CURAÇAO – Het is officieel: luchthaven Hato is gezakt naar categorie 2. FAA had Curaçao nog wat extra tijd gegeven, maar het mocht niet baten. De overheid belooft de eerste categorie weer snel terug te verdienen. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg aan voorbijgangers of ze daar vertrouwen in hebben.

Melitsa (36) heeft er weinig vertrouwen in. “De regering is al in mei vorig jaar ingelicht over de slechte toestand van Hato. Ze zijn pas maanden later begonnen met het opknappen van de luchthaven. In dit geval kan ik niet zeggen: eigen schuld dikke bult, want het eiland lijdt onder de negatieve gevolgen.”

Beschamend
De 41-jarige Churendy vindt het beschamend. “Zelfs Flamingo Airport op Bonaire heeft categorie 1, maar wij op Curaçao verliezen deze status. Terwijl wij op Curaçao veel meer mensen ontvangen. Het is een zooitje.”

Organiseren
Voor Sarah (51) is het verliezen van de categorie 1 status van de FAA een teken dat de huidige regering de druk niet aan kan. “Dit had al veel eerder opgelost moeten worden. Maar de ministers hebben hun handen vol en starten elke week wel een nieuw project. Ze maken alles maar half af. Ze moeten echt leren organiseren.”

Haast
Renata (23) vraagt zich af of de regering nu wel de schouders eronder gaat zetten. “Ze hebben de deadline niet gehaald en nu is de luchthaven gezakt naar catergorie 2. Nu zit er helemaal geen haast meer achter. Ik geloof er niet zo in dat de minister nu hard aan het werk gaat om alles te verbeteren. Dit gaat nog wel even duren!”

Rel
Gideon (24) is niet met haar eens. “De lokale luchtvaartmaatschappij gaat dit het meest voelen. Zij zullen flink gaan klagen bij de overheid. Insel Air wil op meer routes naar Amerika gaan vliegen. Ze willen uitbreiden maar door onze regering kan dat niet! Dat wordt een rel.”

17 reacties op “‘Het is een zooitje’”

 1. Waar blijft de motie van wantrouwen voor Cooper?

 2. @Mike, daarom is het ook belangrijk om goede mensen op de juiste plaatsen te hebben.. In de echte wereld gaat het niet zoals op Curacao waar je maar iedereen wegjaagt die niet van je partij is.. Bij bedrijven als CPA, CAP etc horen mensen te werken met verstand en liefde voor wat ze doen.. niet mensen die geen enkele kennis hebben en alleen maar veel geld pakken. Zolang Curacao dit niet blijft doen zullen we afdwalen naar een land als Haiti.. en wat echt jammer is dat Curacao de Knowhow heeft maar hier geen gebruik van wil maken omdat bepaalde mensen een andere kleurtje hebben of niet in het straatje passen van de politici!

 3. @Katrien:
  Ik ben ook mee eens dat deze situatie wel pijnlijk is, maar..
  De IASA category zegt niets over in welke staat het land is. Dit soort dingen kunnen gebeuren, maar het hoort snel opgelost te worden. Mexico heeft ook voor 1 jaar zijn Cat 1 status verloren en nadat er wat dingen in order zijn gekomen, hebben ze hun Cat 1 terug gekregen.

  De IASA category op basis van de ICAO standards, heeft bijna niets te maken met de staat van de luchthaven(s) van een land, maar met bestuurlijke en organisatorische infrastructuur. Daarom is ook Bonaire Cat 1 gebleven, want hun vallen nu (samen met Saba en Statia) onder de Nederlandse luchtvaart autoriteiten.
  Daardoor dat Curacao en St Maarten nieuwe landen zijn, moeten hun samen (of apart) een nieuwe luchtvaart autoriteit vormen die aan de huidige internationale reglementen voldoet en dat is schijnbaar niet zo makkelijk.
  Dat dit allemaal beter georganiseerd had kunnen, daar hoeven we niet over te praten, hetzelfde geld voor de nieuwe munt eenheid (waar ook nog geen duidelijkheid bestaat), maar dit maakt Curacao nog lang geen Zimbabwe.

