• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag deelt Alex Rosaria zijn visie over het belastingplan.

Voor Partido PAIS haalt het belastingplan dat per 1 januari werd geïntroduceerd, geld weg bij de armen en legt dit in handen van de rijken. Dit plan raakt met de stijging van 20procent van OB, de groep minder bedeelden van het land erg hard. PAIS is het helemaal eens met Lionel Capriles die publiekelijk heeft gezegd dat dit plan goed is voor de rijken en slecht voor de rest.

Het belastingplan van Kabinet Schotte geeft geld aan de rijken door de reductie van de Winstbelasting met 20 procent, wat de rijken 30 miljoen gulden op levert. De inkomsten/loonbelasting wordt voor de rijken tweemaal zo veel verlaagd (2,1 procent), vergeleken met de 0,4-1procent voor de niet-rijken.

Sterker nog, de helft zal geen dubbeltje van de reductie krijgen omdat zij geen IB/LB betalen. Als de slagroom op de taart, kan de rijke die fiscale fraude heeft gepleegd en zijn geld in het buitenland heeft verstopt om geen belasting te betalen, kan dit geld nu aanmelden zonder een boete te betalen en ontvangt een reductie op zijn achterstallige belasting via de inkeerregeling. Dus de regering beloont de rijken die belastingfraude hebben gepleegd met een korting op de te betalen belasting. De gewone burger die elk jaar de riem aan moet halen en trouw zijn belasting betaalt, ontvangt geen enkele korting.

Aan de andere kant stijgt het OB tarief met 20 procent, wat iedereen zal raken. Deze stijging van de OB zal 25 miljoen gulden extra uit de zakken van onze mensen halen. Bovendien krijgen de armsten geen verlichting (op WB en IB/LB) om deze stijging te compenseren zoals de rijken dit krijgen. In zijn uitleg verdedigt de Minster van Financiën dit plan door te zeggen dat wanneer je de rijken meer geld in de handen geeft, zij dit zullen investeren en het hele volk daarvan zal profiteren. Deze neo-liberale gedachte (dat rijkdom automatisch het volk bereikt) klopt niet.

Feit is dat de rijken vele miljoenen in handen krijgen en dit wordt uit de portemonnees van de rest van de bevolking gehaald. Dit uitgerekend nu Curaçao op zichzelf staat en onze belastinggelden niet hoeven te gaan naar het onderhoud van de ander eilanden zoals vroeger het geval was. Het belastingplan is definitief een klap in het gezicht van het volk. Daarom heeft Partido PAIS afgesproken met enkele mensen dat zij hun belastingpapieren beschikbaar stellen aan onze partij zodat wij kunnen vergelijken en onderzoeken hoe het plan hen raakt. PAIS raadt weer iedereen aan om zijn papieren af te wachten om zelf te onderzoeken of het waar is dat het volk vooruit gaat of dat de rijken profiteren.

3 reacties op “Ingezonden: Belastingplan”

 1. ik kijk alleen naar wat ik mijn werknemers nu uit moet betalen in vergelijking met december, dat is iets van 40,- per maand
  Lijkt me duidelijk dat dat de verhoging van de OB niet compenseert, sterker nog ze gaan er op achteruit.

 2. Het is maar net welk verhaaltje je kwijt wilt.
  De belastingtarieven voor de laagste 2 groepen waren inclusief opcenten 13 en 20,8 %. Die belastingen zijn nu respectievelijk 12 en 20 procent, terwijl de opcenten voor de IB zijn afgeschaft. Verder is er een premievrije voet gekomen voor de AOV/AWW-heffingen, waardoor de laagste inkomensgroepen via een ‘gliding scale’ minder premie hoeven te betalen. Verder gaan de AOV-uitkeringen omhoog naar 1000 gulden per maand.

  Inderdaad is de stijging OB van 5 naar 6 procent een stijging van 20 procent, als je het relateert aan het OB-tarief. Gerelateerd aan de producten zelf gaat het te betalen bedrag van 105% naar 106%, dat is voor je portemonnee dus een stijging van 0,99%. Naar ik heb begrepen, zijn er ook regelingen (op komst of al van kracht) die de van oudsher gebruikelijke stapeling van OB op OB op OB moeten voorkomen.
  Het wachten is op de afschaffing van de OB voor de eerste levensbehoeften, maar goed, laat ik de plannen even buiten beschouwing laten en me beperken tot de daden.

  Wat ondernemingen betreft is het natuurlijk een heel ander verhaal. Wat moet Curacao anders dan de winstbelasting verlagen als Bonaire (lees: Nederland) de winstbelasting geheel afschaft? Op Bonaire moeten bedrijven dan wel dividendbelasting en onroerendgoedbelasting betalen, maar dat is respectievelijk 5 en 1 procent. Als je dan een goeie belastingadviseur hebt die het dividend via een ander land laat uitbetalen, betaal je lachend je ene procentje belasting, dus wat dat betreft mogen Nederlandse politici wel eens snel inbinden met hun kritiek op belastingparadijzen Curacao/St. Maarten/Aruba, want op hun eigen overzeese grondgebied maken ze het nog veel bonter dan de andere eilanden gezamenlijk ooit hebben kunnen doen.

  De inkeerregeling is ook zeker niet uniek voor Curacao. Nederland zelf is Curacao al voorgegaan in het kiezen tussen twee kwaden: mensen zelf in de gelegenheid stellen alsnog opgave te doen, tegen een voor hen gunstig tarief achterstallige belasting innen en vervolgens deze mensen wel in het systeem hebben zodat ze jaarlijks betalen. In Nederland heeft dat in 3 jaar 335 miljoen euro opgebracht.

 3. Je kunt praten als brugman Alex het volk laat het gewoon toe,het staat niet op het blijft gewoon lekker slapen,ze zijn bang voor hub Job en bang om hun auto,huis, niet meer te kunnen betalen,alleen dit volk vergeet dat ze even goed op een fiets of met busje komt zo zich kunnen gaan vervoeren en een paar dikken autos ze van de weg af rijden,ja mensen (VOLK) dit gaat gebeuren en dat duurd niet lang met deze regeing.Wanneer zij hun zakken gevuld hebben rotten ze op naar een van die landen die ze nu volop aan het bekijken zijn met hun zogenaamde dienst reisjesMensen staa op ga de straat op laat het niet zo ver komen ,niet bang zijn voor een paar bejaarde van de PS club,die hebben een grote smoel meer niet,wees niet bang voor je Job ze hebben ons nodig anders hebben ze zelf ook geen werk (omzet),het word nu echt tijd te eisen dat ze vertrekken of een REFERENDUM uit roepen kijken wat de uitkomst is winnen ze,dan ben ik weg,.Dus Alex ik zou het over een andere boeg gooien als je het lukt dan zit je in de regering met de PAR meer partijen heb je niet nodig,een opstand kost geen geld maar je krijgt wel een heleboel zetels.Steek de koppen bij elkaar PAIS<PAR sta op en je heb zeker 80% van de gemeenschap als kiezer achter je zeker weten,overl hoor je mensen klagen,ze hebben lijders nodig die hun goed kunnen verwoorden meer niet. VOLK STA OP.