• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering maakte gisteren bekend dat elektronische auto’s per direct vrij zijn van invoerrechten. Een goed initiatief voor een beter milieu, maar hoe denkt de Curaçaoënaar erover? Versgeperst.com vroeg voorbijgangers of zij een dergelijk auto zouden aanschaffen.

“Ik denk niet dat ik er snel één zou aanschaffen”, antwoordt de 29-jarige Daylisa. “De auto’s zijn erg duur en er zijn geen mogelijkheden voor opladen enzo. Ik vind het een goed idee van de overheid, maar ik denk dat het grootste deel van de bevolking geen geld heeft voor de aanschaf.”

Dubbele winst
De 38-jarige Ian ziet wel mogelijkheden in de elektrische auto. “Ik zou zelf best wat investeren in zo een auto. Behalve dat de auto erg milieuvriendelijk is, ben je volgens mij een stuk goedkoper uit: dubbele winst dus. Ik hoop dat de overheid wel nadenkt over het laden van de auto en dit regelt.” Ook de 54-jarige Bella zou wel een elektrische auto willen. “Ik ga me erin verdiepen, ik zou er zeker wel één willen aanschaffen.”

Onderdelen
“Ik ga hier niet aan meedoen”, reageert de 41-jarige Merylinn. “Een gewone auto op Curaçao kost al veel te veel en is altijd gedoe. Stel je voor hoe dat met een elektronische auto is. Waarschijnlijk moet je drie jaar op onderdelen wachten. En denk je dat zo een autootje opgewassen is tegen de wegen hier? Dacht het niet. Zo een auto is niks voor Curaçao.”

Afhankelijk
De 29-jarige Benji ziet zichzelf ook niet in een milieuvriendelijk autootje. “Begrijp me niet verkeerd, het is een mooi idee. Er moet alleen nog veel meer worden geregeld, lijkt me. Ik denk dat de overheid al genoeg aan haar hoofd heeft op het gebied van auto’s. Autorijden is veel te duur op het eiland en toch is iedereen afhankelijk ervan. Ik denk dat dit een belangrijker punt is dan een auto op de markt brengen die in rest van de wereld amper wordt gebruikt.”

22 reacties op “‘Elektronische auto is niks voor Curaçao’”

 1. Een leuk bericht over de heffingsvrije electrische auto’s, toch staat Schotte naast een Pruis die dus een Hybride is. een Hybride auto zou juist erg geschikt zijn voor Curacao. lager benzine verbruik en wekt zijn eigen electriciteit op.

  Een groot nadeel dat ik nog niet voorbij het zien komen zijn de Accu.Iiedereen heeft het over wat gebeurt er als de accu stuk is of niet meer goed werkt. Hebben julli er ook bij still gestaan wat er allemaal de lucht in gepompt wordt bij maken/ leveren van deze accu’s.

  Voorbeeld: De accu zit vol met nikkel. een metaal dat een erg vervuilend fabricage proces heeft dan moet het nog per schip vervoerd worden naar de fabriek. Schepen zijn niet de zuinigste verbranders. Dus zo milieu vriendleijk zijn ze niet.

  Auto city verkoop jammer genoeg niet de Honda CR-Z of de Civic hybride die je erg vaak ziet rijden in NL.

  Al met al een goed initief we moeten eenmaal ergens beginnen.
  En volgens mij is er maar een beperkte groep afnemers op Curacao die de zonnepanelen en een electrische auto kunnen betalen.

 2. even een vraagje..wordt electriciteit hier ook niet opgewekt doormiddel van olie?? Leuk idee als je rond een stuwdam woont ofzo, maar hier op curacao? Lijkt ‘t me niet echt milieuvriendelijker

 3. Ik geloof dat ik een van de weinige ben die nu echt aan het overwegen is om een electrische auto aan te schaffen maar dan wel in combinatie met zonnepanelen op het huis en een windmolen laadstation bij huis.
  De afstanden die ik op dit eiland rij zijn zo klein dat ik gemakkelijk op een accu een hele dag kan (afstand zonder te laden ligt rond de 100 miles), snelheid ligt een stuk lager maar met de wegen hier ga ik toch niet sneller dan 80 km max.
  Voor mij is het een manier dat ik iets kan terug doen voor deze aarde, ze vervuilen haar al genoeg en als ik op deze manier mijn steentje kan bijdrage dan doe ik dat graag.

