• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De situatie voor kinderen op Haïti verbetert langzaam. Er is vooruitgang geboekt op het gebied van onderwijs, gezondheid en voeding. Ook worden kinderen beter beschermd. Dat stelt Unicef in het vandaag gepresenteerde rapport Children of Haïti: Two Years After.

“De ontwikkelingen zijn hoopgevend en dragen de belofte van een beter Haïti in zich; een Haïti waarin kinderen meer dan vóór de aardbeving de kans krijgen te overleven, zich te ontwikkelen en te worden beschermd”, aldus Unicef.

Littekens
In het land leven ruim vier miljoen kinderen onder de achttien jaar. Hoewel de situatie voor hen is verbeterd, hebben de meeste kinderen nog altijd beperkte mogelijkheden om zich te ontwikkelen. “Ze hebben te maken met de littekens van de ramp die nog altijd zichtbaar zijn in de infrastructuur, de instellingen en de sociale systemen van Haïti”, stelt Unicef.

Kinderen
De kinderhulporganisatie gaf afgelopen twee jaar 750.000 kinderen schoolspullen. Ongeveer 80.000 van hen volgen lessen in bijna 200 veilige, aardbevingsbestendige scholen. Deze zijn opgezet door Unicef. Ook vangt die nog meer dan 120.000 kleine kinderen op. Zij kunnen spelen in 520 kindvriendelijke ruimtes.

Tenten
Al hebben Haïtiaanse kinderen een ‘overwinning’ behaald, het land heeft nog een lange weg te gaan, stelt de organisatie. Zo moet de overheid nog veel doen om het ambtelijk apparaat weer op te bouwen. “Meer dan 500.000 mensen leven nog in tenten. Ongeveer 77 procent van hen waren huurders voor de aardbeving, dat betekent dat de meesten geen huis hebben om naar terug te keren.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com