• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Twee jaar na de ramp in Haiti leven nog steeds 519.000 mensen in tenten. Dit blijkt uit een onderzoek van Oxfam Novib. De hulporganisatie zegt dat de opbouw in het land te traag en niet altijd effectief verloopt. Volgens Oxfam komt dit mede doordat het land vijf maanden zonder een regering zat.

De organisatie roept de Haïtiaanse overheid en de landen die geld hebben toegezegd op de wederopbouw van het land te versnellen. Volgens de organisatie is tot nu toe is nog maar 43 procent van de toegezegde 4,6 miljard dollar uitbetaald. “Het is ergerlijk dat ook de internationale donoren niet over de brug komen met hun toegezegde hulpgelden, waardoor de wederopbouw gevaar loopt. Maar de Haïtianen kijken ook terecht naar hun nieuwe regering”, zo stelt Oxfam Novib-directeur Farah Karimi in een reactie aan Nu.nl.

Revolutie
President Michel Martelly van Haïti heeft erkend dat er nog veel moet gebeuren om het lijden van de inwoners van zijn land te verzachten. Dat zei hij gisteravond in een toespraak in het Haïtiaanse parlement in de hoofdstad Port-au-Prince. Martelly hoopt dat Haïti een ‘ontwikkelingsrevolutie’ zal doormaken in de komende jaren. Het land kan volgens het staatshoofd ”dynamisch en welvarend” worden.

Investeringen
Volgens Martelly is het van groot belang dat de regering, het parlement en de rechtbanken beter gaan functioneren. Daarnaast moet er fors worden geïnvesteerd in de politie, wegen, de drinkwatervoorziening, elektriciteitscentrales en de nu nog gebrekkige riolering. Martelly somde nog een reeks problemen op waarmee zijn land kampt. Zo leeft 80 procent van de Haïtianen van minder dan 2 Amerikaanse dollar per dag en moeten 800.000 mensen het stellen zonder elektriciteit.

Twee jaar
Er wonen ongeveer 10 miljoen mensen in Haïti. Van de Haïtianen met een universitaire opleiding leeft 84 procent in het buitenland. Donderdag is het precies twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een vernietigende aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Er vielen daarbij 222.570 doden en meer dan 300.000 gewonden. Ook verloren duizenden mensen hun huis.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

 

www.versgeperst.com