 4. Kunnen we geen windmolentjes op onze auto’s zetten? Of zonnepanelen – het dak van de auto is daar zeer geschikt voor.

  Forti, waar onze regering verblijft, lijkt me een prima plek je accus met windmolentjes op te laden. Met blaaskaken als Asjes, Schotte en Wiels moet daar toch een flinke wind staan.

 5. Cor Veenbrink@ 40 jaar geleden was er iemand die in bussum woonde kon een auto moter op water laten lope.Hij is vermoord? Het zelfde is zijn zwager overkomen die had iets geweldigs met computer progam,toen hij terug kwam uit de VS “woonde ook in Bussum” vonden ze hem twee weken later dood in zijn thuin (vermoord).

 6. zolang de isla nog doorstoomt,en de uitstoot niet verminderd,blijf ik nog in mijn dikke V8 rijden,met dat ronkende geluid van mijn V8 blok

 7. Er zijn hier reeds veel punten aangehaald voor wat betreft de obstakels voor het gebruik van een elektrische auto op Curaçao. Vooral het puntje van de huidige “vuile” elektriciteitsopwekking maakt m.i. de hele oefening teniet.

  Maar goed; *zelfs* met de toekomstige “schone” opwekking middels windturbines op Playa Kanoa en Tera Kora (20% van ons totale verbruik, zeggen de leveranciers – in het meest gunstige geval) zit je nog altijd met ons fantastisch elektriciteitsnet die het al jaren feilloos doet. (LOL!)

  Nou, dan hang je ineens een paar honderd elektrische auto’s aan het net en wacht je totdat de draden boven je hoofd rood beginnen te gloeien en de transformatorhuisjes spontaan voor vuurwerk zorgen.

  Zelfs in NL is het landelijk elektriciteitsnetwerk bij lange na niet in staat genoeg Ampèretjes over de draden te leveren om hongerige auto-accu’s tijdig van genoeg stroom te voorzien.

  Kortom, ervan uitgaande dat je genoeg *schone* stroom kan opwekken, dan nóg krijgt je binnen no-time zoveel problemen met het ‘net (die ook broodnodig is voor allerlei andere nuttige doeleinden) dat je qua verkochte aantal auto’s nooit de benodigde “critical mass” zult behalen.

  Het spijt me zeer, maar de wil om elektrische auto’s aan de man te brengen is altijd al politieke luchtfietserij geweest. Iets leuks waar de carrièrepoliticus zijn naam aan kan verbinden teneinde meer exposure te genieten.

  Trouwens, bericht gemist dat Chevrolet alle 8000 verkochte Volts terugroept? En dat ze voortaan alleen op aanvraag gebouwd zullen worden?

 8. Ben benieuwd of er daadwerkelijk elektrische auto’s aangeboden gaan worden en wat ze zullen gaan kosten. Invoerrechten afschaffen is leuk, maar als niemand ze invoert helpt het niet.

 9. Als je suicidaal bent, heeft Curacao diverse opties waaronder fiets en brommer.

 10. Jonas, inderdaad zijn brommers een snelle en energiezuinige oplossing. Maar je vergeet het rijdgedrag van ons volk (bellend en tekstend rijden, rijden zonder verlichting, rijden zonder invloed, veel te hard rijden).

  Op Curacao brommer rijden is dan ook je doodvonnis tekenen.

 11. Ik hoop alleen niet dat, op het moment dat zulke auto’s als warme broodjes over de toonbank gaan, de belastingvoordeel teruggedraaid word. In Nederland, waar de auto de melkkoe van de staat is, is de BPM en wegenbelasting al heel snel terug op de piepkleine zuinige A label auto’s (als je ze nog auto’s kan noemen), nadat ze twee jaar geleden gevrijwaard waren van al die belastingen.

 12. Het probleem met een elctrische auto op Curacao is dat Aqualectra gewoon geen stroom levert, sta je daar met je goede gedrag.

  Als je wijk wordt afgeschakeld heb je slechte kaarten. Nog meer problemen, geen koelkast, geen airco en wat voor de Curacaoenaar heeeel erg is….Geen auto.

