• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nico Bodemeijer, de man die in 1983 de vijftienjarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer doodstak, is overleden. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. Volgens zijn familie heeft Bodemeijer vorige week zelfmoord gepleegd. De dodelijke steekpartij zorgde destijds voor veel ophef.

De moord staat bekend als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Bodemeijer heeft altijd ontkend dat hij een racistisch motief had voor de moord.

Skinhead
Bodemeijer, destijds een skinhead van zestien jaar, stak in de nacht van 20 op 21 augustus 1983 op de Damstraat Kerwin Duinmeijer neer na een woordenwisseling. De politie liet na het incident weten dat Bodemeijer ‘vieze nikker’ had geroepen.

Bloed
Na de steekpartij had een taxichauffeur op de Dam geweigerd Kerwin naar het ziekenhuis te brengen, bang voor bloed op de achterbank. Kort nadat een ambulance hem naar het ziekenhuis had gebracht, overleed de jongen.

Opname
Nico Bodemeijer werd veroordeeld tot opname tot tenminste zijn 21e jaar in een inrichting voor buitengewone therapeutische behandeling (een soort tbs-regeling voor minderjarigen) voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechter achtte niet bewezen dat hij Duinmeijer met voorbedachte rade van het leven beroofde. Bodemeijer kwam begin 1988 vervroegd vrij.

Herdenking
Zijn daad werd één van de meest besproken moorden van het land en groeide zelfs uit tot het symbool voor intolerantie tegenover andere culturen. Het inspireerde de Frank Boeijen Groep tot het lied Zwart Wit in 1984, die later politiebescherming moest krijgen omdat de band werd bedreigd door Bodemeijer. De stichting Vrienden van Kerwin organiseert nog elk jaar een herdenking in het Vondelpark.

5 reacties op “Moordenaar Kerwin Duinmeijer dood”

 1. Josefine, als ik de taxichauffeur was geweest had ik het bebloede slachtoffer ook niet meegenomen. Het slachtoffer was zelf ook geen frisse jongen, en zal ongetwijfeld ook wel enige aanleiding hebben gegeven tot geweld. Ik keur de moord volledig af, maar de heilige die Kerwin in de loop der jaren is geworden was hij zeker niet.
  Ik zou er ook geen bloed van op mijn achterbank gehad willen hebben, net zo min als ik een slachtoffer van een steekpartij in Salina een lift zou hebben gegeven.

 2. Jan, bert van dijk,flipper, vergeten jullie niet, dat toenertijd hebben geen van jullie op de uitspraak van de politie zelf had uitgesproken gereageerd. nl. dat deze racistische moordenaar duidelijk
  in de panorama had gezegd dat: de politie zelf hem had gevraagd, van waarom heb jij die neger
  doodgestoken. Voor mij was niet alleen deze vreselijke moordenaar schuldig maar ook die taxichauffeur, politie die ook nonchalant tewerk ging, de reactie van de hollandse publiek,
  Die arme jongen heeft nog naar hulp gesmeekt. die taxichauffeur, ik hoop dat hij dit nog kan leven met die gezicht van duijnmeijer. Ik hoop van harte dat hij rust heeft gekregen. wij zijn hem nooit vergeten.

 3. Opgeruimd staat netjes,weer een minder die parasiteert op kosten van de Nederlandse belastingbetaler!!

 4. Ik denk niet dat iemand hier erg rouwig om is, behalve de familie. Ik vind het overigens fout om Kerwin Duinmeier de hemel in te prijzen want hij was ook bepaald geen rolmodel. Maar die moord op hem blijft afkeurenswaardig.

 5. Dat was pas een goed voornemen voor 2012! De samenleving is verlost van een in en in slecht mens, niet alleen een racist maar gewoon slecht!