• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groep van meer dan vijftien mensenrechtenorganisaties en andere gelijkgestemden demonstreert vandaag in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen het voortbestaan van de gevangenis op Guantánamo Bay te Cuba. Dat meldt Nu.nl. Guantánamo Bay bestaat deze week tien jaar.

De organisaties roepen de Amerikaanse president Barack Obama op om zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden en eisen dat Guantánamo wordt gesloten. Obama wil het omstreden gevangenenkamp Guantánamo Bay nog altijd sluiten. Dat liet het Witte Huis maandag weten.

Terreurverdachten
Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de eerste terreurverdachten, grotendeels leden van al-Qaida en de Taliban, in het omstreden Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba werden opgesloten. De gevangenis was een initiatief van toenmalig president George W. Bush als onderdeel van diens ‘War on terror’ (oorlog tegen het terrorisme) na de aanslagen op 9/11.

Besmette erfenis
Het falen van de Amerikaanse overheid om Guantánamo Bay binnen de gestelde termijn te sluiten is volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International, voortrekker van de protestactie, een ‘besmette erfenis voor de rechten van de mens’. Tien jaar na dato en drie jaar na het aantreden van Obama zitten er nog altijd 171 mannen in de gevangenis. ‘Een juridisch zwart gat, een nachtmerrie en een schaduw over het presidentschap van Barack Obama’. Dat zijn beschrijvingen die internationale mensenrechtenorganisaties, voormalige gevangenen en andere critici hanteren als ze spreken over de gevangenis.

www.versgeperst.com