CURAÇAO – De veiligste gebieden voor luchtvaart zijn Australië, de Verenigde Staten en West-Europa. Het onveiligst zijn de vluchten in Afrika, Latijns-Amerika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Volgens het Britse informatiebureau Ascend is de luchtvaart in 2011 nog nooit zo veilig geweest.

Slechts één op 1.52 miljoen vluchten leidde tot een crash laat het informatiebureau weten. Op een totaal van 38 miljoen vluchten vorig jaar zijn er 25 toestellen neergestort. Daarbij kwamen 497 van de 2.8 miljard passagiers om het leven. In 2010 waren er nog 28 vliegtuigen neergestort met 828 dodelijke slachtoffers.

Tweemaal zo veilig
Het zwaarste ongeval was in juli in Congo. Toen kwamen 83 reizigers om het leven toen een Boeing 727-100 van Hewa Bora Airways neerstortte. “De meeste ongelukken komen voornamelijk voor bij kleine bedrijven die buiten hun regio amper bekend zijn”, vertelt Paul Hayes, de directeur van het informatiebureau die gespecialiseerd is in luchtvaartechnieken. Volgens Hayes is vliegen nu tweemaal zo veiliger dan vijftien jaar geleden.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com