• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenvoorzitter Ivar Asjes heeft vanochtend, bij zijn openingstoespraak tijdens het Interparlementair Koninkrijkoverleg op Sint Maarten, weer de wens voor uitbreiding van de autonomie onderstreept. “Voor Curaçao staat de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de autonomie centraal.”

“Onze autonomie dient in principe minimaal gelijk te zijn aan de autonomie die de voormalige Nederlandse Antillen in 1954 kreeg en Aruba sinds 1986 als land bezit”, aldus Asjes. Tijdens de Koninrijksconferentie in Nederland in december legde premier Gerrit Schotte ook de nadruk op meer autonomie.

Bedreiging uit Den Haag

“Op 11 oktober hebben de Staten van Curaçao besloten om alle internationale fora te gebruiken om onze democratie en rechtstaat te beschermen en te voorkomen dat ‘Politiek Den Haag’ in de toekomst wederom de democratie van Curaçao kan bedreigen”, zei de Statenvoorzitter. “Naar aanleiding hiervan heeft het Latijns-Amerikaanse parlement op 2 december 2011 een resolutie aangenomen om het volk en de Staten van Curaçao te ondersteunen in haar strijd voor emancipatie en zelfbeschikking.”

Parlatino
Het Latijns-Amerikaanse parlement ‘Parlatino’ heeft begin december een resolutie aangenomen waarin Curaçao wordt gesteund in haar ‘strijd voor emancipatie’ en waarin de opstelling van Nederland wordt afgekeurd. De resolutie is een gevolg van een aantal moties die Asjes indiende. In de resolutie, die geïnspireerd is door verschillende moties van de Statenfracties MFK, Pueblo Soberano en MAN die in oktober werden aangenomen, wordt de houding van Nederland ‘minachtend en respectloos’ genoemd.

[scribd id=77779978 key=key-dkq9r4smeib1gzqg9tm mode=list]

26 reacties op “Uitbreiding autonomie weer centraal”

 1. @Rignald, zoals ik al meerdere malen geschreven heb, het is een hobbyclub en daar wordt je lid van als je gelijk gestemd bent en met elkaar over dezelfde problematiek kunt praten.

 2. Wat is de mening van parlatino over de vriendjespolitiek die jasjes doet. of zijn dat ook mensen die zichzelf benoemen op functies terwijl ze statenvoorzitter zijn en benoemen ze hun vrouwen op posities?

 3. Kan de redactie aub in vervolg geen foto’s meer van deze man plaatsen! dito Hakim,Schotte,en de rest van dit gespuis.

 4. Dean Rozier heeft gezegd, dat Jasjes de mening van de Staten moet verkondigen en niet steeds zijn persoonlijke mening en die van de PS. Rozier zelf is nu ook besmet met brievenschjrijverij over zaken, die in beton verankerd zijn. Hij heeft een brief geschreven aan Nederland, dat hij van de CFT af wil. Met de onkunde over de begroting en het uitgavenpatroon van onze big spenders kan hij dat zeker op zijn buik schrijven.Hij mag blij zijn, als Nederland na 5 jaar niet zal zeggen, dat de CFT weer met 5 jaar zal worden verlengd.

 5. Hoe kun je Asjes nog serieus nemen nu hij niet alleen voor zichzelf al een baantje heeft geregeld voor na zijn politieke carriere maar ook voor zijn vrouw een niet bestaande baan heeft laten creeeren bij een overheidsbedrijf.

  Hoe kun je Schotte nog serieus nemen die zegt dichter bij het noodlijdende volk te staan (mas serka di bo) maar wel op iedere reis op kosten van dat volk een eigen fotograaf meeneemt?

  Hoe kun je Wiels nog serieus nemen die stelling neemt tegen nepotisme maar wel zijn broer Werner, die nog niet weet of er water of stroom uit een kraan komt, commissaris bij Aqualectra maakt?

