• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groep Nederlanders wilde in de kerst- nacht van 1982 een coup in Suriname plegen waarbij de toenmalige legerleider Desi Bouterse zou worden ver- moord. Dat zei de Nederlandse getuige Peter van Haperen vandaag tijdens een zitting van de krijgsraad in Suriname in het proces van de Decembermoorden.

Volgens Van Haperen zou een deel van de mensen die op 8 december zijn vermoord de macht in Suriname overnemen na het wegvallen van Bouterse, laat de Surinaamse nieuwssite Starnieuws weten. De coup is niet doorgegaan omdat het leger op 8 december heeft ingegrepen. Van Haperen repte in 2009 tijdens het proces ook al over de coupplannen. Hij zei toen dat hij militaire inlichtingenman is geweest op Defensie. Het departement liet toen weten de man niet te kennen.

Proces
Na bijna 25 jaar begon in 2007 alsnog het proces tegen de huidige president Desi Bouterse en verschillende medeverdachten, voor hun betrokkenheid bij de zogenoemde Decembermoorden. Vijftien politieke tegenstanders van het Bouterse-regime werden daarbij doodgeschoten.

© ANP, alle rechten voorbehouden

7 reacties op “‘Coup tegen Desi Bouterse’”

 1. @dennis, niet geloven in sprookjes!

 2. Nu zie je welk vuil spel Nederland speelt en waarom hun nu zo hard bezig zijn om een bepaalde beeldvorming te creeëren. Bouterse heeft aan den lijve ondervonden hoe Nederland je gebruikt om daarna je eigen mensen tegen je op te zetten. Ik heb een document toegevoegd waarin in SP zogenaamd vraagt om openheid van de Nederlandse regering. Deze regering heeft ervoor gezorgd dat deze moorden plaats zouden vinden alleen de documenten die dat aantonen geven ze pas vrij in 2060. En dat doen ze omdat ze dan verwachten dat de meesten dan alwel zijn overleden en dan kan het ook goed zijn dan hun strafbare feiten verjaard zijn. Er was een paar jaar geleden een docu daarvan op TV.

  http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2008-2009/Bouterse-aan-de-macht.html

  Nogmaals make -up your own mind en laat je niet leiden door de beeldvorming op TV want die is ontzettend misleidend net zoals ze over Afrika doen. Hun doel is ervoor te zorgen dat we verdeeld blijven zodat ze onze natuurlijke hulpbronnen en mineralen kunnen stelen. Nederland ziet een splinter in een anders oog, maar die balk in hun eigen ogen zien ze niet. Dus als met het over criminelen heeft, is het misschien beter dat men een goed onderzoek houd over het zogenaamde Koningshuis!

  Well done Django en Para Mira

 3. @ django. Het kan er maar uit zijn en je opluchten. Dat scheelt in ieder geval een bezoekje aan de psychiater. Je bent echter nog niet klaar. Bouterse is bij verstek veroordeeld (ja, door Nederland) wegens drugssmokkel of iets dergelijks en staat op de lijst van Interpol. Kan je dat ook nog even recht praten? Neem dan ook even mee die gratie aan een crimineel familielid (de appel valt niet ver van de boom), want je bent dan toch bezig.

 4. Respect, moed en fantasie!
  Ik heb respect voor de moed van Van Haperen die ter elfder ure zich als getuige opwierp pro Bouterse. Dit kan ik niet zeggen van de massa devote Surinamers die alleen op het achterbakse af te pas en te onpas als bange wezels alleen maar negativiteit over Bouterse verkondigen. Al zou het een fantasieverhaal zijn van Van Haperen, dan nog vind ik het bijzonder knap dat hij dit heeft kunnen verzinnen. Los gezien van zijn roerig verleden dat in feite niets voorstelt, omdat de priesterlijke macht en God de grootste oplichters en boevenbende zijn verenigd in een wereldwijde criminele organisatie die kerk word genoemd, aldus reken ik Van Haperen tot één van de moedigste mannen die de wereld rijk is met zijn hart op de juiste plaats! Of het coupverhaal door deze man bijelkaar gefantaseerd is, dan verdient hij alsnog lof voor zijn getoonde lef en vastberadenheid.

  Van Haperen stond erbij en keek recht en onbevreesd in de lens van de camera met zijn ongezouten verklaringen van wat hij weet over de betreffende couppoging en stelde zich ongegeneerd te kijk voor de hele wereld en had maling aan wie hij voor zich had. Dat is pas lef hebben! En waar waren/zijn de Surinaamse querulanten en hun God?? Die waren/zijn alleen te vinden in hun Godshuis onder de kerkbanken, verscholen als kerkratten in het aanzicht van het bewijs van de moord op de zoon van hun hemelse Vader, „hangend aan het kruis“.

