• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Slechts een krappe meerderheid van het aantal mensenhandelzaken eindigt in een veroordeling. Tot die conclusie komt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM) op basis van onderzoek naar cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) over vervolging en berechting van mensenhandelzaken.

Door het OM in Nederland worden jaarlijks gemiddeld ruim tweehonderd mensenhandelzaken afgehandeld. In ongeveer driekwart van de zaken leidt dat tot een dagvaarding van de verdachte. In de overige zaken wordt om verschillende redenen, bijvoorbeeld wegens gebrek aan bewijs, van vervolging afgezien.

Geboorteland
Uiteindelijk komen per jaar gemiddeld bijna 130 verdachten voor de rechter. In de zaken die in eerste aanleg worden berecht, komt de rechter in iets meer dan de helft (58 procent) van de gevallen tot een veroordeling voor mensenhandel. In het rapport is ook het geboorteland van verdachten en beoordeelden opgenomen,waaronder de voormalige Nederlandse Antillen.

Ervaring
De afhandeling van mensenhandelzaken door het OM is volgens het rapport zeer ongelijk verdeeld over de verschillende parketten. Sommige rechtbanken behandelen slechts zelden een mensenhandelzaak, met als gevolg dat zij hiermee weinig ervaring opdoen. Een gepland wetsvoorstel kan hier verandering in brengen.

Wetsvoorstel
Uit het wetsvoorstel vloeit voort dat mensenhandelzaken door tien rechtbanken zullen worden afgedaan. Dat aantal komt overeen met het aantal gespecialiseerde officieren van justitie. Deze concentratie zou aan specialisatie kunnen bijdragen. Verder biedt het wetsvoorstel ruimte voor specialisatie in mensenhandel op landelijk niveau.

[scribd id=77343677 key=key-2jlv73zx5vrp71lu308o mode=list]

www.versgeperst.com