• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Nasser El Hakim (Economische Ontwikkeling) heeft tijdens de parlementsvergadering gisteren aangegeven dat het traject om kosten voor levensonderhoud te verlagen een sleutelaspect is in zijn regeerperiode. “Het is nu meer dan ooit van groot belang om naar het welzijn van ons volk te kijken.”

“Wij gaan een nieuw jaar in en hiermee ook een structurele belastingvergadering”, zei de minister tijdens de vergadering. Hakim specificeerde de verschillende stappen die zijn genomen om de kosten voor het levensonderhoud van het volk van Curaçao te verlagen.

Beïnvloedbaar
Volgens El Hakim worden de prijzen van basisproducten beïnvloed door externe internatiole ontwikkelingen, die vaak niet gestuurd kunnen worden. Om dit tegen te gaan heeft de minister een beleid opgezet dat zich richt op prijscontrole van producten voor de eerste levensbehoefte en valt onder het project ‘Reduction of Cost of Living’.

Prijsontwikkeling volgen
Een goed voorbeeld van de stappen die zijn genomen om de kosten te verlagen, is de vergadering met Panamese handelaren. Met de handelaren is een akkoord gesloten dat zal leiden tot goedkopere import van groenten en fruit. Daarnaast ging de minister in op de prijscontroles die vanaf september zijn geïnventariseerd met een nulmeting van prijzen van producten die de consument het meest gebruikt.

Garantie
Doel van de nulmeting is om de ontwikkeling van prijzen te volgen zodat de garantie gegeven kan worden dat deze producten nog steeds gekocht kunnen worden door bepaalde sociaal-economische groepen uit de samenleving. Op basis hiervan, wanneer de verhoging van de omzetbelasting (ob) effectief wordt, kan worden verkomen dat prijzen zonder reden verhoogd worden en kunnen reële prijzen effectiever worden gevolgd.

Bescherming van consument
Tot slot gaf de minister aan dat met zijn beleid de consument wordt beschermd en wordt de concurrentie tussen handelaren gestimuleerd. “Met de informatie die wij de consument bieden, wordt deze bewust waar hij zijn boodschappen kan kopen voor een prijs die goed is voor de portemonnee. Deze strategie van prijsvergelijking is ook een manier om concurrentie te stimuleren onder de handelaren”, aldus El Hakim. Het ministerie van El Hakim is samen met het ministerie van Financiën bezig een wet te ontwikkelen om de ob en invoerrechten op te heffen voor bepaalde producten.

8 reacties op “Kosten levensonderhoud worden verlaagd”

 1. Beter aan het andere eind werken: salarissen. Die zijn hier zeer droevig – kom je in Nederland je bed niet voor uit, zelfs een “interieurverzorgster” niet. Vind je het gek dat je hier moeilijk hoogopgeleiden aan het werk krijgt? Ze verdienen hier een habbekrats in vergelijk met elders. Maar de leefkosten (bijvoorbeeld aqualectra en inderdaad je dagelijkse boodschappen) zijn hier extreem hoog. Ik snap nog steeds niet hoe mensen hier met maar Naf 1000 per maand kunnen rondkomen. En met van een paar stuks fruit en groente de prijs zogenaamd te verlagen (zal wel elders worden doorberekend) zijn deze mensen waar het om gaat denk ik niet echt geholpen. Ze worden voor het nieuwe jaar blijgemaakt met een dooie mus. Nogmaals: proost!

 2. ElHakim: Het is nu meer dan ooit van groot belang om naar het welzijn van ons volk te kijken. En mind you dat bedoelde hij letterlijk, want zodra hij buten stond wist hij al niet meer wat hij binnen gezegd had.

 3. Zolang de prijs van benzine en diesel hier blijft stijgen zal niets goedkoper worden en zal juist de arme man hier veel last van hebben

 4. Wat een mooi verhaal.

 5. Wie controleerd of de supermarkten de prijzen van fruit en groente niet met 5% omhoog gooien? Wat een belachelijk zoethoudertje, ze kunnen beter de minimum lonen omhoog gooien. Wie kan er in Godsnaam groente en fuit kopen als het minimum loon 7.53 bruto per uur is. Wat je zegt El Hakim is zeker een TOP minister, ben benieuwd wat zijn salaris is.

 6. “Op basis hiervan, wanneer de verhoging van de omzetbelasting (ob) effectief wordt, kan worden verkomen dat prijzen zonder reden verhoogd worden en kunnen reële prijzen effectiever worden gevolgd.”
  Even practisch: HOE wordt dit gedaan? De overheid heeft geen wetegeving die het mogelijk maakt stiekeme verhogingen ongedaan te maken!

 7. Het klinkt allemaal prachtig, zonder meer. Maar waarom geloof ik nu niet dat we hier ook echt iets van gaan merken?

 8. jaja el hakim is een topminister !