CURAÇAO – Miljarden mensen over de hele wereld hebben het begin van 2012 uitbundig gevierd. De feesten gingen gepaard met shows, vuurwerk en helaas ook met ongelukken en slachtoffers. Alleen al in Rusland kwamen er 50 mensen om het leven.

Het Russische ministerie van Noodsituaties liet weten dat er 540 branden hebben gewoed, waarvan ruim 400 in huizen. Door de branden en andere incidenten tijdens nieuwjaarsfeesten kwamen er 50 mensen om. In buurland Letland liep de viering van oud en nieuw uit op een drama voor de families en vrienden van zeven jongeren. Hun auto raakte van de weg en kwam in een rivier terecht. Delen van het wegdek waren bevroren en dit was mogelijk de aanleiding voor het ongeval. De slachtoffers waren vier mannen en drie vrouwen.

Aardbeving
Het begin van het nieuwe jaar was in veel grote steden met grote vuurwerkshows gevierd. In de Japanse hoofdstad Tokio werd het jaar relatief sober ingeluid. Het land was vorig jaar getroffen door een verwoestende tsunami en in de eerste uren van 2012 beefde de aarde weer behoorlijk in het oosten en zuiden als gevolg van een krachtige aardbeving onder de Stille Oceaan, circa 500 kilometer ten zuiden van Tokio.

Egypte en Europa
Het Tahrirplein in Caïro in Egypte was rond de jaarwisseling het toneel van concerten en samenzang. De vele duizenden aanwezigen herdachten de mensen die in het revolutionaire jaar 2011 op het plein of elders het leven lieten bij de protesten tegen het autocratisch bewind van de uiteindelijk verdreven president Hosni Mubarak. In de meeste Europese steden is niet merkbaar bezuinigd op vuurwerkshows. In steden als Berlijn, Londen, Parijs en Rome ware grote mensenmassa’s op de been om de jaarwisseling te vieren. In Duitsland kwamen tijdens de feestelijkheden zeker drie mensen om, in Italië twee.

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Tientallen slachtoffers tijdens oud en nieuw”

  1. haha in parijs heeft de nieuwe burgemeester het vuurwerk verboden er was dus HELEMAAL NIETS !!!!!!