• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) vindt de luchthaven van Curaçao te onveilig en heeft deze daarom gedegradeerd van veiligheidscategorie één naar twee. Dat maakte minister Charles Cooper van Verkeer, Transport en Ruimtelijk Planning gisteren bekend.

De degradatie heeft onder meer tot gevolg dat Curaçaose luchtvaartmaatschappijen geen nieuwe routes naar de Verenigde Staten mogen beginnen. Ook mogen ze geen chartervluchten meer uitvoeren naar Amerikaanse bestemmingen.

Gewenste categorie
Na het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen eind 2010 nam Curaçao niet automatisch de rating van de Antillen over, maar was een onderzoek door FAA nodig. In september 2011 stelde de FAA na een eerste onderzoek dat op de Curaçaose luchthaven verbeteringen moesten worden doorgevoerd op het gebied van wetgeving, opleiding, personeel en faciliteiten. Volgens minister Cooper is de uitkomst teleurstellend. “Curaçao zal in 2012 hard werken om weer terug te komen in de gewenste categorie”, aldus Cooper.

39 reacties op “Hato gezakt naar categorie twee”

 1. Hey Cooper en de rest van de regering.

  Wordt hier nog iets aan gedaan?? Hoor er namelijk niks meer over. En gezien we zo tekeer gaan tegen NL zal de Europeese luchtvaartdienst ook binnenkort komen aankloppen. Dan zijn de rapen gaar. Dag KLM, Arkefly en air berlin en worden we net als Venezuela of is dat toch echt hun plan?

 2. @rita, na het lezen van je stupide reactie kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat jij in de categorie “domme doos ” valt. Gelukkig zijn er nog mensen op Curaçao die door de bomen het bos nog kunnen zien en zich bezig houden met het drijvend houden van deze rots. En met deze mensen bedoel ik dus de mensen die nog wel enige competentie hebben en neem van mij aan dat die niet in onze huidige regering zitten.

 3. @ rita. Minister Cooper en Schotte hebben adviezen en hulp veiligheid luchthaven Curacao in de wind geslagen
  De zittende regering is al in mei 2011 daarop gewezen dat er problemen zijn met de veiligheid van de luchtvaart. lees onderstaande mail wisseling.

  http://www.scribd.com/doc/77535298/FAA-Emails-Frielink-Aan-Schotte-Van-Mei-en-Oktober-2011

 4. @Rita,
  WAKE UP, kijk eens goed naar de “palmares” van deze regering ZONDER steeds excuses te zoeken in de werkwijze van vorige regeringen (en natuurlijk zijn door hen ook fouten gemaakt en zijn zij niet “heilig”) maar wat is er nu concreet, structureel werkelijk aangepakt door deze regering (praatjes zijn mooi maar het gaat nu wel om UITVOERING)!

  PROEFTIJD en opstartperikelen mogen geen excuus meer zijn er zijn gewoon verkeerde prioriteiten gesteld de afgelopen (16 !!) maanden en men heeft zich veel te veel gestort in:
  SNOEPREIZEN / FEESTELIJKE OPENINGEN van …. / MODDERGEVECHTEN met alles en iedereen vanwege EGO’S! Allemaal tijd/geldverspilling geweest en DAT IS DE KRITIEK op deze regering (en TERECHT). BE REAL, please.

 5. @Rita,
  Afgelopen 16 jaar zat de FOL en de MAN en de PLKP in de regeringen. Hier zaten mensen in zoals Schotte, Constancia, Asjes en rararara Cooper! Juist Cooper is al eerder minister van verkeer geweten. Dus ik weet niet in welke grot je woont Rita maar ga eens goed onderzoek doen naar wie precies in de regeringen zaten de afgelopen 16 jaar! (doe voor de grap ook meteen onderzoek naar de ALM en wie daar achter zat!). Tevens was dit nieuws a eerder bekend en wat heeft Cooper gedaan? NIETS! ipv van dat hijzelf een kantoor opent op Hato en daar actief bezig is was meneer bezig met de hele wereld aan het rondvliegen!

