CURAÇAO – De Insel Air vlucht naar Medellin is gisteravond geannuleerd. Het vliegtuig was net in beweging toen de start abrupt werd afgebroken, omdat één van de banden kapotging. “In tegenstelling tot diverse misleidende berichten, kan worden bevestigd dat niemand op enig moment in gevaar is geweest.”

“De piloten en totale bemanning die op dit soort problemen zijn getraind, hebben het vliegtuig op de baan zelf tot stilstand gebracht”, laat de luchtvaartmaatschappij in een persbericht weten. Doordat er rubber van de kapotte band in de motor terechtkwam en er ook schade was aangericht aan de linkervleugel, werd het besluit genomen de vlucht helemaal te annuleren.

27 reacties op “Insel Air annuleert vlucht”

 1. Heeft er iemand ook iets gehoord over de MD-83 van Falcon/DAE die in Sint Maarten de start heeft moeten afbreken. Blijkbaar een explosie in de motor tijdens de take off run. Piloot heeft de start ook afgebroken en een noodstop gemaakt. Vliegtuig staat sindsdien op een afgelegen plek op Juliana Airport op Sint Maarten geparkeerd.

  Dit zal Facon air Ramirez een pak met geld gaan kosten om te repareren los van de parkeer gelden en de crew die nog steeds in een hotel zit. De motor die nog moet komen en alle equipment die nodig is om deze te vervangen.

  Vind het een beetje vreemd dat er hierover niks vermeld wordt op Curacao. Heeft er iemand nog iets hierover gehoord?

 2. Het probleem met luchtvaartmaatschappijen is dat ze altijd bandieten van het ergste soort aantreffen.

  Denk aan DCA/Air ALM waar Mario Evertsz flink heeft lopen graaien en alles wat PLKP stemde gratis de hele wereld overvloog. Denk aan Air Holland dat niet aan de tickets CUR-AMS verdiende maar wel aan de drugssmokkel op die route. Denk aan onze yu Kosrow Eleanora die recent flink zijn zakken heeft gevuld bij DAE en vervolgens met de noorderzon verdween, DAE met grote schulden achter latend.

  Hopelijk vergaat het Insel Air beter, maar dat de halve familie Heerenveen er op de payroll staat is geen goed teken. Het is toch een luchtvaartmaatschappij, geen arbeidsbureau?

 3. @ Bert van Dijk. geloof je nou alles wat ze in de kranten schrijven. En kennis van me moest zat ook op die vluchten wist mij te vertellen dat hij zich aardig verwend voelde. Als eerste $10 om iets te eten en te drinken op hato, daarna een sight seeing tour op het eiland. Lunch en warm eten bij het plaza hotel een tour door punda en daarna nog eens $10 om savonds wat te drinken op Hato. Insel air kan er ook niks aan doen dat de cafetjes op Hato vroeg dicht gaan en dat CAP de lampen uit doet.

  In het hotel waren ze al geinformeerd dat de vlucht later weg ging en vandaar dat ze ook een warme maaltijd hebben gekregen. eenmaal op Hato werd de vlucht nogmaals vertraagd en volgens amigoe omdat de ingehuurde charter ook een technisch probleem had. En moest er dus een nieuwe geregeld worden. Daar kan Insel air ook maar weinig aan doen lijkt mij.
  Zoals mij verteld is wilden de venezolanen precies weten wat er aan de hand is. Alsof zij het toestel dan zouden kunnen repareren. Er is duidelijk omgeroepen dat er een vertraging was wegens technisch mankement. Meer hoeft een passagier eigenlijk niet te weten.
  En over de dochter van Heerenveen Bert….. lijkt mij sterk dat het PR orgaan van Insel Air zich bemoeid met operationele zaken. Want dat doet zij toch? Dat soort informatie komt altijd van Operation Control van een airline af.

