CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte heeft vandaag de nieuwe percentages voor invoerrechten op hybride en elektrische voertuigen bekendgemaakt. Dit deed hij tijdens het seminar voor elektrische voertuigen op Curaçao, dat vandaag plaatsvond in het Hyatt hotel.
Voor hybride voertuigen, zoals bijvoorbeeld de Toyota Prius III, die gebruikmaken van een combinatie van elektriciteit en benzine zal met ingang van vandaag het tarief van invoerrechten 10 procent bedragen. Volledig elektrische auto’s zijn vanaf nu vrij van invoerrechten.
Beleidsnota
In het streven om de milieuverontreiniging te verlagen, heeft kabinet Schotte besloten om de invoerrechten op dit type auto’s te verlagen. Deze verlaging zal een positief effect hebben op de consumentenprijs. Deze beslissing maakt deel uit van de beleidsnota elektriciteitsvoorziening Curaçao 2011 – 2015, die de Raad van Ministers op 16 februari 2011 heeft aangenomen. Duurzame of groene energie maakt een belangrijk deel uit van dit nieuwe beleid.
Strategisch
Tijdens het seminar hebben verschillende mensen die op één of andere manier een relatie met het onderwerp hebben, een presentatie gehouden. Onder andere Christopher Cooper van Toyota Tsusho America Inc. was één van de sprekers. Hij sprak over strategische onderwerpen voor de implementatie van deze auto’s op Curaçao. Ook de wereldwijde ontwikkelingen wat betreft de oplaadpunten voor volledige elektrische auto’s kwam aan bod. “In de toekomst moeten de benzinestations de service bieden om de batterij van een elektrische auto op te laden”, aldus Cooper.
Foto’s: Ramsey Soemanta
Electra auto’s waren in 1990 al TE rendabel; echter de almachtige olie-industrie stak daar niet een stokje voor, maar een boom.
citaat uit wikipedia:
“Chrysler, Ford, GM, Honda, Nissan and Toyota also produced limited numbers of EVs for California drivers. In 2003, upon the expiration of GM’s EV1 leases, GM crushed them. The crushing has variously been attributed to 1) the auto industry’s successful federal court challenge to California’s zero-emissions vehicle mandate, 2) a federal regulation requiring GM to produce and maintain spare parts for the few thousands EV1s and 3) the success of the oil and auto industries’ media campaign to reduce public acceptance of electric vehicles.
In feite lijkt (gedeeltelijk) elektrisch rijden op Curacao ideaal gezien het grootste gedeelte alleen woon-werk (school) vervoer is. Monteer een zonnepaneel op je dak en de 8 uur die je werkt en de auto op de parkeerplaats staat zit je accu weer vol; s; avonds thuis wordt het het ander verhaal; echter zal Aqualectra haar tarieven moeten aanpassen zodat op stroom rijden ook rendabel blijkt gezien met de huidige prijzen is het goedkoper is om met een verlengsnoer stroom af te tappen uit Iran.
Dit wordt de nieuwe toekomst; opladen tijdens het happy hour; 2 uur laden, 1 betalen…
Ik wacht met spanning af….
@ Jason. Geldt dit ook voor persoonlijk inkoop van auto’s uit de VS. Voor stel ik wil een tweedehandse hybride kopen.
Ik zie geen reden waarom dit niet zou gelden. Mogelijk is dat anders voor gebruikte auto’s, maar dan zal een telefoontje met de douane uitsluitsel moeten geven.
zo te lezen weten onze leiders niet eens wat er rond rijd op curacao…
er zijn verschillende soorten hybrids al enkele jaren op het eiland… zelfs de prius was er al voordat schotte er aandacht voor had…. ford heeft ook enkele explorers hier hybrid en lincoln ook ! wat een zooitje !
Het zou goed zijn als diverse overheidsdiensten een aantal van deze elektrische dingen aanschaffen. Dan kan eens goed ervaring opgedaan worden met dergelijke auto’s op Curacao en in tropische omstandigheden. Ik ben namelijk erg bang voor de levensduur van de accu’s.
Bijvoorbeeld de leerplichtauto’s kunnen hierdoor vervangen worden. Dit is toch al onbegrijpelijk dat die in die luxe pick-ups rijden die je voornamelijk bij Kooijman ziet staan Ook Kadaster lijkt me geschikt en DOW ook. Die hoeven niets aan zwaar of groot materieel mee te nemen. Zo zullen er wel meer geschikte diensten zijn die een voorbeeld kunnen geven. Dus wat let je “gobiernamentu”? Geen woorden maar daden.
Geldt dit ook voor persoonlijk inkoop van auto’s uit de VS. Voor stel ik wil een tweedehandse hybride kopen.
de Nissan Leaf is Naf 43,000 (in de VS)
30km per dag zou hier Naf 150 – Naf 170 aan stroom kosten (zonder airco trouwens…)
Wel minder herrie op de wegen (in 2112)
opladen thuis: 6 to 8 uurtjes @ Naf 0.70/kWh
Battery life: questionable
Reclameslogan van het oplaadpunt bij Campo Alegre: ontlaad u terwijl u oplaad.
Wellicht kan de burgerlijke stand ook een oplaadpunt installeren, want de wachttijd daar is ongeveer gelijk aan de oplaadtijd van een elektrische auto.
Overigens wel een komisch idee van Cooper: de elektrische auto opladen bij de benzinepomp. Hij weet zeker niet dat de laadtijd van een elektrische auto al snel 4 uur is.
Sluit niet uit dat het ‘even de auto opladen’ straks de meest gebruikte smoes is van de Yu Korsow om even naar Campo Alegre te kunnen. Sterker nog, deze hoerecagelegenheid zou wel eens een oplaadpunt kunnen installeren.
Ik ben helemaal voor. De Ford Explorer heeft ook een hybride variant. Deze kwam als een van de eerste op de internationale markt.
Kijk, bij de president van Nicaragua verschijnt Schotte in een automonteurshemd en bij deze autopresenatie in een presidentieel pak,
Ik zie dat Ramsay Soemanta er ook weer bij is. Stella van Rijn, geen autoliefhebber, zit waarschijnlijk aan het buffet in het Hyatt.
On topic: de hybride auto doet het internationaal redelijk, maar de elektrische auto is nog lang niet geschikt voor de markt. Veel kinderziektes en de actieradius is bijzonder beperkt (50 kilometer is al gauw een maximum). Wat dat laatste betreft is een lokatie als Curacao waar men beperkte afstanden aflegt wel eerder geschikt voor de invoering van de elektrische auto.
Maar naar verluid is Schotte’s schoonvader en benzinepomphouder van der Dijs niet zo gecharmeerd van de elektrische auto.