 4. @ LEF. Alleen Aruba heeft categorie 1.

 5. Heb die link van Mike bekeken en onze cat 2 is duidelijk niet iets om trots op te zijn, als je ziet met welke (ei)landen wij dan vergelijkbaar zijn. Dit zijn toch voornamelijk derde wereld landen en landen waar het heel slecht gaat door oorlog en armoede. Da’s dan toch indirect een bevestiging van waar Curacao heen gaat…

 6. @LEF:
  St Maarten is ook Cat 2

  Hier is de lijst van alle landen en hun IASA category (source FAA):
  http://www.faa.gov/about/initiatives/iasa/media/iasaws.xls

 7. @Juan….Inderdaad, in Nederland is het zeker beter geregeld http://en.wikipedia.org/wiki/Northwest_Airlines_Flight_253

 8. @John vd Berk

  Helemaal eens.
  Natuurlijk kunnen ze het niet aan. Ze missen in de Forti met zijn allen het intellec om iets af te makent. Ze denken maar aan 1 ding, en dat is het vullen van hun zakken op kosten vd belastingbetaler .Ondertussen gaat het steeds slechter met veel mensen. Loopt het aantal berovingen de spuigaten uit en kabouter Schotte vliegt er maar lustig op los zonder dat er iets zinnigs uit zijn mond komt.
  Ik ben nu voor burgelijke ongehoorzaamheid en nodig iedereen uit de straat op te gaan.
  Genoeg is gewoon genoeg, lijkt me.

 9. Eigen schuld.. dan moeten jullie maar optreden tegen de regering maar jullie doen allemaal niets!

 10. @zorro

  even correctie SXM heeft wel cat 1 en dat is goed mat al die toeristen daar.

  alleen hier is het weer een zooitje, hoor cooper nog zeggen dat het helemaal geen invloed heeft op curacao of het nu cat 1 of 2 is.
  dat is nu de houding en nu zgn hard aan het werk?

 11. Lucht haven en lucht kastelen….we blijven dromen maar hoe dan ook de afgrond in.

 12. Ik hoorde Insel Air directeur Heerenveen op Radio Hoyer vertellen hoeveel geld Insel Air door deze downgrading heeft verloren. Vind dat wel grappig, dan voelt hij ook eens wat de belastingbetaler voelt als zijn vrouw Stella van Rijn voor de 846e maal Schotte achterna vliegt naar weer een vakantie eh… dienstbestemming. Maar daar zwijgt mijnheertje over, want vrouwlief brengt na iedere trip een riante daggeldvergoeding mee naar huis plus Insel Air verdient dik aan de businessclass stoelen die ze massaal aan de overheid kunnen verkopen.

 13. De Luchthaven is uitgeleefd door alle snoepritten de onze regeringen maken en gemaakt hebben…

 14. Bonaire heeft als onderdeel van Nederland dezelfde status als Nederland hoe dan ook. Bij het verdwijnen van de Ned. Antillen hadden Curacao en SXM geen status meer en hebben nu de categorie 2 gekregen dus geen verlaging van 1 naar 2 maar van 0 naar 2.

 15. Curaçao zakt ieder dag weg. Met dank aan de incompetente politici. Je zou gek zijn om te denken dat het weer goed komt.

 16. Churendy het gaat er niet om hoe het vliegveld eruit ziet of hoeveel mensen per jaar vliegen. Het gaat om de veiligheid. Als je op Bonaire aankomt heb je meteen de douane en de marechaussee. Dat heeft ook teminste uitstraling. Hier heb je niets ja de airportpolice maar die doen ook niets anders dan mensen lasig vallen van wie de auto 2 minuten te lang op de parkeerplaats staat. En de douane en marechaussee hebben hier ook niets te vertellen. Terwijl daar wel de expertisse ligt volgens mij. In Nederland is het ook goed geregeld. Ik denk dat we voorlopig nog nietterug zijn in cat1

 17. Heh, blijkbaar op alle punten gepasseerd behalve op de International Aviation Safety Assessment (IASA) Program. Leuk om te te zakken voor het zwaarste deel van het examen. Maar ook niet raar gezien de ‘laises passer’ houding van onze ambtenaren.