CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Omayra Leeflang haar ongerustheid over het onderwijs op Curaçao onder leiding van een PS-minister.
Na twee schooljaren onder leiding van een minister van Pueblo Soberano kan worden geconstateerd dat het onderwijs verlamd is en in politieke greep. Dit is de conclusie gebaseerd op de volgende feiten:
1.  Er is geen onderwijsbeleid
2.  Er is geen enkele nieuwe onderwijswet
3.  De begroting van onderwijs is verlaagd
4.  De belofte van gratis onderwijs is niet gehouden
5.  Er wordt niet geïnvesteerd in de opleiding van leerkrachten.
6.  Er zijn geen onderwijscijfers beschikbaar
7.  Er geen oplossing voor het probleem van Feffik
8.  Er is geen jaarverslag over de staat van het onderwijs.
9.  Alle beslissingen die zijn genomen zijn beslissingen om tegemoet te komen aan de wensen van politieke handlangers: verandering van schoolnamen; onwettig verstrekken van vergunningen aan scholen; aankondigen van havo/vwo in Papiaments zonder dat er boeken zijn en zonder voorbereide leraren.. Bovendien heeft Nederland geen toestemming gegeven om de examens te vertalen naar Papiaments waardoor het diploma zeker niet de titel van havo en vwo zal kunnen dragen; RM van UNA uit zijn functie zetten om hem daarna te moeten blijven betalen. Zonder reden directeur van het departement voor openbare scholen ontheffen.

De huidige regering had een unieke mogelijkheid om te werken aan de kwaliteit van het onderwijs aangezien de vorige regering een onderwijs heeft achtergelaten dat compleet was gereguleerd door de wet. De wet kan het onderwijs reguleren maar de inspectie, testen en beleid moeten de kwaliteit van het onderwijs garanderen. Niets van dit alles wordt noch genoemd, noch uitgevoerd.

Het enige grote resultaat in het onderwijs was de oprichting van KBB  (Kenniscentrum Beroepsonderwijs en bedrijfsleven Curaçao). Vanaf september 2011 kunnen ondernemingen zich inschrijven om in aanmerking te komen als Leerbedrijf. Minister van Onderwijs heeft zo weinig contact met het onderwijs dat hij niet eens bewust is van dit grote resultaat.

2 reacties op “Ingezonden: zorgen over onderwijs”

 1. Tja zolang er geen wettelijke kwaliteitscriteria gelden voor ministers moet je ook geen wonderen verwachten.

  Nu voldoet het volgende:
  1) Niet gehinderd door enige voorkennis
  2) In bezit zijn van Mickey Mouse diploma of lager
  3) Geld kunnen verdelen onder de armen (wel te verstaan je ‘eigen armen’)
  4) Twee kilo boter op je hoofd kunnen balanceren in de volle zon
  5) Anti-makamba denken en doen
  6) Je zelf boven de wet verheffen
  7) Geld boven de tafel ontvangen, zodat je het kunt natellen
  8) Directeurtjes weg kunnen pesten
  9) Je eigen aanhang in baantjes benoemen zonder nep solicitaties rondes als bij de PAR
  10) Deel willen uitmaken van de W.I.C (Wiels in command)

 2. Deze regering kwam in een gespreid bedje, maar wederom stond er PAR op dat bedje en daar wilden ze niet mee verder. Kom dan met een alternatief, maar nee dat is weer te veel gevraagd. Zo is het plan te lezen op www.deltaplan.an nog steeds het beste.