• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) is in volle gang op Sint Maarten en de spanningen zijn duidelijk te merken tussen de delegatie Curaçao en Nederland. Vooral SP- Kamerlid Ronald van Raak en Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels waren het niet met elkaar eens.

Van Raak daagde de Staten van Curaçao uit om een referendum te organiseren en het volk te vragen of zij onafhankelijk willen worden. Wiels, een sterke voorstander van onafhankelijkheid, kaatste de bal terug en zei dat Nederland eerst maar eens een onderzoek moet starten naar de internationale afspraken rondom dekolonisatie.

Rijksconsensuswetten
Hiermee was de toon gezet. Wiels noemt het arrogant dat Nederland Curaçao dwingt tussen onafhankelijkheid of ingrijpen.Van Raak zegt daarentegen dat Curaçao zich niet aan de afspraken houdt. “Als je geen afspraken wil maken, moet je maar onafhankelijk worden”, aldus het Kamerlid. Het beëindigen van Rijksconsensuswetten zorgt voor de verhitte discussies vandaag. Aruba heeft als autonoom land deze wetten niet, en nu wil het autonome land Curaçao ook af van de consensuswetten.

Aruba
Maar niet alleen Curaçao is niet te spreken over de houding van Nederland, ook de Arubaanse delegatie is de bemoeizucht van Nederland zat. Eveline Wever-Croes, de fractieleider van de MEP, vindt het tijd dat Aruba na 25 jaar Status Aparte als volwassen behandeld moet worden.  “We moeten onze eigen problemen oplossen. Onze huidige regering doet dit niet, want die weet dat de Nederlandse belastingbetaler wel de rekening betaald”, aldus Wever-Croes in een persverklaring.

De vergaderingen van de IPKO conferentie in Sint Maarten worden uitgezonden via www.pearlfm.com.

25 reacties op “Verhitte discussies tijdens IPKO”

 1. @ Basora: Nu al heeft Curacao het moeilijk genoeg om zo zelfstandig als mogelijk te opereren als äutonoom land. Laatstaan als het onafhankelijk wordt? Laat mij raden, krijgen wij een copie van Haïti te zien die ooit een “wingewest” (vraag me af of dat toepasselijk is in het geval van Curacao, aangezien ik niet weet wat die Nederlandse politici uit Curacao kunnen halen) was geweest van NL, net als Suriname die op Haiti na het armste land van het Westelijk Halfrond is. En Suriname heeft 100X meer Natuurlijke Hulpbronnen dan rotsig Curacao (sorry, jullie stranden zijn wel mooi). Denk na denk na..

 2. Curaçao op weg naar onafhankelijkheid van die bemoeizuchtige Nederlanders. Nederland moet met haar eigen zaken bemoeien. Over een aantal jaren is Nederland gewoon een simpel provincie van Europa, want macht en zeggenschap hebben ze niet eens in het huidige Europa. Duitsland en Frankrijk bepalen het beleid van de Europese Unie. Tegenover Aruba, Curaçao, St Maarten en arme BES eilanden willen ze stoer taal komen praten. Bai fliet jongentje.
  Korsow bai pa bo independensia, je hebt er recht op volgens de Internationale Afspraken rondom Dekolonisatie. HEHE het werd tijd. Curaçao je moet op eigen benen staan, kleinere landen dan ons zijn al onafhankelijk. Wij kunnen het ook je moet alleen balen hebben.

 3. Mariek is volgens mij gewoon Helmin Wiels die onder schuilnaam hier schrijft. Ik kan me nog herinneren dat een mr Sint Jago die medewerker was bij het Antillenhuis en FOL lid was de hele dag onder een schuilnaam op allemaal forums pro fol statements maakte.

 4. Ben bang dat de “WIELS & CO banda” nu echt op ramkoers gaan om beslissing te forceren voor indepenshia, omdat zij het vuurtje van haat zo goed hebben opgestookt dat NL echt zegt: zak maar in de Ocean!
  Dan kunnen deze bestuurders met hun reeds geformeerde kliek aan maffiose vriendjes, verdeel en heers toepassen op cruciale posities in bedrijven etc. onder toeziend oog van oompje Chavez en step by step hun Sataanse plannen gaan uitvoeren.
  WAKE up KORSOU er gebeuren enge dingen !!!!!

 5. Het zou me niets verbazen als Marieke eigenlijk Mah Riey Keh heet en uit Noord Korea komt, waar het volk geleerd wordt met oogkleppen op achter de politieke elite aan te lopen.

