• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse heeft een ‘verkeerd signaal’ gegeven door zijn veroordeelde stiefzoon gratie te verlenen. Maar het is aan de Surinaamse samenleving, het Surinaamse parlement en andere autoriteiten daar om dat besluit te beoordelen.

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De stiefzoon, Romano M., zat een gevangenisstraf van vijftien jaar uit voor doodslag, beroving en het gooien van een handgranaat naar het huis van de Nederlandse ambassadeur.

Gratieverlening

PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans had de gratieverlening via schriftelijke vragen aan Rosenthal aangekaart. Volgens Timmermans heeft Nederland een direct belang bij de zaak. Hij riep Rosenthal op de gratieverlening te veroordelen en erop aan te dringen dat de straf voor M. volledig wordt uitgevoerd.

© ANP, alle rechten voorbehouden

24 reacties op “‘Gratie aan stiefzoon Bouterse fout signaal’”

 1. @ Jan,

  En de Surinamer kent haar geografische ligging beter dan menig Nederlander (Jan).

  Wat voegt het allemaal toe? Kom eens met echte reactie en voordat je dat doet, doe dan eerst research voor jezelf. Anders lijk je nog minder slim dan dat je al doet blijken.

 2. Over het bericht:
  verbaast iemand dit?
  Bouterse geeft er echt geen .. om welk signaal hij afgeeft, als zijn schaapjes en familieleden maar op het drogen zijn.

 3. “wij van Curacao, dus Curacaoenaars, wensen gewoon niet de nederlandse taal als volkstaal te omarmen. dat zal ook nooit plaatsvinden Janneman.doe je té ruime steeds afzakkende Hollandse broek uit en doe een p…”

  U bedoeld “wij, dus de PS stemmers” Uit polls onder curacaoneaars is nooit gebleken dat de meerderheid wil dat papaiments de vooertaal wordt of dat Nederlands uitgebannen wordt. Net zo min als dat de meerderheid wil dat Curacao een onafhankelijke staat wordt.

  Dus zet u uw nationaal-socialistische bril eens af en kijk wat de echte Curacaoenaar wil!!

 4. @Jan,
  maar Janneman toch, of de Suriamers nou 100% of voor mijn part 10.000% beter nederlands spreken dan Curacaoenaars interesseert niemand!! zeker niet ik en mijn eilandgenoten! of snap je het nog steeds niet? de nederlandse taal is in onze regio gewoon een onbelangrijke taal! daarbij komt ook nog dat het niet onze moedertaal is. je doet alsof het iets geweldigs is dat het nederlands door slechts 450.000 man in een gebied bewoond door 900miljoen gesproken wordt. trouwens, het getal van 450.000 is ook nog betrekkelijk, want niet ieder Surinamer spreekt goed nederlands, het gros spreekt bovendien een nederlands dat uit de vorige eeuw stamt! lekker belangrijk hoor. Suriname is juist vanwege ‘het nederlands’ tientallen jaren geïsoleerd gebleven van de rest van ZuidAmerika, m.n. van Latino America, de romaanstalige landen.. tegenwoordig studeren Surinamers in landen als Cuba en Brazilie. dus het nederlands zal in de komende kwart eeuw hoe dan ook minder worden in Suriname! want het is een struikelblok voor de emancipatie van Suriname in ZuidAmerika..

  wij van Curacao, dus Curacaoenaars, wensen gewoon niet de nederlandse taal als volkstaal te omarmen. dat zal ook nooit plaatsvinden Janneman.doe je té ruime steeds afzakkende Hollandse broek uit en doe een passende aan. de nederlandse taal ís en blijft van nul en generlei waarde in het Westelijk halfrond, trouwens ook in Europa en de rest van de wereld betekent de nederlandse taal gewoon NADA!!!! dus wat is jouw probleem? of hebben we hier te maken met een hollands jantjescomplex?

  trouwens, mijn grote hoop is dat het nederlands binnen niet al te lange tijd als officiele taal in Curacao vervangen gaat en zal worden door het Spaans!! dat is iig veel natuurlijker dan een taal die van 9000km afstand van ons gesproken wordt. wat bezielt de hollanders joch? we zitten nu in 2012, en niet in de 19e eeuw. ik denk dat veel makambas in de waan verkeren zich in de koloniale tijd te bevinden. laat los die achterhaalde zielige hollandse mentaliteit Jan! wij gaan NL echt niet behagen door hun taaltje hier in Curacao als volkstaal te omarmen! LUBIDÁ!!

 5. @sentinel Soberano
  Bedankt voor de link, het is een interessant artikel, zeker omdat Donner zich niet beperkt tot Suriname, maar zijn best doet een breder beeld te scheppen van het taalgebruik en de invoering van talen in voormalige kolonies. Zijn betoog geeft een hoop stof tot overdenken en en een verhelderend inzicht in de betweterigheid van de gemiddelde Nederlander.

