aan de inflatie over het afgelopen jaar. Gemiddeld werd voeding 7,7 procent duurder in 2011. Dit is voornamelijk te wijten aan de prijsstijging van de productgroepen aardappelen, groenten en fruit (+14,6 procent) en vlees en vis (+10,1 procent). De bestedingscategorie voeding vormt bijna een achtste deel (12 procent) van de consumptiemand.

Vervoer en communicatie
Op de tweede plaats is de bestedingscategorie vervoer en Communicatie verantwoordelijk voor de inflatie met 29 procent. Gemiddeld werd vervoer en communicatie 2,7 procent duurder in 2011 (stijging van benzine in juli met 19 procent), voornamelijk door de prijsstijging van de kosten van autorijden (+5,6 procent) en van auto’s in eigendom (+2,3 procent). Vervoer en communicatie vormt bijna een kwart (23 procent) van de consumptiemand.

Wonen
Als derde kan de bestedingscategorie wonen worden genoteerd. Wonen neemt 12 procent voor haar rekening wat leidt tot een lichte stijging van 0,8 procent. Desondanks vormt de bestedingcategorie bijna een derde (31 procent) van de consumptiemand. De slechts lichte prijsstijging is het gevolg van stijgingen en dalingen die elkaar vrijwel in evenwicht hebben gehouden. Enerzijds werden huur en hypotheek (+2,2 procent), woningonderhoud (+1,6 procent) en tuinonderhoud (+1,9 procent) duurder, terwijl anderzijds energieverbruik goedkoper werd (-3,1 procent, tariefdaling in april).

3 reacties op “2011: inflatie met 2,3 procent gestegen”

 1. Leuk als je dit jaar geld gespaard hebt bij de lokale banken tegen 2.5%
  Effectief rendement van maar liefst 0.5% Dus als je Naf 10.000 hebt gespaard heb je Naf 50 verdiend!

 2. Hoe kan alles goedkoper worden als de regering over de hele wereld vliegt voor allerlei ontmoetingen met dubieuze leiders.

  En hebben ze eens een ontmoeting met regeringsleiders die wel belangrijk zijn dan lopen ze er uit weg.

  Dit kost de belastingbetaler tientallen miljoenen, om nog niet te spreken van de inproduktieve uren tijdens als die vakantiereisjes.

 3. Alles zou toch goedkoper worden met deze regering en dan met name benzine en fruit en groenten..