  En op commando massaal te huilen als een van hen overlijd zoals we laatst zagen.

 6. @ Marieke. Zoals Wiels tegen zijn kinderen zei: blijven jullie lekker in Nederland en ik hou het zooitje hier wel dom. Een schrale troost voor je: je bent niet de enige.

 7. Mariekje, wel eens van de gasbel van Slochteren gehoord?
  Daardoor is Nederland het meest welvarende land van Europa geworden en daarvan worden vele (te) luxe voorzieningen betaald.
  Je treft het niet met je Ikukeleku.

 8. Door kiezers als Marieke zitten we opgezadeld met de huidige politici. Die beweren ‘mas serka di bo’ te zijn maar iedere week in een andere bananenrepubliek op kosten van dezelfde kiezers aan het feesten zijn.

  Die van alle toezicht van Nederland afwillen maar er een grote puinhoop van maken door corrupt geld aan te nemen (Dos Santos), zich te laten vertegenwoordigen door mensen met alleen een lagere school en een strafblad. Die voor de eigen familie niet bestaande maar dik betaalde baantjes regelen bij alle overheidsbedrijven.

  Marieke, ik heb enerzijds medelijden met je maar ben ook jalours op je, want moet het leven makkelijk zijn als je zo naief bent als jij!

 9. Marieke, denk je dat serieus? Meen je dit? Ik werkt in de olie industrie en heb heel wat gezien en gegraven, maar niet op curacao. Ik kan je verzekeren dat er, bahalve de isla-troep, niks in de grond zit wat in de buurt komt van olie.. Ik hoop dat je in de war bent met suriname, daar zitten wel kostbare dingen in de grond. Maar, je weet dat Suriname wel onafhankelijk is?

  Ik hoop ook dat we ooit afhankelijk worden, wij yiu’s kunnen het: er zijn genoeg die alles in zich hebben om niks meer nodig te hebben van NL… Als we ooit klaar zijn ervoor, dan hoop ik dat marieke’s zich nergens mee bemoeien of eerst heel goed onderzoek doen. Ik vraag t me toch af, Marieke: how on earth kom je hierbij?

 10. @Marieke, neem je pilletje in!

  Als er gas en olie zou zitten hier dan zou dat allang worden weggehaald door grote oliemaatschappijen. Ondanks dat Caryl Monte, Schotte en Jules Eisden dit beweren is er geen enkel bewijs! en in deze wereld als het er zou zijn dan zou er gebruik van zijn gemaakt! en Nederland wil niet koloniseren maar juist af van jullie! jij en je Wiels vriendjes spreken elkaar tegen want jullie mogen vandaag al onafhankelijk zijn als het aan Nederland ligt!

 11. Onder de bodem van deze prachtige eiland is olie en gas,het geschiedennis wijst er op dat de Europueze landen altijd op de grondstoffen van een andere land heeft geteert. Mensen de getijden zijn veranderd en het is afgelopen. We zijn een jonge volk maar we zijn goed wakker en we laten ons niet meer uitbuiten door Nederland. Wij zijn geen Nederlanders wij zijn Caribenjos wij horen bij de latijnse Amerika. Europa is bankroet en daarom heeft Nederland hast om ons weer te rekolionaliseren met behulp van mensen uit onze eigen volk maar het lukt niet meer. Zoals jullie allemaal gezien hadden tijdens het programa van pouw en witteman dat de Hr Pechthold zei dat Nederland heel veel geld aan de olie en gas dat in het water van Curacao is gevonden,het is onze grondstof. Tur makamba ku ta kontra di nos govierno por bai biba Bonaire of Saba of St uestatius en natuurlijk in Nederland. Deze volk heeft voor deze regering gekozen en jullie die tegen zijn moeten ophouden of weg gaan.

 12. volledig eens met het uitschrijven van een referendum. Echter baart het mij zorgen dat dit kabinet weer stemmen gaat winnen met het weggeven van koelkasten e.d. om stemmen te winnen. Resultaat kan dus nog onverwacht naar deverkeere kant uitvallen. In dat geval wordt Curacao onafhankelijk maar overziet de zittende regering de gevolgen hiervan niet helemaal:
  – volledige afsluiting van nederlandse ontwikkelingsgelden/subsidies
  – (r)emigratie van grote bedrijven en proffesionals naar buureiland Bonaire danwel Aruba.