 6. Zo triest. Hij doet het voorkomen of Nederland daar wat aan zou moeten doen. In de staatsregeling, de grondwet van Curacao, staat hoe je de zaken kunt veranderen. Ga dat dan gewoon doen! Maar hij weet dat hij daar geen succes mee zal hebben? Of nog erger… ik denk dar hij het echt niet weet en gewoon zijn zaken niet kent. Triest dat hij parlementsvoorzitter is.

 7. schotte is even naar nicaragua….en de assjes begint meteen te brullen…

 8. Ik begrijp al die commotie . Deze asjes, man met een kinder gezicht , of Wiels of Schotte zijn allemaal niet serieus te nemen. Het eiland is zo klein. Macht wordt bepaald door geld.
  Deze mensen hebben geen geld, geen brains.

 9. In de praktijk is de uitbreiding van de autonomie al aanwezig. Nederland had al lang moeten ingrijpen, maar doet het niet. Ons statuut is verheven tot een wassen neus.

 10. @Professional, ja het is net een langspeelplaat, maar we weten nu dat een langspeelplaat twee kanten heeft en op side B staat zijn opdracht aan, nee niet het lied voor het volk, maar het lied voor zijn financiële begunstigers.

 11. Liedelijk Liedelijk klein kind nooit tevreden.

 12. slechte herders zijn de ondergang van de kudde…. en nog 1…..slechte imkers zijn de doodsteek voor de bijen.

 13. jammer dat de Hr. Asjes het statuut aanhaalt om zijn rechten te halen,, ik dacht dat hij wel beter wist.
  De voormalige Nederlandse Antillen, warne volgens zijn herhaalde uitspraken niet goed.
  Inderdaad weten we allemaal waartoe dit heeft geleid, torenhoge schulden en het volk moest op een houtje bijten.
  Nu zijn we een nieuwe weg ingeslagen, kwijtschelding van schulden en geen afdrachten meer aan het land de Nederlandse Antillen. Ik wacht dus ook nog steeds van de afschaffing opcenten voor het eiland gebied Curaçao.
  Door de regeling van 10-10-10 zijn we akkoord gegaan om ten minste 5 jaar het CFT te eerbiedigen.
  Misschien wel een beetje zuur voor de huidige regering maar afspraken zijn afspraken.
  van afspraken maken weet de huidige regering alles af , want als er iets niet word nagekomen dan staan ze al bij de rechter op de stoep.
  Als de regering denkt dat ze onrechtvaardig worden behandeld dan moeten ze naar het internationale gerechtshof in Den Haag gaan en laten ze de zaak voorkomen.

  Helaas is het weer zoals gewoonlijk veel geschreeuwd, maar geen daden. het risico dat de huidige regering de zaak gaat verliezen is groter dan het winnen.
  Daar sta je dan alleen in de wereld en hoe vertel je het thuis tegen je achterban.

 14. De burger zou centraal moeten staan, niet een of andere persoonlijke wens.

 15. Angelo, je hebt volledig gelijk. Het Parlatino bestaat uit een aantal nitwits die het aan capaciteiten ontbreekt om echte politici te worden en daarom lid zijn geworden van dit kneuzenclubje. Hun mislukken en hun frustratie daarover reageren ze af op de slavernij, want dat is de makkelijkste zondebok.

  Dus als Asjes het Parlatino vertelt dat door Nederland op Curacao iedere avond de zon ondergaat schrijft het Parlatino daar een motie over.

  Die Asjes vervolgens dankbaar aanvaard.

 16. Moeten wij nou echt enige waarde hechten aan een resolutie, die door een stelletje hobbyisten gedurende een vergadering van hun hobbyclub (Parlatino) is aangenomen ? Dacht het niet, ik denk zelfs dat de Regering van het Koninkrijk nog nooit een officiële reactie van het Parlatino heeft gezien want deze hobbyclub heeft geen enkele en ik herhaal, geen enkele authoriteit. Ons Parlatinomeisje Eisden heeft toen ook een zo’n zelfde soort reactie verkondigd en ook toen is er nooit en te nimmer een officieel schrijven richting Den Haag gegaan. Het enige officieële schrijven dat er ooit bij hun de deur uitgaat is de rekeing voor het clublidmaatschap. Wie denken deze imbicielen wel dat wij zijn om hun quatsch voor zoete koek aan te nemen, ze hebben het jammer genoeg nog niet zelf in de gaten maar ze maken zichzelf volkomen belachelijk. Eén voordeel, ze zorgen wel voor wat entertainment.