  Lekker stoer doen Schotte met het feit dat deze auto’s vrij vsan invoerrechten zijn. Je had beter andere zaken, zoals eerste levensbehoeften vrij van invoerrechten kunnen maken.

 13. Waarom gaat men niet over op brommers? Stuk goedkoper en kwa afstanden prima te doen! Op andere eilanden zie je ook veel brommers

 14. Milieuvriendelijk? Mensen staan er niet bij stil dat de stroom/energie hier op Curacao wordt opgewekt door dieselgeneratoren. Groene stroom is hier (bijna) niet.

 15. Probleem lijkt mij niet de kosten maar heeft iemand ooit nagedacht over de actieradius? Natuurlijk zegt iedereen dan het is geen probleem want in Nederland rijd je rustig tot 250 km op een volle accu en zo groot is ons eiland toch niet. Verschil is dat in curaçao dan ook nog de airco op volle toeren staat te draaien en dat dus stilstaan op de Caracasbaaiweg je dan wel geen stroom kost voor het rijden maar wel voor je airco en daarmee halveer je zomaar je actieradius. Bovendien zie ik een gemiddelde macho Curaçaoënaar niet zo gauw van zijn 8 cylinder dodge ram overstappen op hyundai i10 of een Mitsubishi iMiEV. Evenwel is het natuurlijk goed dat de overheid het gebruik van electrische auto’s stimuleert, alleen verwacht er (nog) niet te veel van.

 16. Zo’n auto kost veel te veel geld ongeveer 2a3x duurder dan een auto op benzine als je het zelfde model koopt die op benzine rijd zelfs in Nederland lukt het niet om mensen in een elektronische auto te krijgen allemaal veel te duur als je brandstof op is dan rij je gewoon naar een benzinestation om te tanken maar bij een elektronische auto moet je dat goed bij houden hoeveel je nog kan rijden.
  En ook de onderdelen zijn ook veel te duur bijvoorbeeld de accu stel dat een keer kapot gaat dan ben duizende guldens kwijt om dat te laten vervangen.

 17. Tsja… Milieu verantwoordelijk? Als zo’n accu is versleten, waar laat men die dan ?
  EÉN oplossing, waterstof , ga daar maar eeens aan de slag !

 18. @ Student. Weet je hoeveel electrische auto’s slechts in Nederland verkocht zijn en wat daar de benzine kost? Lees eerst eens de postings van anderen waarom een electrische auto hier (NOG) niet een verstandige aanschaf is en er geen enkele sprake is van een eiland-mentaliteit.

 19. Als Aquaelectra dan maar niet de stroom moet gaan leveren, want dan sta je regelmatig met een lege accu ……… ff schakelen 🙂

 20. Typisch die eiland-mentaliteit waar men zich liever achter dure benzineauto’s schaart, waarvan de olieprijs alsmaar hoger groeit en dat ook zal blijven doen, in plaats van een brandstof voor je auto die je zo uit je eigen huis via een speciale oplader kunt halen. Bovendien zijn de afstanden, alsmede de snelheden op de Curacaose wegen uitermate geschikt voor de electrische auto.

 21. Zo’n vluchtige “enquete” zegt tòch helemaal niets over het volksempfinden terzake de introductie van elektrische auto’s. Zoals nu ook wel duidelijk blijkt, denkt men slechts aan de wat suffige autotypes !! Maar rebbl in NL bouwt ook Jaguars om !! Dat is best wel een hele stoere auto voor een gemiddelde jongen … dat is dan ook hun uitgangspunt geweest.

 22. Ondanks dat Curacao als eiland met kortse afstanden zeer geschikt is voor de elektrische auto die maar een beperkt aantal kilometer kan rijden na opladen zijn er inderdaad veel nadelen, die ik hieronder op noem.

  (1) Nieuwe techniek, kwetsbaar en met beperkingen
  (2) Onderdelen niet of nauwelijks voorradig
  (3) Duur in aanschaf
  (4) Hoge electriciteitstarieven, dus het voordeel ten opzichte van benzine is relatief beperkt
  (5) Ontbreken van oplaadpunten
  (6) Beperkte actieradius in vergelijking met benzine auto’s
  (7) Lange oplaadtijden

  Overigens zou het in de toekomst zo moeten zijn dat je niet bij een benzinestation gaat opladen maar daar je bijna lege batterij vervangt door een volle.