  Gevolg: volledige (economische) verloedering van dit o zo mooie eiland binnen erg korte tijd met als resultaat een tweede haiti. Maar maakt u geen zorgen: tegen die tijd heeft dit kabinet zijn zakken dusdanig gevult dat het ze geen zak zal interesseren als er mensen omkomen van de honger.

 13. @ Henkie. Wiels heeft gezegd, dat deze regering er zit om de belangen van 48% van de stemmers, die “NEE” hebben gezegd, te behartigen en dat doen ze. Als een referendum geen consequenties heeft bij een knock-out voor de coalitie, moeten er verkiezingen komen, want nu blijven ze ook zitten, terwijl ze al lang de meerderheid kwijt zijn. Dat schiet niet op.

 14. eerst het geld ontvangen en dan tegen de afspraken geen controle hierover willen hebben.
  Aruba is al 25 jar bezig curaçao wil dat binnen 1 dag bereiken.

  en maar weer wijzen en anderen de schuld geven. was toch sprake dat de democratie zou overheersen het referendum van autonomie en nu weer onafhankelijkheid en meer zelfstandigheid.
  Laat nu maar eerst eens zien dat het wel zo goed gaat met curacao als dat jullie als politiek zeggen.

  word een jaar van de waarheid voor dit kabinet want alles gaat veel minder dan ze voorspellen. ze rekenen zichzelf rijk maar komen bedrogen uit. het kind van de rekening word dan YdK maar dan ligt het weer aan de PAR of NL zou nooit aan de PS/MAN of MFK liggen.

 15. geachte mede schrijvers en lezers,

  Niet voor niks heb ik al diverse keren er op gewezen dat ze daar in Nederland het helemaal hebben gehad met ons.
  Weet niet of u de laatste peilingen heeft gezien, maar de SP heeft geloof ik nu voorspeld 28 a 29 zetels,
  Lekker slim van de Hr Wiels om ook nog van deze groep te vervreemden. Van de PVV en VVD mocht hij al niks verwachten nu de SP ook nog dan blijven er niet veel meer over om ons te steunen
  Persoonlijk ben ik ook voor een referendum, laat ons volk maar beslissen over de onafhankelijkheid. als die beslissing is genomen en het volk heeft gekozen om niet meer deel uit te maken van het Koninkrijk der Nederlanden , dan heb ik de vaste overtuiging dat de dekolonisatie op gepaste wijze zal gebeuren met en door de steun van Nederland.

  Ik vind, dat de Hr Wiels inderdaad samen met de regering een referendum uit moeten schrijven.
  Ook zal men zich moeten houden aan de afspraken die gemaakt zijn voor 10-10-10.
  Het is erg makkelijk om te zeggen maar daar waren wij niet mee eens dus het geld niet.
  Natuurlijk nee heb je en ja kun je krijgen, dus het proberen was de moeite waard. maar als we als land nu ons gaan vergelijken met andere landen dan zijn we wel heel erg zielig bezig.

  Tenslotte, de regering die er nu is kan zich beter richten op het volk van Curaçao en onze media moet maar eens wat in de regio gaan reizen en met de gegevens die ze daar hebben verzameld tonen aan ons volk. dan weten we ook weer waarom we de vriendschap moeten koesteren die we nu nog hebben in Nederland. Onafhankelijkheid is een mooi iets, maar hetzelfde geld voor veiligheid, rechtspraak en ja zelfs een eventueel ingrijpen vanuit Nederland.

  Want we moeten er toch niet aandenken als dat we hier doodseskaders krijgen, Narco traffic in grote mate of op grote schaal plunderen van onze geldmiddelen.

 16. De vergelijking PS en PVV die in het verleden gemaakt is, is nog zo gek nog niet:

  http://www.nu.nl/politiek/2714178/pvver-limburg-fractie-gezet-turks-varken.html

  Dus Jan en alle andere PVV aanhangers, denk goed na voordat je een persoon zoals een Wiels etc. aanpakt in een van jullie reacties. Jullie zijn namelijk geen haar beter 😉

  Die man trekt qua uiterlijk ook niet bepaald volle zalen… nog een overeenkomst met bijvoorbeeld Wiels.

