CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Statenvoorzitter Ivar Asjes zijn terugblik op het parlementaire jaar van 2011.

Voor het Parlement van Curaçao was het jaar 2011 een jaar waarin het Parlement een heftige strijd heeft moeten voeren tegen de verschillende aanvallen van Politiek Den Haag en enkele van hun lokale lakeien, tegen onze democratie en Parlementaire Onafhankelijkheid. Ondanks deze boycot het Parlement van Curaçao erin is geslaagd om zijn productiviteit te verhogen, naar meer landgenoten heeft geluisterd dan eerder tevoren en concrete wetgevende resultaten heeft bereikt.

Er is orde in het Parlement aangebracht en nu lopen de vergaderingen veel effectiever. Bovendien is er veel werk verricht om verschillende onderwerpen te behandelen, wetsvoorstellen en om te luisteren naar onder andere: de gepensioneerde landgenoten, ambtenaren, werknemers die worden misbruikt via uitzendbureaus, mensen die strijden tegen huiselijk geweld, mensen die een warm hart voor onderwijs hebben, de overlevenden van het ongeluk bij Isla van 25 jaar geleden.

Gedurende het jaar 2011 kende het Parlement verschillende organisatorische en wetgevende taken. Wat betreft de organisatorische: er is gewerkt aan de aanpassing van het Reglement van Orde van het parlement, zijn de Griffie van het Antilliaanse parlement en het secretariaat van de Eilandsraad van Curaçao geïntegreerd in een nieuwe organisatie, genaamd Griffie van het parlement van Curaçao.

Het personeel van de Griffie is overgegaan en in dienst gekomen van het Parlement van Curaçao, de begroting is van het Parlement van Curaçao voorbereid en goedgekeurd voor 2012. Er zijn verschillende trainingsessies georganiseerd voor het Griffiepersoneel, er is gewerkt aan de renovatie van de vergaderzaal van het Parlement aan het Wilhelminaplein. Verder zijn er drie gebouwen van het Parlement aangesloten op een digital netwerk, is de financiële onafhankelijkheid van het Parlement bereikt en er is gewerkt aan een website voor het Parlement.

Wat betreft de wetgevende taken, heeft het Parlement een tijdelijke commissie ingesteld, voorgezeten door Helmin Wiels, die werkt aan een nieuwe Staatsinrichting om ons systeem nog democratischer te maken en het volk een meer participerende en centrale rol in het bestuur van het land te geven.

Daarnaast waren er 27 openbare vergaderingen van het parlement, die het nodig maakte om op 39 gelegenheden bijeen te komen. Tijdens de openbare vergaderingen zijn 41 moties behandeld. Daarvan zijn 27 aangenomen en daarvan zijn 12 met algemene stemmen aangenomen. Er ware 45 vergaderingen van de Centrale commissie die het nodig maakte om 52 maal bijeen te komen. Er waren 7 vergaderingen van het college van senioren, bestaande uit de fractieleiders van het parlement.

Er waren 42 vergaderingen van de vaste commissies. 4 vergaderingen van de tijdelijke commissie voor de aanpassing van onze Staatsinrichting. Er waren nog andere vergaderingen in het kader van Parlatino, de Interparlementaire unie en het Interparlementaire contact met Aruba, Sint Maarten, Nederland en ook Suriname. Het resultaat is dat het Parlement 23 wetsprojecten heeft behandeld. Van deze 23 zijn 22 behandeld en goedgekeurd. Ik ben vooral erg tevreden over de 80-20 wet, die door het parlement is goedgekeurd.

Tot slot, wil ik al mijn parlementaire collega’s en iedereen die werkt bij de Griffie en het Volk van Curaçao bedanken voor de steun en samenwerking in het afgelopen jaar. Laten wij samen hard werken om ons land omhoog te brengen. Laten wij een natie bouwen, waarin iedereen een gezond leven kan leiden, zich vrij kan voelen met gelijke kansen voor iedereen om duurzame vooruitgang en geluk te bereiken. Namens het Parlement wens ik het gehele volk van Curaçao een 2012 gevuld met geluk en voorspoed.

14 reacties op “Ingezonden: Terugblik op 2011”

 1. @ Phillips. Dat verwacht ik nou net niet van onze eigenzinnige en dictatoriale Statenvoorzitter, waarvan de achterban hier op 1 hand te tellen is.

 2. Asjes is niet mijn type, maar we moeten het wel waarderen als hij in een forum als dit contact met de achterban zoekt. Hoop dat hij openstaat voor dialoog via dit medium.

 3. Iedereen een gelukkig 2012 toegewenst ook de onnozelen van geest, die hopelijk op korte termijn zullen inzien, dat we het met deze zakkenvullende en verbrassende regering niet gaan redden en dat onafhankelijkheid een heilloze weg is berhalve voor de regeerders zelf.

 4. Zorro@ een bong anja toe gewenst,na deze vermelding over onze grootste piraat,heb je twee degen nodig????????.

 5. Eerste politieke benoeming van 2012:
  Tara Prins, de echtgenote van Statenvoorzitter Ivar Asjes en de dochter van PS sponsor, Kokochi Prins, benoemd als commercial manager van CPA (waar Marcelino Delanooy onterecht weg moet als directeur). Ze start 2 januari 2012.

 6. En deze: links lullen rechts vullen.

 7. En hij besloot zijn epistel met “Sieg Heil. sieg heil, sieg heil.

 8. heb net op de radio ge hoo dat er bij na geen geen bonerjano op bonaire woon ….. dat ist ergh

 9. Jasjes kan je vergelijken met een KWAKZALVER ter verduideleking,Een dokter die zegt dat die dokter is maar geen dokter is,maar toch dokters werk doet!,hier staat max 15 jaar lik op.