  Tsja, de gemiddelde Surinamer die in Paramaribo in een gemiddeld tot bovengemiddeld welgesteld gezin is geboren, spreekt goed Nederlands, maar verder? Als je wat verder wilt dan de oppervlakte, een verhaal in al zijn nuances wilt horen, moet je toch echt de Sranantongo versie beluisteren, anders mis je de helft, de nuances en de clou bovendien.

  Wat me hier aan sommige reacties tegenstaat, is dat men poogt het intelligentieniveau van Curacaoenaars en Surinamers te koppelen aan de mate waarin zij het Nederlands beheersen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.
  Waar ik juist verbaasd om ben, is de manier waarop sommige Surinamers hardnekkig Nederlands blijven spreken in plaats van Surinaams; hoe kun je je eigen taal nu – wellicht onbewust – als minderwaardig beschouwen? Een restje erfenis van de koloniale indoctrinatie wellicht, dat hopelijk langzamerhand verdwijnt.
  Het is ook een van de redenen waarom ik vind dat het Papiaments vooral gehandhaafd moet worden. Je eigen taal, je eigen land, je eigen identiteit. Allemaal belangrijk om zelfbewuste Yu di Korsou te krijgen!

  P.S.
  Uhm sentinel, waar (en waarom) heb je je hoofdletter n verstopt?

 6. Sentinel Soberana,

  Laat ik het dan even simpel stellen !!
  De gemiddelde Surinamer spreekt in ieder geval 100 % beter Nederlands, dan het grootste gedeelte van alle eilanden die tot de Benedenwinden behoren.

 7. @ Jan op 12-01-2012 om 15:33
  laat me svp niet lachen hoor, de meeste Surinamers spreken wel nederlands, maar niet zo goed als jij het wil doen voorkomen. tenminste áls je bedoeld dat iedere Surinamer perfect nederlands spreekt. ga naar Suriname of naar nederland, dan zul je zelf ervaren hoe geweldig perfect de doorsnee Surinamer het nederlands beheerst! not dus. weet dat uit ervaring. zij hadden het goed moeten spreken als je bedenkt dat de nederlandse taal sedert 1876 door de koloniale regering verplicht als instructietaal in Suriname geïmplementeerd is geworden. het is dus overigens niet meer dan logisch dat Surinamers in het algemeen het nederlands beter beheersen dan een Curacaoenaars. zelf ben ik bekend met verscheidene Surinamers die echt niet beter dan ik het nederlands spreken of schrijven.

  de vergelijking met de Curacaoenaars gaat trouwens niet op. wij hebben nooit de nederlandse taal als moedertaal omarmt. Curacaoenaars zijn nooit nederlandssprekenden geweest, gelukkig moet ik zeggen..
  pas na de komst van de Shell in 1915 begon men er werk van te maken in Curacao. het schijnt dat ook jij weinig kaas gegeten hebt van de koloniale geschiedenis. maar goed Jan, jij bent noch de enige, noch de laatste. wij verheerlijken het klein nederlands taaltje niet, waar kun je anders dan alleen maar in NL of Vlaanderen terecht met het nederlands? nergens anders!

  in dit verband ben ik niet te beroerd om je een wetenswaardige link over de Surinamers en de nederlandse taal te zenden. tenminste als je echt geinteresseert bent.
  het is een 11-delig relaas/betoog, publicatie zo je wilt, geschreven door een gepokt en gemazelde Surinaamse wetenschapper, dhr. mr. dr. W.R.W. Donner, die in 1957 ook nog eens toevalligerwijs aanwezig was in de eilandsraad toen Antilliaanse politici korte metten maakten met ‘het nederlands’ in het Antilliaanse parlement van toendertijd. zowel coalitie en oppositie hebben met 1 pennestreek, en zonder ruzie, het nederlands uit het Antilliaanse parlement gepleurd. zeer interessant. de Curacaoenaar Rah Martinez is een held! hoop nog op een borstbeeld van de man. vanzelfsprekend geplaatst in Forti!!
  heb een aantal maanden geleden alle 11 delen in 1 ruk gelezen.. misschien dat jij ook geïnteresseert bent.

  de publicatie is getiteld; “De Surinaamse taalproblematiek”.
  vooral deel 3, 6 en 11 waar hij het over Curacaoenaars en de nederlandse taal heeft. denk is erg interessant.

