• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 2011 was een jaar vol nieuws, activiteiten en evenementen op Curaçao. Van het rapport Rosenmöller tot de wereldtitel honkbal en het Curaçao North Sea Jazz Festival, er was genoeg om ons bezig te houden. Versgeperst.com blikt terug op de grootste gebeurtenissen op nieuwsgebied.

Naamswijziging PSC
Aan het begin van dit jaar werd na veel ophef en discussies een nieuwe naam gekozen voor het Peter Stuyvesant College (PSC). De school is vernoemd oud-premier Alejandro ‘Jandi’ Paula en draagt nu de naam Kolegio Alejandro Paula (KAP). Oud-minister René Rosalia beloofde de leerlingen van de school dat zij betrokken zouden worden bij de naamsverandering, maar veel leerlingen vinden dat dit niet het geval was. Het hele jaar door bleef de naamsverandering een punt van discussie en er werd zelfs een actiegroep opgericht: PSC for Democracy.

‘NO’ tegen naamsverandering PSC
Actiegroep strijdt voor naam PSC
Nieuwe naam PSC
Grote onrust over naam PSC
Peter Stuyvesant gevallen

Protestmars Isla
De problemen rond de uitval en overlast van Raffinaderij Isla liep dit jaar ook weer hoog op. Voor Edgar Leito van Movementu Solushon Isla (MSI) was de maat vol en hij organiseerde een protestmars. Rond de 200 man vertrokken uiteindelijk in het wit gekleed vanaf de Regentesselaan richting Post 7 van de Isla Raffinaderij. Aangekomen bij Post 7 stonden de werknemers van de Isla in het rood gekleed klaar om de mars op te wachten. Dit zorgde even voor een opstootje maar het bleef gelukkig bij het gooien van één ei.

Protestmars tegen raffinaderij
Protestmars vervuiling Isla
Ik hoop op veel kinderen en ouders
Protestmars vreedzaam verlopen
Reportage protestmars

Rapport Rosenmöller
Het rommelde nogal in de politiek in 2011. De integriteit van enkele ministers in het Kabinet Schotte bleef een groot punt ter discussie. Nederland bemoeide zich er uiteindelijk mee en stuurde oud-Groenlinks politicus Paul Rosenmöller naar het eiland om de aantijgingen van corruptie te onderzoeken. Het rapport Rosenmöller wat daar uit voortkwam werd niet goed ontvangen op Curaçao. Uiteindelijk heeft premier Gerrit Schotte aangegeven contact te hebben gezocht met het bedrijf Transparancy International om het onderzoek door hen te laten uitvoeren.

Rosenmöller onderzoekt corruptie
Het rapport van Commissie Rosenmöller
Verklaring Schotte rapport Rosenmöller
Rapport is aanval op democratie
Schotte wil eigen intergriteitsonderzoek

Pressiegroepen
Ook het volk zat niet stil dit jaar. Verschillende pressiegroepen stonden op: de Groep Bezorgde Maatschappelijke Organisaties, De Beweging, Akshon Dushi Kòrsou, Kòrsou 40 en Caribbean Corruption Combat and Integrity Advisors. Kòrsou 40 organiseerde zelfs een demonstratie tegen de huidige regering op het Wilhelminaplein, waar ongeveer duizend mensen op afkwamen.

Schotte in gesprek met De Groep
Nieuwe beweging tegen huidig bestuur
Nieuwe pressiegroep opgestaan
Duizend demonstranten op het Wilhelminaplein
Actiegroep eist aanpassing integriteitsonderzoek

Bezoek koningin
Koningin Beatrix bezocht na vijf jaar weer Curaçao. Het bezoek werd uitgebreid voorbereid en het programma van de koningin, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima was gevarieerd: van gesprekken op Fort Amsterdam tot een bezoek aan Barber en een groot feest op het Brionplein. Terwijl er voor het bezoek gevreesd werd voor demonstraties door de politieke onrust op Curaçao, kwam de multiculturele bevolking van het eiland massaal bijeen om een glimp op te vangen van de koningin.

Programma bezoek koningin bekend
Voorbereiding bezoek koningin
Beatrix aangekomen op Curaçao
Koningin Beatrix op bezoek
Koningin Beatrix op bezoek II

www.versgeperst.com