 6. @ rita. Laten we het er gewoon ophouden, dat Cooper c.q. feilloos is en dat hij zo slank als een den is en dat de PAR van alles de schuld is ook als het gaat vriezen. Dat horen we al 16 maanden dus het zal wel zo zijn. Tevreden? Een feit is, dat we tot nu toe altijd categorie 1 hebben gehad en er bestaat niet hoger. Heb jij op school je best gedaan om een 11 te halen terwijl je al een 10 had?

 7. Hoe zit dat met die raket die straks de lucht?? in moet?

 8. Ik zat 15 jaar geleden met een van de grootste landeigenaar van CaCa ucao te praaten,ik zat te vissen aan zijn water,we kwamen in gesprek,en aan het einde zie hij mij,één groot gat in het midden boren dan zak t het vanzelf weg

 9. mensen, mensen mensen toch. Cooper zal weer fout zijn. als buitenstaander die naar al deze reacties zit te lezen, het volgende. kijk nou eens eerlijk, is het niet een zeer nalatige situatie van de vorige regering? is het weer dhr. cooper? cooper kan het een en ander fout doen, maar
  wees eens eerlijk, een onveilige situatie creer je niet in 1 of 2 jaar. Heeft niemand anders eerder dit gecontrolleerd? een regering van 16 jaar, dan geef ik dhr. cooper op tenminste dit punt gelijk.
  een grove nalatigheid , van de regering van mevr. Elhage. come on be real.
  ik vind dat zij van teniminste dit punt ter verantwoording moeten worden opgeroepen.
  jongens wij vliegen allemaal gevaarlijk op en neer.

 10. @ Anglo. YESSSSSS.

 11. @Zorro, ik heb ergens gelezen dat hij (Cooper) de vorige regering de schuld in de schoenen wil schuiven. Is hij werkelijk zo dom ?

 12. Cooper en Hato?
  lees: “On August 1, 2003 Curaçao Airport Partners (CAP), an international consortium, started a 30-year concession agreement to develop and operate the Curaçao International Airport in the Netherlands Antilles.
  Under this concession agreement CAP has taken responsibility for developing and operating the airport.
  A-Port S.A. is a Brazilian company, formed in 2007 with the objective to develop, invest, manage and operate airports in Latin America and the Caribbean. A-Port combines the airport management excellence of Unique (Flughafen Zurich AG), the experience in the operation and management of airports in Latin America of Gestion e Ingeniera IDC S.A. (through the strategic alliance Unique/IDC) and the infrastructure development, investment, financing and asset management expertise of Camargo Correa Investimentos em Infra-Estrutura S.A.”

 13. OH DEAR GOD, THANK YOU! St Maarten is ook Category 2!!!!!!!!!!!!!!

 14. ummm, Bonaire, Saba, Statia Category 1…(6 January 2012)

  http://www.faa.gov/about/initiatives/iasa/media/iasaws.xls

  (Columbia, China, Aruba, Dom. Rep., Jamaica,….Category 1)

 15. @Samuel, zeg je nu dat wij een onveilig luchtruim hebben ? Kan ik mij voorstellen dat die Nederlandse delegatie van de week met de boot naar Bonaire reisde.

 16. Dit zal echt niet het enige punt blijven waar Curacao volgens internationale normen in weg zal zakken!!!

  Het gaat uitstekend met onze corrupte Curacao,se regeringsleiders……en….. het is nog maar amper ,,2012,, Pabien !!

 17. Minister Cooper heeft er niets van begrepen en onzin uitgekraamd.En zoals altijd nemen de verschillende nieuwsmedia iedere onzin klakkeloos aan.De FAA houdt zich niet bezig met luchthavens(gebouwen).De FAA stelt primair protocollen op voor het handhaven van de
  veiligheid in het luchtruim en de wijze waarop deze protocollen worden uitgevoerd.De toe-gekende rating heeft dan ook betrekking op het functioneren van de Luchtvaartdienst Curacao; belast met de veiligheid in het Curacaos luchtruim

 18. Kwestie van prioriteiten stellen. Minister Cooper en zinn topambtenaren hebben goed gefaakd met hun schaal 17…….

 19. Airport Hato was al lang (!) geleden hiervoor gewaarschuwd, maar natúúrlijk werd er geen / niet voldoende actie ondernomen. Dus eigen schuld, dikke bult.

