• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De informatiecampagne voor het nieuwe belastingstelsel, dat op 1 januari 2012 in werking treedt, is gisteren van start gegaan. Op 15 september heeft het parlement groen licht gegeven voor de uitvoering van het belastingplan van de regering voor 2011 – 2014.

Voor de periode van 2011 – 2014 is het belastingplan van de regering van Curaçao gericht op het versimpelen van het belastingsysteem en het verbeteren van het investeringsklimaat.

Simpel
De verlaging van het tarief van de directe belastingen en het innen van belasting herverdelend over een meer uitgebreid gebied, moeten de inkomsten voor de overheid genereren. Dit moet lukken met de contributie van meer belastingbetalers. Om de bevolking te informeren is een informatiecampagne met de naam ‘Sistema di impuesto simplifiká na plaka chikí’ oftelwel ‘het versimpelde belastingsysteem in simpele taal uitgelegd’.

De informatiecampagne bestaat uit het volgende:

Komunikado
Er wordt bericht uitgegeven die bestaat uit verklaringen van de minister en een bericht over omzetbelasting. Aangezien de informatie veel is zal de komende dagen vooral informatie verspreid worden over:
– Omzetbelasting
– Loon- en Inkomstenbelasting
– Inkeerregeling
– Daarna zullen meer berichten volgen over ander onderwerpen.

Folder
Er zal een folder worden uitgegeven waarin in eenvoudig taalgebruik de veranderingen in de belasting wordt uitgelegd.

Krant en tijdschriften
Er is een speciale krant gedrukt over het nieuwe belastingplan. De krant is getiteld Plan di Impuesto 2011 – 2014, Mas Hustu, Mas Mihó (Belastingplan 2011- 2014, Rechtvaardiger, Beter). Het ministerie van Financiën zal ook een tijdschrift uitgeven met de resultaten van 2011 en de doelen van 2012. Zowel de krant als het tijdschrift zullen worden gedistribueerd onder alle huishoudens.

Website/Social Media

Een speciale website is in ontwikkeling met alle informatie over het nieuwe belastingplan. De website is toegankelijk via de website van de regering: www.gobiernu.an. Ook is via Facebook informatie te krijgen. De website zal in de eerste week van januari 2012 toegankelijk zijn.

Radio en Televisie
Er worden negen spotjes met eenvoudige en korte informatie over alle belastingen uitgezonden. Zowel de minister als belastingdeskundigen zullen deelnemen aan een talkshow en informatieve programma’s.

Infomercials
In korte informatieve programma’s met een duur van maximaal tien minuten worden één of twee thema’s uit het belastingplan uitgediept. Deze zullen volgen op het nieuws en sociale pagina’s.

Informatie Sessies
Er zullen externe informatiesessies worden gehouden voor belangengroepen, zowel voor de handel als voor het publiek. Deze sessies worden in de buurtcentra gehouden die meedoen in het Plan Nashonal pa desaroyá bario.

Projectborden
Op grote borden die aangeven welk bedrijf of instantie deelneemt aan de uitvoering van grote infrastructurele projecten, komt te staan: ‘Dit project is uitgevoerd met belastinginkomsten. Bedankt voor je bijdrage’. Op die manier kan iedereen zich realiseren hoe belangrijk zijn bijdrage is aan de schatkist van de overheid.

Game show Bo faktura, pidi’é dun’é
Dit spelprogramma begint weer in maart 2012. Het format van het programma zal hetzelfde blijven, op een paar aanpassingen na. Het ‘grappig gedeelte’ zal blijven en worden aangevuld met alle informatie over het belastingplan. Ook worden er spots en infomercials toegevoegd en enkele informatieve rubrieken.

[scribd id=76793478 key=key-13516dxfijebzw29vl43 mode=list]

4 reacties op “Informatiecampagne belastingplan gestart”

 1. En dit is door schooiers in elkaar gezet,die zelf tot aan hun nek in de belastingschuld zitten,maar ja met dieven vang je dieven,TOCH?.

 2. Niet voor niets is er champagne gedronken nadat de wet door het Parlament werd aangenomen: minder winstbelasting komt ten goede aan de brillenzaak Hakim; Planet Likido (nightclub) van Schotte; bedrijven van sponsoren van Schotte (vandis-pompstations; Howard Jonhson hotel van Carol Capriles; gokhuizen van Dos Santos).

 3. Walgelijk en onnodig haat zaaiend de term vooral Europese Nederlanders die nu geen belasting betalen. Ik denk dat er meer YDK zijn die een huis hebben gebouwd met op het oog een extra centje te verdienen of het huis voor later hebben bouwen en het nu verhuren deze zullen hier niet zo blij mee zijn.

  Dus wel even graag een toelichting, elke inwoner die een huis verhuurt niet als hoofdwoning heeft moet omzet belasting betalen. Daar zal de verhuurder blij mee zijn en ook de huurder immers de verhuurder zal deze 6% door belasten aan de huurder.
  FKP de grootste huisverhuurder gaat dus nu omzet belasting betalen en dat door berekenen aan de huurder.

  Ook de kreet betalingsplicht is leuk zal wel alleen gelden voor de man op de straat en niet voor de Ministers en zijn vrienden.

 4. leuk, dus nu als de Ministers of statenleden op pad gaan in het buitenland dan staat er op hun rug deze reis is uitgevoerd met belastinginkomsten. Bedankt voor je bijdrage’.

  staat ook leuk op de dienstauto’s of lunches en diner .