• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Volgens de partij PAIS is de situatie rondom de nieuwe werknemer bij Curaçao Port Authority N.V. , weer een demonstratie van hoe de regering gevangen is door ‘kapitalisten’. PAIS vindt dat de ‘kapitalisten’ bij de overheid betaling opeisen, in dit geval de benoeming van hun mensen op sleutelposities.

PAIS betreurd dat wat er bij CPA is gebeurd niet het laatste geval zal zijn. “Erger is het feit dat de coalitie en oppositie in plaats van een oplossing te zoeken, in een verbale oorlog zijn verwikkeld waarbij de één de ander beschuldigd een dief te zijn.”

Nepotisme
De politieke partij is van mening dat er iets aan deze situatie moet worden gedaan. “Nepotisme, de voorkeur geven aan vrienden en familie in plaats van ‘the right person for the job’te zoeken, heeft altijd bestaan in onze politiek”, geeft de partij aan. “Beschuldigingen en referenties naar het verleden lossen niets op.”

Terugdringen
“Als wij de oorsprong van het probleem kennen; als wij weten wat er gedaan moet worden om het probleem op te lossen, wat verhindert ons dan om het te doen?”, vraagt de politieke leider van PAIS Alex Rosario zich af. PAIS heeft een aantal punten opgestelde  om het nepotisme terug te dringen:
– Veranker het screeningproces van bewindslieden in de wet
– Veranker het capaciteitenprofiel om belangenconflicten te voorkomen voor sleutelposities zoals (president) commissarissen
– Pas de wet voor het financieren van politieke campagnes aan en eis transparantie
– Haal het benoemingsproces van sleutelpersoneel in de publieke sector (met uitzondering van politiek personeel) weg uit politieke handen en leg dit neer bij een permanente en onafhankelijke commissie van deskundigen
– Creëer een constitutionele rechtbank om te controleren of de wetten van de regering of parlement voldoen aan de voorschriften van onze staatsregeling.

9 reacties op “‘Terugdringen van nepotisme’”

 1. @Philip, wanneer PAIS in de regerign komt zullen zij ook hetzelfde doen.. Wiels liep ook jaren te schreeuwen dat de regering corrupt was en als hij aan de macht was dit zou veranderen maar je ziet hij doet net lekker mee!

 2. Ben geen vriend van PAIS, maar ze stijgen in mijn achting als ze dit probleem durven aan te pakken. Ze hebben daartoe de macht omdat de regering moet opstappen na een motie van wantrouwen in het parlement. De oppositie zal ze wel helpen. De rechtbank die wordt voorgesteld is overbodig. Het parlement heeft de rol de wetten te toetsen, maar tja daar moet dan wel deskundigheid zitten..Zelfs dan.. de Raad van Advies toetst en beoordeeld ook en doet dat zeer zorgvuldig. Daar meer aandacht aan geven helpt ook al. Tenslotte mag een gouverneur geen wetten toestaan die niet kloppen. Je vraagt je dus af of PAIS haar zaakjes kent.

 3. jammer dat de PAIS ons rechtsbestel in twijfel trekt.Pais zegt dat de rechtbank afwijkt.
  we hebben geen rechtbank nodig om te toetsten , we hebben burgers nodig die de wet naleven of laten toetsen

  Creëer een constitutionele rechtbank om te controleren of de wetten van de regering of parlement voldoen aan de voorschriften van onze staatsregeling.

 4. @ WGDENT. Als al deze stappen doorlopen zijn, is de persoon al bijna overleden:-).

  Wiels heeft 2 dingen beloofd: deze regering zou in 16 maanden net zo veel geld verbrassen als de PAR in 16 jaar en er zou geen nepotisme zijn. Hij heeft 1 belofte gehouden. De pastechi’s moeten trouwens wel betaald worden. Neem nou zo’n Cleopa, die gewoon door Cooper gegijzeld wordt en moet doen wat hij zegt.

 5. Ik zou verder gaan:
  (1) Voordat iemand op de lijst van een politieke partij mag staan moet hij al gescreend zijn. Waarom zouden we wachten tot hij/zij een officiele functie bekleed?
  (2) Haal alle benoemingen weg uit handen van de politiek. Een onafhankelijk HRM moet mensen benoemen voor een functie bij d overheid of overheids NV of overheids stichting.
  Hierbij moet er een functie scheiding komen tussen (a) de aanvrager van een vacature. Dit mag niet iemand zijn uit de raad van commissaren (b) een groep die de voorselectie doet (c) een ANDERE groep die de overgebleven kandidaten verder interviewd en samen met het management een kandidaat kiest (d) een onafhankelijke auditor die beoordeeld of de juiste weg is bewandeld.

 6. Hoe wil je een commissie van deskundigen benoemen? Deze mensen zullen ook politieke banden hebben tenzij we deze mensen uit verschillende landen van de wereld gaan halen.

 7. Tip voor PAIS (Alex) Taal gebruiken die de gemeenschap begrijpt en niet in een woordenboek te laten opzoeken wat je bedoeld????????????????

 8. De voorstellen van dhr Alex Rosario zijn uitstekend. NAtuurlijk zijn het de detailles die de effectieviteit bepalen…evenals de sancties bij het overtreden van de regels.

  Graag mag dhr. Alex Rosario duidelijkheid geven hoe dit in de partij PAIS aan toe gaat…hoe worden mensen benoemd binnen de partij? Hoe selecteerd men competenties? Hoe is zijn partij gefinancieerd? Hoe volgen bestuurders elkaar op?

  PLB
  Yiu di Curacao

 9. Zoals het hoort, problemen constateren en direct met oplossingen/ voorstellen komen.