 20. @ Anglo. Ook helemaal mis. Lijkt me niet verstandig. Helmina schijnt een atleet met spierballen te zijn en Cooper is blubblub.

 21. @30 mei”
  citaat “maar togde meeste krimineel of terorist wordt op onze luchthaven aangehouden” en weet je ook hoeveel er NIET worden aangehouden ?? Ik denk dat je zal schrikken van het aantal dat ongestoord er doorheen glipt. Dus jouw stelling is zeker geen aanbeveling maar zelfs een bewijs dat het hier ECHT GOED MIS IS!

 22. amerikanen en nederlanden zijn het zelfde..ze houden van kritiek over anderen
  maar togde meeste krimineel of terorist wordt op onze luchthaven aangehouden
  maar ja zo veilig is hun luchhaven

 23. @Zorro, Wiels ?

 24. Andre heeft helemaal gelijk, kom regelmatig bij de ”kleine” luchtvaart kant, een papiertje invullen soms een ID en je kan doorlopen met wat je ook maar wilt, hetzelfde geld trouwens voor de ”beveiliging” boven….een paar klopjes op je lichaam of even met die metaal detector er over heen als dat ding is gaan piepen. Bij aanvraag van een airport ID of een Airport pass word er alleen naar je ID gekeken een foto en thats it!

  Wat betreft Bonaire, de beveiliging vind ik persoonlijk beter dan hier, van binnen is het netjes en schoon, als je erruit gaat als crew of passagier moet je alles strippen en kan je pas door als dat apparaat niet meer gaat piepen, dat heb ik hier zoals eerder gezegt wel anders meegemaakt! Ze onderhouden het vliegveld goed kijk bijv. naar de nieuwe baan! Jammer van Hato maar ja naar wat ik zie uit eigen ervaring omdat ik er werk is er nog heeel wat werk aan de winkel! Succes!

 25. Als Cooper afgelopen jaar niet alleen in het buitenland zat had hij actief mee kunnen werken om de Airport te verbeteren maar het is zeer duidelijk wat de prioriteiten van Cooper zijn!

  en IIDD koffers worden gewoon opengemaakt of opengebroken door personeel om dingen te jatten.. straks stoppen ze er ook nog drugs in. Er zal meer security moeten zijn bij de bagagebanden dan bv in de slurf voor het toestel om passagiers te pesten.

 26. Qua Beveiliging Burgerluchtvaart, is Hato zo lek als een mandje.
  Ik zou er een boek over kunnen schrijven.
  1 voorbeeld, hoe is het mogelijk dat een kruier (een persoon die tegen betaling (lees een fooi) bagage van en naar je auto brengt) zich ook kan ophouden op Airside. Dit is een feit ik heb het zelf gezien.

 27. Heb die handel 3 jaar van dichtbij, dit wist ik dus allang………….PUINHOOP

 28. @ Anglo. Je bent helermaal koud, not even close. Nog 2 keer te raden over.

 29. oeps ,daar gaan de toeristen dan,,gelukkig zijn er nog de cruise-schepen,voor de nodige inkomsten,,om een veilige luchthaven te financieren,zonder de centjes uit nederland

 30. Hato gezakt naar categorie twee…volgens mij kunnen we gelijk naar categorie 5….. wat een bananen airport…. zelfs met LEGO hadden we beter kunnen bouwen !

 31. @Zorro, zichzelf ?

 32. Volgens mij hebben ze geen rating gedaan op Bonaire. Je hoort er niks over, zoals je van alles niks hoort.

 33. Halelujah amen amen awo nos ban dreche passo nos mes por

 34. het is niet Cooper zijn schuld, want hij kan geen fouten maken.

 35. En wie moet er komen helpen omdat men de expertise niet heeft??

 36. Okee, wat is de rating van Flamingo Airport Bonaire?

  Dus Bonaire streeft ons NU AL voorbij?

 37. het is een schande voor het eilland…….

 38. Weer een stapje op weg naar een bananenrepubliek, maar dan wel van bananen met hernia!

 39. Drie maal raden aan wie Cooper de schuld geeft.