 17. Onze kortzichtige politici zijn alleen maar bezig met machismo gedrag. Nederland heeft zoveel resources. Wanneer krijgen we politici die gebruik weten te maken van deze resources. In plaats van meer en beter gebruik te maken van het enorme voordeel dat we als Caribisch eiland hebben, namelijk deel uit maken van een koninkrijk, waarvan het moederland rijk is, bereid is ons te helpen met de verdere ontwikkeling en onze springplank voor de Europese markt is geven we deze prins ene trap onder zijn ballen.

 18. Ik was recent in Nederland, en daar wordt alleen gelachen over het Curacaose rariteitenkabinet vol ongeschoolden, veroordeelden en graaiers. Men is in Nederland ook nog steeds niet uitgelachen over Anthony Godett die na een jaar cel wegens corruptie gewoon terug kwam als minister president en zich tijdens zijn gevangenschap liet vervangen door zijn zus Myrna, tot dan belast met het bijvullen van het kopieerapparaat bij Selikor.
  En dat rariteitenkabinet verwacht serieus genomen te worden door Nederland? De enige die hen serieus neemt zijn ze zelf.
  Verwacht van Nederland ook weinig medeleven met het Curacaose volk, want dat kiest iedere 4 jaar dezelfde acteurs in deze poppenkast en is dus volledig zelf verantwoordelijk voor de politieke chaos.

 19. Wiels moet maar eens leren luisteren!
  Ook leren luisteren naar de mensen die op Curacao wonen!
  Volgens mij wil het volk van Curacao helemaal niet onafhankelijk worden. Ik zeg referendum Ja!
  Of heeft deze regering nog nooit van democratie gehoord?

 20. Misschien kan seniel Boberano 1 keer in het kort iets zinnigs zeggen over het waarom Helmina het thuis in z’n broek doet en er nog steeds geen referendum is uitgeschreven, terwijl volgens seniel Boberano de aanhang van Wiels nog steeds stijgende is en er verkeersopstoppingen zijn bij de sede van de PS, als er een bijeenkomst is.

 21. Natuurlijk is er geen gelijkheid tussen Nederland en Curaçao! Daar zijn ze hier toch veel te dom voor.
  Een YDK

 22. Ha ha zo komt de ware aard van Wiels naar voren. Altijd een grote mond over onafhankelijkheid en de SP durft hem daar op aan te spreken en dan krabbetl hij terug..

 23. @ Wiels. Wiels, een sterke voorstander van onafhankelijkheid, kaatste de bal terug en zei dat Nederland eerst maar eens een onderzoek moet starten naar de internationale afspraken rondom dekolonisatie.

  Helmina weet nog steeds niet wat het adagium “ZELF DOEN” betekent. Als vragende partij geldt dat dubbel.

 24. Wever Croes en Wiels moeten hun plaats kennen, en allereerst eens beseffen dat zij als vertegenwoordiger van 100,000 resp. 150,000 bewoners niet op gelijke voet kunnen staan met Nederland (16 miljoen bewoners).
  Hoe kan Wever Croes / Aruba verder voor vol aangezien worden als ze de staatsschuld volledig uit de hand laten lopen, onder meer door een fikse uitbreiding van het ambtenarenapparaat (waarvan de helft heb ik begrepen ook Croes heet)?
  Hoe kan Wiels en zijn regering voor vol aangezien worden als daarin door de strafrechter veroordeelden (Godett, Constantia) zitten en een minister van financien die niet eens zijn eigen financien op orde heeft (miljoen belastingschuld) en daardoor absoluut geen minister had mogen worden. Hoe kan Wiels en zijn regering voor vol aangezien worden met een ministerpresident die niet eens de lagere school afgemaakt heeft en als de koning van een banananrepubliek over de wereld reist met zijn prive fotograaf? Die ook nog eens gefinancierd wordt door een criminele loterijboer waarvan 10 miljoenen dollars tegoeden in de USA bevroren zijn?
  En ja, de afspraken waren duidelijk: Nederland geeft Curacao miljarden maar wil vervolgens wel toezicht opdat Curacao niet weer in een situatie komt dat miljarden nodig zijn. Hierop zegt Curacao braaf ja, maar het geld is nog niet binnen of Curacao wil al van het toezicht af.

  Wiels en Asjes gedragen zich als kleine kinderen, maken zichzelf en het eiland volslagen belachelijk.

 25. jezus…ik schaam me dood voor al deze mensen die daar zitten op kosten van alle belasting betalers in het koninkrijk.

  stelletje egotrippers allemaal…en wij als volk blijven maar lijden onder hun gekibbel

  masha danki mes