  @ Simon bolivar.
  Wat heeft de regering er nou mee te maken. Insel Air is een private airline en krijgt geen steun van de regering en wordt er geen regerings geld in gepompt. Dus jou uitsprak slaat helemaal nergens op. Zoek eerst feiten op voordat je onzin begint uit te kramen. En voor 4 miljoen kan je misschien net een 2de handse kist kopen. Veel mensen hebben geen idee watvoor bedragen eromgaan in een airline en hoeveel een vliegtuig kost om te kopen. Vandaar alle wet/dry lease constructies.

  Het is nou eenmaal geen bus die je even kan kopen en kan instappen en rijden! Voor elke vlucht is het is check, double check, triple check en dan nog kan een machine stuk gaan. er zitten nou eenmaal duizenden onderdelen in. Net als je auto

  @

 4. @Nick, als onze regering iets minder reist en gewoon op het eiland is dan kan Insel Air 20 nieuwe toestellen kopen van 4 miljoen.

 5. Kunnen we niet beter massieve banden gebruiken op Hato of trillen dan alle schroeven los en zitten dan de nieren van de reizigers in hun keel?

 6. Overigens heeft Insel Air de passagiers op deze vlucht schandalig behandeld, zoals vandaag ook beschreven in de lokale kranten. De passagiers moesten uren wachten en kregen geen enkele informatie, laat staan een hapje en drankje. Op een gegeven moment werd zelfs het licht in de vertrekhal uitgedaan.

  Ik heb begrepen dat de persoon verantwoordelijk voor het geven van informatie de dochter van de directeur is. Waarschijnlijk is zij dan ook niet aangenomen vanwege een briljant CV. Ook dit riekt naar nepotisme.

 7. @Victor,
  Beter een lange dag dan je leven op het spel, ben ik het helemaal me eens; dat je net na die lekke band boven Hato moet hangen…

  @Bert van Dijk, natuurlijk ben je het met jezelf eens :))

 8. @shimaraku,

  Je bent Bert van Dijk vergeten toe te voegen op het lijstje 🙂 …. Triest geval….

 9. Gelukkig hadden ze tijdenss takeoff V1 nog niet bereikt en kon er nog een noodstop gemaakt worden. Wil er niet over nadenken dat een kist van Insel Air net als de Concorde op CDG zou eindigen. Daar was het ook blown tire and FOD to engine.
  Hulde aan de flight crew van deze vlucht dat ze snel en correct hebben gehandeld om een ramp te voorkomen.

  Dit zal geclassificeerd worden als een incident en geen technical, gezien het om een blown tire during take-off gaat en er geen injuries of fatalities voorgekomen zijn.

  Lijkt me toch een fabrieksfout van de band of wat meer logisch lijkt FOD op de baan. CAP beter vegen die baan!!

  Sterkte aan Insel Air want zo’n motor te repareren/vervangen kost je zeker meer dan 1 miljoen usd.

  Misschien moeten ze toch gaan denken aan een “wet-lease” vergunning net als DAE, gezien dit tegenwoordig WEL mag van minister Cooper. In dat geval zou de verhuurder van de kist de kosten moeten betalen en een andere kist moeten leveren gezien de omstandigheden van het incident.

  Al met al heeft er niemand fysiek letsel aan overgehouden. De mentale en financiele klap zal een moeilijke zijn voor Insel Air. Hoop dat ze er weer bovenop komen! Succes ermee!

  @ Simon Bolivar heb jij nog 4 miljoen liggen voor een nieuwe kist??

 10. Shimaraku, ik weet niet wat u tegen de personen heeft die u in uw reactie opnoemt, maar deze personen reager vaak to the point en schuwen niet kritiek te hebben op personen en situaties wanneer dit terecht is.

  Aan deze reacties hecht ik meer waarde dan aan die van mensen die hier op in het gevlij proberen te komen bij ene Victor, alsof de laatste zojuist de wereld heeft gered. Als ik mensen wil zien die met oogkleppen op hun leider volgen kijk ik wel naar Stella van Rijn.

  Overigens ben ik het toevallig dit keer eens volledig oneens met de reactie van Juul Vincent, maar ik denk dat zijn opmerking hier provocerend bedoeld was – en gezien de reactie van Shimaraku is hem dat ook nog gelukt.