 10. Beste meneer ivar asjes

  Zoals we weten wonen er 141000 antillianen en arubanen in nl.
  Waarvan 90.000 tot 100.000 yu di korsou zijn.
  Maar vergeet niet erzijn nog zkr 40.000 kinderen van de yu di korsou die hier geboren zijn in nederland en gwn meegerekent wordt als nederlander

  Ik ben een yu di korsou 100 procent curacaose bloed.
  Gelukkig zijn jullie ons ook niet vergeten ook wij strijden voor een onafhankelijke curacao waar we ons thuis willen voellen en zeggen dit is mijn landhiet zijn mijn ouderrs en voor ouderen geboren voor dit land will vechten , leven en opbouwen. Want uit eindelijk is het daar in de carbi en sout amerika ons gebied.

 11. de toekomst in 2012.

  in de trend van vele voormalige koloniën hebben wij als parlement alle vreemden die niet als YDK zijn aangemerkt ingedeeld in de diverse groepen. Het was een harde strijd in ons parlement maar het is ons toch gelukt om ons te vervreemden van de andere landen in het Koninkrijk.

  De diverse groepen hebben we verplicht om zo snel mogelijk hun bezittingen over te dragen aan ons land tegen een schappelijke prijs maar wel van uit ons standpunt.

  We maken ons wel grote zorgen over de kapitaalvlucht van de afgelopen maanden, waar dit aan ligt kan ons niemand vertellen maar onze bank merkt dat onze gulden word ingewisseld in dollars. De regering ziet dan ook de noodzaak om de gulden te herwaarderen van $ 1,00 die men wil kopen dat deze 3.00 gulden kost.

  de afdrachten van de diverse overheids NV , verkoop loten en het casino wezen valt dermate tegen dat de overheid genoodzaakt is om alle NV te verkopen om genoeg geld te generen om ons ambtenaren korps te betalen.Dit is een voordeel voor de regering aangezien voordat de regering aan de macht kwam deze NV slecht wedden geleid en daardoor maar geringe winst behaalden. Onze mensen die wij in 2011 hebben aangesteld als commissarissen zullen net zoals het gebruikelijk is in het bedrijfsleven een gouden handdruk krijgen dit zal ongeveer 10% van de verkoopsom zijn

  De 80-20 regeling waarbij we ons hadden ingezet om zo veel mogelijk YDK aan het werk te krijgen verloopt voorspoedig. er zijn genoeg YDK die zich hebben aangemeld voor de diverse afdelingchef functie, chef functie en andere witte boord functie, Het baart de regering wel veel zorgen nu we onze vreemdelingen langzamer hand het land uitwijzen dat er nog maar weinig van dit soort banen zijn in ons land.
  Wel zien we een opleving in het soort werk waarvoor onze YDK niet voor is opgeleid zoals bouwvakker, tuinman, bewaker in de nacht, bediende in de toerisme en hotels ook schoonmakers zijn er niet genoeg. waarschijnlijk zullen we goedkope stagiaire in moeten vliegen uit de om liggende landen.

  Ons samenwerking verband met Venezuela is versterkt door goedkope olie en aangezien we geen lid meer zijn van het koninkrijk hoeven we ons niet meer aande eisen te houden die we daarvoor wel moesten handhaven. Uiteindelijk heeft deze win-win situatie geleid dat het volk goedkoop auto kan rijden en een besparing opgeleverd op ons openbaar vervoer.

  De regering kijkt met grote zorgen naar het onafhankelijk streven van district 3 en 4 ( het nieuwe land Korsou Abou)op ons eiland maar begrijpt het onafhankelijkheidsstreven van de bevolking aldaar. Het grote twistpunt is Bullenbaai en die Korsou Abou claimt tot hun grondgebied.

  tevens maakt de regering zich zorgen van de grote trek van mensen en goederen richting het nieuwe land Korsou Abou en heeft het voornemen om een muur met beperkte doorgang posten op de grens van het derde district te bouwen.

  de gezondheid van al onze burger gaat ons ter harte overgewicht is een groot iets daarom zal de regering rantsoenen uitgaan delen met als maximaal 2200 kj.

  de regering is sterk betrokken met het onze flora en fauna ook al is de olie goedkoop om alles te behouden voor de toekomst zullen we rantsoenen instellen voor wat betreft elektriciteit en water elk gezin heeft vanaf nu recht op 3 KW stroom en 100 ltr water per dag dit is genoeg om de eerste levensbehoefte te voorzien.

  rest de regering alleen nog te zeggen BIBA Korsou Biba democratische republiek Korsou

 12. nee nee nee niet iedereen ziet dat dat is maar een handje fol !!

 13. Ivar is een stumper,meer kan ik er niet over zeggen en is ook niet nodig, dit soort volkverlakkers zijn in 2011 masaal komen boven drijven iedereen kan dat zien!!

 14. Wees er maar trots op.
  Je vergeet dingen te melden als: We hebben lekker allemaal familie, vrienden en sponsors op mooie functies gezet. Ik heb zelf ook alvast een mooie benoeming voor na mijn Statenvoorzittersperiode. We zijn lekker veel op reis geweest, de kosten daarvan zijn nergens terug te vinden, dat doen we goed zo. Ook zijn de hotshots vanuit PdVSA diverse malen op Hato geland met zakken vol cash geld voor onze diensten.
  We maken lekker ruzie met Nederland, we maken Aruba voor verrader uit, we treiteren de Koningin met een petitie voor onafhankelijkheid. We reageren nooit op de inhoud van kritiek, maar we stenigen de boodschapper en wijzen dirtect allemaal andere kanten op. Als er een minister zeer domme opmerkingen maakt dan keuren we dat ook niet af, want wij zijn de baas. En zo kan de lijst nog veel langer gemaakt worden.