  link maar naar
  http://caraibischeletteren.blogspot.com/2011/05/de-surinaamse-taalproblematiek-3.html

  of google: mr.dr.W.R.W. Donner- de Surinaamse taalproblematiek

 8. @Valpoort, 12-01-2012
  Valpoort, je hebt groot gelijk! ik vind zelfs dat het onderwerp een Surinaamse zaak is . Curacaoenaars dienen zich er het liefst niet mee te bemoeien, het is onze zaak helemaal niet, het gaat ons geen bal aan! dat is mijn mening, want ik zou het ook niet leuk vinden als Surinamers zich met onze Curacaouse politici of zaken zouden gaan bemoeien.
  maar H.Vos heeft blijkbaar last van “een soort van” dubbelvisie, ziet de man een YDK, maar dan bedenkt hij er automatisch een Surinamer naast..
  las net bij toeval z’n commentaar op het verhaal over een Curacaose voetballer, waarbij Vos hetzelfde geintje uithaalt. de man betrekt er Surinaamse voetballers bij, maar in het hele stuk is nergens iets over Surinaamse voetballers te bekennen?!?
  het stuk ging over de Curacaouse voetballer Angelo Martha en verder over niemand anders.. merkwaardig, niet dan? 😆

  oeps, hebben Rosenthal’s meningen enig gewicht? maakt hij indruk? neen dus!

 9. @Jan, Geografische ligging is Spaans beter?

  Neem de map erbij en aan de linkerkant ligt een Engels sprekend land, aan de rechterkant een Franssprekend land en aan de zuidkant een Portugees sprekend land..

 10. De Hr Vos zit midden in de roos met zijn zienswijze en vergelijk, tussen Suriname en Curacao !!
  De Surinamers hebben echter een groot voordeel t.o.v de Curacaoenaars ?
  Ondanks dat ze al jaren onafhankelijk zijn, spreken zij inclusief de Surinaamse jeugd nog steeds perfect Nederlands.
  Waarom geen Spaans?. Gezien hun geografische ligging zou dat eigelijk toch veel meer logisch zijn!!

 11. @Surinamer
  ik ben geen kannibaal 😉

  @H. Vos
  Ik geloof al lang niet meer in een Utopia zonder corruptie.
  Omdat Curacao en Suriname een relatief klein inwoneraantal hebben, valt de corruptie meer op dan in Nederland. Maar Nederlanders zijn minstens zo corrupt, zo niet nog erger. Daarbij zijn ze nog net even gewiekster in het wegmoffelen van hun frauduleuze praktijken en vriendjespolitiek.
  Die zogenaamde menselijke beschaving is ook maar een flinterdun laagje. Kijk bijvoorbeeld naar voormalig Joegoslavie, hoe weinig ervoor nodig is om buren die decennia lang elkaars vrienden waren, plotseling gezworen vijanden te laten worden. Kijk bijvoorbeeld naar Nederland, waar elk greintje solidariteitsgevoel wordt vermorzeld door een verdeel-en-heerspolitiek waar alleen de rijke toplaag beter van wordt.
  Kortom, neem mooie praatjes met een fikse schep zout en geloof niet te veel in al het moois wat politici ‘het volk’ voorspiegelen, want uiteindelijk gaat het de meeste mensen (ja, ook politici zijn mensen) alleen om hun eigen geluk cq portemonnee.

 12. Zo gaat lekker vandaag Dhr. Vos! Elk volk krijgt de regering die het verdiend. Iedereen weer over 1 kam scheren -_-‘ Nou om op dat voor te boorduren.. Geldt ook voor jullie daar in Nederland met dezelfde constructie als op Curacao. En dan heb ik het natuurlijk over dhr. Wilders (met zijn fascistische kenmerken) en consorte. Job Cohen is de poedeltje, de premier moet maar es normaal doen, de koninginbuiten regering, turkse premier is een islamitische aap, kopvoddentaks, etc etc etc.

  Elk volk krijgt de regering die het verdiend!

 13. @shimuraku, google eens decembermoorden Curacao of Moi wana.. en dan weet je dat deze meneer niet vrij hoort te zijn!

  en mbt drugs is er ook genoeg te vinden!

 14. Beste Shimaruku, je refereert aan een brief van de ene witte Nederlander (Leo) aan een andere witte Nederlander (Alexander) en deze mannen wisselen van gedachte over waar iedere Surinamer, Nederlands of Surinaams een onbuigbare mening over hebben. Kun jij mij nu eens uitleggen wat daar fout aan is? Of heb je je shimarukus met pit en al opgegeten en heb je nu last van je ontlasting ?

 15. @Gerritje
  Als Nederland geen getuige had gebruikt die in Belgie vastzat en door de Belgen werd bestempeld als onbetrouwbaar was het nog maar de vraag of Bouterse uberhaupt veroordeeld was.
  Nog los daarvan heeft de Nederlandse regering een dikke vinger in de pap gehad bij het wel en nog meer het wee van Suriname door allerlei initiatieven te traineren of zelfs rechtstreeks te boycotten.
  Ook Curacao kan alleen maar tegenwerking verwachten vanuit Nederland. Is reeds te zien aan de manier waarop het voor bedrijven fiscaal gezien nu al gunstiger is zich op Bonaire te vestigen dan op Curacao.

