• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte en minister Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling) hebben vorige week de ambassadeur van de Europese Unie Robert Kopecky ontvangen. Tijdens een vergadering hebben de drie onder meer gesproken over de logistieke route tussen Curaçao en Guyana.

Kopecky besprak met El Hakim de mogelijkheden om groenten en fruit te importeren vanuit Guyana. “Verschillende landen in de regio hebben obstakels die het bemoeilijken om groenten en fruit te importeren , zoals kartelvorming of logistieke problemen. Hierdoor importeert Curaçao veel fruit uit bijvoorbeeld Miami met hoge kosten voor transport”, legde El Hakim uit.

Samenwerking
De ambassadeur gaf aan dat een samenwerking tussen de twee economieën gunstig zou zijn voor beide landen. Kopecky zou ook verder willen praten over hoe een dergelijke route tussen Curaçao en Guyana tot stand kan worden gebracht. “Landen in onze regio hebben de potentie om verschillende markten te ontwikkelen maar geen enkel land in de regio werkt daadwerkelijk op het niveau waarop Curaçao nu werkt.”

Nationale ontwikkelingen
Daarnaast benadrukte Kopecky dat hij de aandacht die de regering geeft aan nationale ontwikkeling, bewondert. Hij doelt hierbij op Plan Nashonal van de regering welke de sociale cohesie bevordert, door het renoveren van openbare ruimten en de bouw van buurtcentra waar buren elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast was hij erg geïnteresseerd in de Makutu Básiko van Curaçao, vergelijkbaar met de Breadbasket van Guyana.

Ambassadeur
Kopecky is sinds november aangesteld tot de diplomatieke status als ambassadeur van de Europese Unie. De ambassadeur staat aan het hoofd en leidt de EU delegatie voor de landen Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago en de Caribische landen die deel uit maken van het Koninkrijk der Nederlanden.

7 reacties op “Logistieke route Curaçao-Guyana”

 1. @Anglo: Guyana = voorheen Brits Guyana; Frans Guyana = nog steeds Frans Guyana.

  Ik snap even niet wie nu wiens belangen vertegenwoordigt. Kopecky is ambassadeur NAMENS de EU. Hij is het hoofd van de EU-delegatie voor Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago en de Caribische landen die deel uit maken van het Koninkrijk der Nederlanden. Zijn standplaats is Guyana.
  Zoals ik het begrijp is hij dus voor deze landen het aanspreekpunt als er iets met de EU geregeld moet worden.

  In die functie kan hij toch helemaal niets betekenen voor een handelsroute tussen Curacao en Guyana?
  Dat is hetzelfde als wanneer ik op Curacao fruit wil gaan importeren uit Aruba en dan besprekingen ga voeren met de Canadese ambassadeur. Het lijkt mij toch dat hier Hakim bij de minister van economische zaken van Guyana moet zijn en niet bij een EU-vazal.

  En waarom wordt dan wel een handelsroute tussen Curacao en Guyana (waar hij dus resideert) besproken maar niet tussen Curacao en Suriname, of Curacao en Trinidad&Tobago? Is dat geen voortrekkerij van het land waar hij toevallig woont?

  Bovendien: wat heeft de Europese Unie te maken met de groenten- en fruithandel tussen Curacao en een van de buurlanden? Of moet de EU een of andere subsidie verstrekken om in Guyana een exportbedrijf op te zetten?

  Ligt trouwens de route Curacao – Suriname niet meer voor de hand gezien de vele Surinamers op Curacao en gedeelde geschiedenis, die wat recenter en langduriger is dan die van Curacao – Guyana – Nederland?

  Kortom, wie vult hier z’n portemonnee weer waar niemand van beide bevolkingen (Guyana en Curacao) voordeel aan heeft?

  En over logistieke problemen gesproken: die zullen in Guyana echt niet minder zijn dan in Suriname, dat economisch gezien verder is dan Guyana, als je tenminste ziet hoeveel Guyanezen het in Suriname beter hopen te krijgen dan thuis.

  Of is het dan de Nederlandse invloed in de EU om toch vooral te zorgen dat Curacao en Suriname niet al te dikke vriendjes worden?

  Tot slot: meneer Hakim was toch zo trots op z’n goedkope groenten en fruit uit Colombia en de Domincaanse Republiek??

 2. @waar gaat dit eiland naarr toe

  Over welk Guyana heeft u het?
  Er zijn er nu nog 2 over, namelijk.

 3. @ Wimpiri

  Drugs, wat d8 je dan….

 4. Ellie hakim wil alle groente van de hele wereld opkopen lijkt!!wel,en als hij geslaagt is in zijn idee dan word de groente onbetaalbaar net zoals zijn brilletjes??????

 5. Hadden die mensen uit Forti mij toch bijna doen geloven dat zij met die nieuwe venture (weten jullie nog wel 8 bestemmingen één ticket) ook het vervoer van groenten etc. via die ferrydiensten/vliegverbindingen zouden regelen. Dus Guyana (Frans of Engels ?) is de 9e bestemming in deze grote hallucinatie ?
  Wij moeten straks nog speciale koelcellen gaan installeren om al dat fruit en groente in te bewaren.

 6. Logistieke route tussen Guyana en Curaçao ? Kan één van die nimkinpoops mij en het volk nou eens uitleggen wat ze hiermee bedoelen ? Wat gaat er vervoerd worden tussen Curaçao Guyana vice versa ? Heb wel een idee maar hou dat nog even voor mij.

 7. Saillant detail is dat Guyana een oud-kolonie is van Nederland. We delen een bepaalde historie met dit land.