 11. @Op Stap, graag gedaan
  @ Shimaruku, ook graag gedaan. Vind dat vaak die artikelen soms een beetje een verkeerde twist krijgen of de reacties er onder…vandaar dat ik die posts doe eigenlijk.
  Wat je zegt van die Vliegrampen is erg interessant en waar, ik kijk ze meestal op youtube en dan onder’ Air Crash investigations. Als vlieger of als iemand die niet in de luchtvaart zit kan je er heel veel van leren.

  Wat betreft Hato, vond ik dat ze goed hebben gereageerd. Ik vloog diezelfde avond, wij kwamen terrug uit Venezuela toen de verkeersleiding ons het geval uitlegde. Na ongeveer 20 minuten rondjes te hebben gedraaid boven het vliegveld zijn wij (en andere toestellen) uitgeweken naar Bonaire, Hato had het vliegveld dicht gedaan om de baan grondig te controleren op FOD (Foreign Object Damage) dit kunnen steentjes,papier,hout,metaal en dit geval rubber zijn. Uiteinderlijk was mijn werk dag klaar om 0300 snachts i.p.v 2200 savonds! Maar, veiligheid gaat voor en vond dat ze het op Hato goed hadden geregeld. Betreft gaten in de baan of in de taxi baan. Op Hato zijn ze er niet. Tenminste ik heb ze in de 3,5 jaar vliegen nog niet gezien. Venezuela aan de andere kant…..kraters!!!! En dan zijn ze ook nog eens cat. 1!!!

  Fijn weekend,

 12. @ Victor: duidelijk, thanks.

 13. @Victor
  Dankjewel voor je leerzame reacties. Blijf ze posten bij luchtvaartartikelen, er is in elk geval 1 iemand die ze waardeert.
  Verder: let niet op Juul Vincent alias Hans Schurgers alias Ferd Jansen alias Henk van Westenbroek alias BOMBOKLAD alias nog minstens 50 namen, die zelfs daaraan nog niet genoeg heeft om zijn oneindige stroom gal hier op Versgeperst.com te spuien. Negeer dit soort trollen maar en lever a.u.b. gewoon je eigen constructieve bijdragen.

 14. Dat van DAE was natuurlijk een geintje… alhoewel, op dit eiland weet je het nooit.

  Niet on topic (maar wat valt er verder te vertellen over een lekke band): ik kan iedereen aanradenn op www.sbs.nl (‘uitzending gemist’) eens een aflevering van ‘De Meest Schokkende Vliegrampen’ te bekijken. Het is bijzonder boeiend om te zien hoe specialisten in staat zijn uit de kleinste brokstukken van een vliegtuig de oorzaak van een vliegramp te verklaren. Met vaak de meest vreemde oorzaken, zoals een verkeerd geplaatse brandstofmeter die een volle tank aangeeft terwijl die in werkelijkheid vrijwel leeg was of inferieure (goedkope) bouten waardoor de staart van het vliegtuig tijdens de vlucht los laat.

 15. Ik weet niet heel veel van vliegtuigen maar wel veel van banden en een vliegtuigband en eigenlijk iedere band gaat maar om 2 redenen kapot. Productiefouten en externe invloeden. Dus nooit zomaar. Bij een vliegtuigband is de controle extreem goed geregeld en je zal dan ook (bijna) nooit een productiefout tegenkomen. Een vliegtuigband is erg solide soms tot meer dan 30 ply dus van een spijker gaat hij ook niet zomaar kapot er moet dus wel wat aan de hand zijn. Misschien heeft er een stuk metaal op de runway gelegen en dat mag je de airport dus wel aanrekenen. Overigens goed gehandeld van de piloten. Landen met een lekke band is wel mogelijk want die band kan ook leeg nog wel wat hebben maar het is geen pretje en je maakt er wel heel veel meer mee kapot.