 17. En hij gaat maar door die man. Ik dacht dat een volksvertegenwoordiger (de naam zegt het natuurlijk al) de bevolking moet vertegenwoordigen.Maar hij vertegenwoordigt alleen zichzelf volgens mij.

 18. Het is nog niet gedaan met de pastechi’s voor Jasjes. Binnenkort in dit theater, dat Jasjes de heer Daal van Kranshi gaat opvolgen, maar ik kan dit nog niet bevestigen, omdat ik het van horen zeggen heb. Hij zou deze bijbaan naast het statenvoorzitterschap doen en zou de benoeming door een Nederlands bedrijf zijn goedgekeurd. Raar, want dan mag je niet partijgekleurd zijn. Hij had toch een andere baan voor zich geregeld for the day after? Vele salarissen en hij laat Selikor maar wachten op de betaling. De gouden handdruk voor Daal is ook nog niet geregeld.

 19. @POeSIE:
  Bol gestoorde hoofd. LOL

 20. Zoals eerder opgemerkt, deze regering heeft de voorwaarden voor onafhankelijk binnen het koninkrijk, zoals afgesproken door de vorige regering, PAR, PNP en FOL (men vergeet vaak dat ook deze partijen in de vorige regering zaten) aanvaard en verder uitgewerkt met Nederland.
  Men heeft de zak met duiten door Nederland gegeven ook met beide handen ontvangen en voor getekend.

  Om nu achteraf moord en brand te schreeuwen naar Nederland en de Nederlandse bevolking, die toch ondanks economische crises in eigen land hebben moeten dokken om deze betalingen aan de Ned. Antillen te doen, te pas en te onpas te beledigenen, autonomie te wensen wanneer het (bepaalde coalitie partners) zo uitkomt is beneden alle peil en getuigd van de onkunde en oogkleppen die deze zogenaamde regeerders ophebben.

  Men heeft de kans gehad om afspraken met Nederland terug te draaien toen men ”de macht had gegrepen” en ging ”regeren”.
  Men moet nu maar op de blaren gaan zitten die men zelf heeft gecreerd.

 21. MFK en PS kunnen doen wat ze willen, als wij maar weer petjes en t-shirs van ze kreigen bij de folgende verkiesingen stemmen we weer op hun.

 22. Als basis hebben we dezelfde autonomie als Aruba gekregen, maar met een schuldsanering van 4 miljard gulden kwamen daar natuurlijk aanvullende bepalingen bij. Geef Nederland gewoon het geld terug om in dezelfde situatie als Aruba te komen en vervalt de slotverklaring en aanverwante zaken. Zo simpel is het. Het voordeel is dan ook, dat deze regering failliet is en geen cent meer kan verbrassen.

 23. AUB Verkiezingen of een referndum want deze regering luisterd niet naar het volk!

 24. Waarom heeft Asjes die autonomie nodig? Ook zonder die autonomie slaagt hij erin zijn garderobe uit te breiden met een creditcard van de overheid en zijn vrouw, mislukt als manager bij Holiday Beach, een topbaan te bezorgen bij CPA.

 25. zielig stripfiguur

 26. kijk ajes je kan lullen als brugman,maar deze vlieger gaat niet op,mischien in dat bol gestoorde hoofd van jou,jullie haden ook zo’n grote mond moeten hebben toen jullie zeiden wij hebben die zak geld niet nodig maar jullie hebben je zelf veraden om wel te tekenen en daar waren nu juist concensies aan verbonden dus wat ben een l zou Monk zeggen