  Iedere rechtgeaarde Surinaamse burger beseft diep in zijn hart, dat de nabestaanden van de zogenaamde december slachtoffers de daadwerkelijke moordenaars zijn van hun eigen familielid. Alles wat de nabestaanden thans bewerkstelligen is schuilen achter een strafproces waarin zogenaamd het recht zou moeten zegevieren. Al deze nabestaanden hadden plannen beraamd om een andere regering in Suriname te vormen en hierbij Nederland als hun welvaartsgod te adoreren. Daarbij zou Bouterse worden „vermoord“. Zij wisten dat er bloed zou vloeien wanneer falen de uitkomst zou zijn van hun handelswijze. In tijd van oorlog is alleen de wet van de sterkste relevant en als er mensen sterven kan men de beschuldigende wijsvinger in oorlogsituaties naar het luchtledige richten. Bouterse is de huidige president van Suriname en tevens één van de nationalisten die uit durfde te komen voor een ware soevereiniteit van Suriname.

  Dat er daarbij slachtoffers zouden vallen was voor de nabestaanden zo klaar als een klontje . Zij waren er overtuigd van hun zege en macht en waren over van alles op de hoogte inzake de op handen zijnde acties om het militaire regime omver te werpen! Zij hebben het bewust laten gebeuren en zijn derhalve zelf eindverantwoordelijk voor de dood van hun dierbare helden. En nu dramatiseren zij de dood van hun pechvogels als moord met voorbedachte rade terwijl zijzelf er debet aan zijn. Alleen de lafhartigen van geest kunnen mensen die onafhankelijkheid nastreven zo hartgrondig haten en de Surinamers de Surinaamse zelfstandigheid misgunnen om hun land op te bouwen en te ontplooiien.

  En omdat een deel van het Surinaamse volk hielenlikkers zijn van de Nederlandse overheid, voel ik mij als reachtgeaarde wereldburger verplicht hen ook te rekenen tot de gewetenloze lafbekken en medeplichtigen die alleen de ex-kolonisator en gelijkgestemden zien als hun weldoeners. Deze zijn de godvruchtige „futuboi fu bakra basi” die Roël Lugard in zijn „wisi theorie” bedoelde. En Allicht bestaat er geen recht voor dit deel van het Surinaamse volk noch voor de nabestaanden die alleen maar een grote smoel kunnen opzetten omdat Nederland niet heeft ontkend dat zij ook belang had bij een coup en daarmee zijdelings hun snode voornemens en kwaadaardigheid ondersteunde.

  Deze nabestaanden zijn juist scrupuleus en ontberen het gevoel van nationalisme en patriotisme, alleen hun eigen belang telt. Dit zijn de èchte judassen die zich angstvallig verschuilen voor de waarheid dat zij de hoofdschuldigen zijn aan de dood van hun dierbaren. Dat hun streven ten opzichte van het Surinaamse volk moest mislukken dient immers beschouwt te worden als voorbeeld van een stijl van Gods Oordeel. Lees hierover meer in het bijbelse fantasieverhaal over Job 1,1-2,13 enz. daar elke gelovige verplicht is om zich deze jobsbeproeving te laten welgevallen. Wie zich hierin niet kan vinden als de wil van hun barmhartige God, dan is de schuldvraag voor het gehele Surinaamse volk apert, inhoudende dat de nabestaanden van de 15 doden feitelijk zelf de gewetenloze moordenaars zijn van hun gesneuvelde familielid.

  Eens zal de waarheid uitkomen waarin desbetreffende nabestaanden op generlei wijze baat bij zullen hebben, want het enige recht wat de nabestaanden momenteel nog hebben is het „aanrecht“. Meer niet! Onthoudt, „Satan en God zijn één en dezelfde“!!
  django

 5. Dit gaat Jasjes en Wiels ook straks zeggen hoor..

 6. De Ellende was Nederland

 7. Pieeeeeewieeeep, geloof je het zelf !!!!
  Wat een show wordt er weer opgevoerd door dat corrupte zooitje, die via een ingehuurde slemiel voor een aardig bedrag, de misdadiger ,,Bouterse,, uit de wind probeert te houden !!!
  Was het maar waar,dat er zo,n groep was geweest.?
  Dan was Suriname onder het mom “van opgeruimd staat netjes,, een hoop ellende bespaart gebleven.!!