 16. @Op stap, Elke 6 maanden word een piloot (Captain of FO) getest en getrained in een simulator, meestal zijn het 2 sessies van ongveer 4 uur. De eerste sessie (dag 1) is een examen waar alle dingen worden getest die je ”normaal” niet zou (moeten) meemaken o.a het probleem met de banden,motor brand, cabine druk verlies. etc etc. dag 2 ga je deze dingen uitgebreid bespreken en oefenen, het band probleem is ook en word ook ge oefend, de aanpak ervan hang van heel veel dingen af, iets te veel om hier te bespreken. Wat betreft rubber of iets in de motor, bij een turbine motor krijg je dan meestal iets wat heet een ”flame-out” de motor stop simpel weg met thrust/kracht geven. Als zoiets op de grond gebeurd zijn er een aantal procedures die je volgt om het goed te laten af lopen. De motor aan de andere kant is meestal wel erg beschadigd. Hoopt dat dit je iets duidelijkheid geeft?

  Laten we hopen dat Hans het als een geintje bedoelt.

 17. Ik vermoed dat DAE hier achter zit, de vlucht die voor deze Insel Air vlucht vertrok was van DAE. Misschien hebben ze wat spijkers gestrooid.

 18. …en er komt ook nog rubber terrecht in je motor?…

 19. @ Victor: mijn opmerking was mbt een landing met ‘flat tire’, ik begrijp je reactie wel, je zit blijkbaar in aviation en hebt lange teentjes.

  Dus, wat zou jij dan doen als je gaat landen met 100kph in Medellin en je krijgt een lekke band?

 20. Op Stap bewijs maar weer hij of zij er helemaal NIKS van af weet!!!! De Co-Pilot moet WAT checken??? Een vliegtuigband kan gewoon kappot/lek gaan, net zoals elke band. Voor dat je gaat vliegen doet tenminste een van de vliegers een zogenaamde ”walk around” dit kan de Captain of de First Officer zijn, en meestal daarvoor heeft het technische departement dat ook nog is gedaan (de airline waar ik vlieg gaat het zo) als er zo genaamde ”flat spots” op de band zitten word er naar gekeken of er wel of niet mee kan gevlogen worden. Een band die kappot gaat tijdens de take-off is erg vervelend maar goed opgelost.

  En waarschijnlijk is het de moeite niet eens waard om nog meer op ”Op Stap” in te gaan maar weetje wat je zegt?; Ditch the aircraft?!?!?! Koop flight simulator, ga een boek lezen en zorg vooral dat je NOOIT maar dan ook NOOIT een studie tot piloot begint!

 21. Insel Air heeft een zware payroll, mede omdat de halve familie van Heerenveen (directeur) daar op staat.

  Ik kan me daarom voorstellen dat men op kosten wil besparen en dat de banden van het vliegtuig daarom van de tireshop in de mondi waren (segundo mano, 10 florin so).

 22. ok, de co-pilot moet checken…stel je voor ze konden wel opstijgen…dan was het 100% ramp geweest in Medellin – met een leke band landen….ditch the aircraft…

 23. ook kuilen in de runway net als de wegen?

 24. @Junny, Als je met stokoude vliegtuigen vliegt heb je snel technische problemen.. Laat ze met nieuwe toestellen vliegen.

 25. @Juul,
  Als je niets te melden hebt, doe het dan niet. Dit is gewoon een technisch mankement en niets met enige sternominatie van de luchthaven. Deze piloten hebben adequaat gehandeld. Punto.

 26. Beste Mr.Vincent, generaliseer niet……Dit was een puur technisch probleem …Het kon ook verkeren bij Schiphol…b.v. een KLM-kist net in de beweging op een startbaan…Of het Ghana, Botswana is, kon het ook Nederland (Amsterdam-Schiphol -of- Rotterdam-Zestienhoven) of New York , of Boston of Caracas of Johannesburg of een of andere startbaan bij een of andere land zijn!
  Mvg

 27. Nu weet u ook waarom de airport van Curacao door de internationale toezichthouder is afgewaardeerd tot het niveau Ghana en Botswana.