CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag deelt Magali Jacoba een brief van de PAR aan minister Jacinta Constancia van Gezondheid.

De afgelopen dagen heeft de PAR-fractie notie genomen van verschillende vervelende situaties in onze openbare gezondheidzorg.

1. Wij hebben notie genomen van de situatie van het Respiratory Syncytial Virus (RSV) in het St. Elisabeth Hospitaal op de afdeling Neonatale Intensive Care Unit (Nicu). Twee baby’s zijn hieraan overleden.

2. Tandheelkundige Bus is weer begonnen te rijden maar zonder afstemming met de schoolbesturen en de scholen. Deze situatie heeft veel spanning veroorzaakt tussen degenen die de bus opereren en de scholen die het bezoekt.

3. Gebrek aan neorologen om de gemeenschap van Curaçao te dienen. Het is voor de PAR fractie onvoorstelbaar dat vanaf eind januari, dus over drie weken, geen enkele neuroloog zal zijn noch de faciliteiten waar een neuroloog zijn functie kan uitoefenen.

Drie trieste situaties die aangeven dat er geen visie noch planning is in onze openbare gezondheidszorg op dit moment. Noch worden efficiënte en effectieve beslissingen genomen om de problemen die zich voordoen in onze openbare gezondheidszorg, aan te pakken.

In het geval van de situatie rond de neurologen is het een kwestie van visie en planning. De regering zit er nu vijftien maanden en nu al kan je niet meer achteruit kijken naar de vorige regering. Dus na vijftien maanden moet de verantwoordelijke minister haar inventarisatie van de verschillende landschappen die kunnen voorkomen, klaar hebben en een plan hoe zij hiermee om zal gaan. In dit geval voldoet minister Constancia niet aan haar plicht en verantwoordelijkheid om met deze zaak om te gaan zoals dat zou moeten.

Ook de manier waarop zij is omgegaan met de neuroloog Hernandez die samenwerkt met neuroloog Rico, die eind januari met pensioen gaat, is een teken van incapabelheid om om te gaan met een landgenoot die wil werken voor zijn land. Dr. Hernandez heeft een buitenlandse partner en is er niet in geslaagd om de papieren van deze partner in orde te krijgen zodat deze hier kan blijven wonen.

Om deze reden benadert onze fractie op grond van artikel 96 van het Orderegelement, minister Constancia met het verzoek om in twee weken een concreet plan te presenteren hoe zij deze trieste situatie in onze gezondheidszorg gaat aan pakken.

Indien minister Constancia dit niet doet, roept de fractie van de PAR een Openbare vergadering bijeen waar zij de minister vraagt om rekenschap te geven. Voor de fractie van de PAR is de situatie in onze gezondheidszorg zeer ernstig en een teken van gebrek aan visie, gebrek aan planning en slecht beheer. De fractie van de PAR hoopt dat de minister het volk zo snel mogelijk duidelijkheid in deze situatie kan geven.

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

4 reacties op “Ingezonden: Openbare gezondheidszorg”

  1. USONA heeft bekend gemaakt, dat 2 contractanten voor de bouw van het ziekenhuis zich hebben teruggetrokken en blijven er 1 Nederlandse en 2 Italiaanse over. Dat wordt lachen, als er voor een Italiaanse gekozen gaat worden, want met Italianen is op bouwgebied in deze omgeving de nodige maffieuze ervaring opgedaan. Financieel is de zaak nog steeds zeer onzeker en is er nog geen enkele obligatielening uitgeschreven en 2 contractanten hebben dat goed gezien. Het zal me niet verbazen, als Nederland wordt gevraagd om garant te staan met een negatief antwoord.

  2. Welk niveau had deze minister (zichzelf toe gedacht)? Dat is dus het beste dat de natie kan bieden? Jammer en triest.

  3. Jammer dat de PAR de brief heeft gestuurd blijkbaar alleen namens PAR en niet voor het gehele volk, volgens mij is de gezondsheids zorg niet alleen voor PAR.

    Dit is slechts een publiciteitsstunt, ik vraag me af of de PAR het beter had aangepakt.
    Desalniettemin, de punten die zij hebben opgenoemd zijn zorgwekkend, maar dat is naar mijn idee de gehele gezondheidszorg hier op Curacao. Vooral met een ongeschoolde minister…

  4. Niet iedereen kan de titel doctor honoris causa cadeau krijgen, maar Jacinta heeft het toch zo ver geschopt, dat een slaapkamer in de Taams-kliniek de naam Jacinta heeft gekregen. Hoe en waarom weet ik niet, maar dat weet ik ook niet van de titel voor Schotte. Voor de hand liggend is wel, dat het niet zuiver is. Constancia doet natuurlijk niet het moeilijkste binnen haar mogelijkheden, talent, opleiding en ervaring. Ze heeft een datum voor het nieuwe ziekenhuis geprikt, maar verder is alles aan USONA gedelegeerd. We moeten het ergste vrezen voor de gezondheidszorg en de toenemende kosten daarvan. Een goede AZV in de eerste helft van dit jaar moet een uiting van onbezonnenheid zijn. Het aanpakken van agenturen en apotheken om de kosten van medicijnen te verlagen is juist gemakkelijk en doet ze gewoon niet, terwijl de prijzen hier vaak een veelvoud zijn van die in het dure Nederland. Nog gemakkelijker zijn snoepreisjes en dat blijkt ook zij heel goed te kunnen.