 16. Shimaraku, natuurlijk is Bouterse democratisch gekozen – mijn punt is dan ook dat het Surinaamse volk niet beter verdient dan bestuurd te worden door deze despoot

  Als een volk te dom is om te beseffen wat integriteit is houdt alles toch op? Neem Helmin Wiels, heeft een flinke aanhang die hij belooft alles voor het volk doen. Maar hij staat toe dat parijgenoot Asjes zijn vrouw een niet bestaand baantje bezorgt bij CPA, regelt voor zijn eigen broer een luizenbaantje als commissaris bij Aqualectra en zeg niets te willen weten van het Nederlands onderwijs dat indoctrinerend zou zijn maar laat wel zijn 2 kinderen studeren in Amsterdam.

  Een beschaafd en integer volk rekent meteen af met een politicus als Helmin Wiels, maar hier kan hij zonder enige beperking zijn verderfelijke praktijken voort zetten.

 17. @shimiruka,, Als het rechtsysteem in Suriname had gewertk zou deze man nu in de gevangenis zitten en had hij nooit herkozen kunnen worden. Dat is toch een andere wending aan het verhaal

 18. @Valpoort; Zet Bouterse en Wiels/Schotte naast elkaar en je hebt 1 BEELD.
  CORRUPTIE EN UITSCHAKELEN VAN TEGENSTANDERS.
  Bouterse heeft de totale media in een cencuur gezet. Wiels is hier ook al mee bezig.
  Veel van wat u leest in de locale media is in een ge-cencureerde vorm. De echte waarheid mag niet naar buiten komen. De enkelen die dit wel doen via de digitale weg, worden bedreigd en gehackt.

  Dus de vergelijking van Suriname en Curacao is nog niet zo gek.

 19. Wat Suriname betreft houdt Nederland maar al te graag vast aan het beeld van de veroordeelde misdadiger en moordenaar, maar feit is dat de man democratisch is gekozen.
  Voor wie de moeite wil nemen een andere mening uit notabene de pen van een witte Nederlander te lezen, klik op deze link:
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/8753
  voor de integrale tekst van een brief van Leo Klinker aan Alexander Pechtold.

 20. Valpoort, ik wil alleen maar duidelijk maken dat Curacao en Suriname grote overeenkomsten vertonen voor wat betreft het stemgedrag van hun volkeren.

  Daarbij kan Suriname als een goed voorbeeld dienen waartoe onafhankelijkheid, waar MFK en PS zo hard naar streven, toe kan leiden. Suriname is na de onafhankelijkheid in 1975 totaal sociaaleconomisch totaal ingestort en over geleverd aan de corruptie. Dat schrikbeeld staat Curacao ook te wachten, maar het volk van Curacao is te laag opgeleid om dat te zien en stemt op de eerste de beste politicus die sin miedu (voor corruptie ja) of mas serka di bo (waar, in Nicaragua?) roept en daarbij nog een petje en shirtje uitdeelt.

 21. H. Vos heeft hopi gelijk!!!

 22. Dit is voor: Meneer of mevrouw H. Vos.

  Het gaat hier over Suriname waarom moet je Curacao erin vermelden. Is toch nergens voor nodig!!!!

  In het hele verhaal word niet over Curacao gesproken. Ga maar eens goed lezen!

 23. Boeven zijn het. Allemaal!

 24. Tja, d’r is weinig anders dat Nederland kan doen dan de handelwijze van Bouterse afkeuren want Suriname is onafhankelijk.

  Heel anders dan Curacao, dat wel nog onderdeel van het koninkrijk is en waar Nederland zou moeten ingrijpen maar dat uit (ongerechtvaardigde) angst voor Schotte, Asjes en Wiels niet doet.

  Overeenkomst tussen Suriname en Curacao is wel dat hun beide volkeren ook niet bepaald volkeren zijn die je te hulp zou willen schieten want waar Suriname massaal gestemd heeft op Bouterse (drugscrimineel en verantwoordelijk voor de Decembermoorden) heeft Curacao weer lieden met een strafblad (Godett, Constantia) in de regering geholpen. Om nog niet eens te spreken over Schotte (lagere schooldiploma, betrokken bij examen-, verzekerings- en creditcardfraude en gesponsord door loterijcrimineel dos Santos) en Jamaloodin (zo’n grote belastingschulden dat hij die op een legale manier nooit zal kunnen afbetalen).

  Elk volk krijgt de regering die het verdient.