• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Helmin Wiels van PSCURAÇAO – Pueblo Soberano (PS) betreurt dat in media de indruk is gewekt dat zij hun coalitiepartners (MFK en MAN) verrast zouden hebben met het indienen van amendementen tijdens de begrotingsbehandelingen. “Deze indruk komt niet overeen met de werkelijkheid”, laat partijleider Helmin Wiels weten.

De regeringspartij MFK liet vorige week weten dat zij onaangenaam verrast werden door de PS tijdens de begrotingsbehandeling van 2012. De partij diende namelijk twee amendementen (voorstel tot wetswijziging) en een motie in. MFK-fractievoorzitter Dean Rozier was verbaasd maar vond wel dat dit te verwachten was van een partij als PS.

Maand geleden geïnformeerd
Wiels laat op zijn beurt weten dat de ingediende amendementen geen verrassing konden zijn voor andere leiders van de coalitie, inclusief de verbazing van fractievoorzitter Dean Rozier. “De waarheid is dat al meer dan een maand geleden de andere leiders, inclusief Rozier, schriftelijk zijn geïnformeerd. Wij hebben toen aangegeven dat wij van mening zijn dat de omzetbelasting (ob) en invoerrechten voor fruit en groenten moeten worden opgeheven. Daarnaast willen wij ook dat alle gepensioneerden die op Curaçao wonen en alleen een AOV ontvangen, een verhoging van 1.000 gulden moeten krijgen. Wij hebben de coalitie zelfs de gelegenheid geboden om commentaar te geven op ons voorstel”, aldus Wiels.

Niet onder de indruk
De partijleider laat ook weten dat het niet juist is dat de 80/20-wet niet wordt genoemd in de begroting van 2012. “Wij van Pueblo Soberano hebben vanaf dat moment aangegeven dat de tekst in de begroting van 2012 moet worden aangepast. Als dit niet zou gebeuren, zou de PS-fractie een amendement zou indienen om dit tijdens de begrotingsbehandelingen te corrigeren.” De partij is niet onder de indruk van de verbazing van de MFK en blijft daarom gewoon doorzetten.

18 reacties op “Pueblo Soberano blijft doorzetten”

 1. @ Wimpiri. Een bevestiging van wat je reeds schreef. Nederland vroeg het hooguit per half jaar en voor sommige woonlanden van expats is het zelfs vervallen. Er worden steeds meer gegevens met Curacao gelinkt dus oppassen voor expats, dat ze echt het totale wereldinkomen aan de belastingdienst opgeven AOV, AOW, WAO, pensioen etc.Het is de boete niet waard en Babaloodin blijft niet met inkeerregelingen strooien.

 2. @ Wimpiri. Het spreekt vanzelf, dat je in het algemeen in persoon aanwezig moet zijn voor een attest de vitae en dat de betaling wordt stopgezet, als je dat ding niet inlevert, ook. Elke 3 maanden voor de AOV? Dat kan niet waar zijn, als je officieel op Curacao woont.

 3. @Zorro, even kom ik ertussen met het volgende: de ambtenaar van de Burgelijks Stand geeft een Attest pas af als hij/zij de persoon in kwestie in levende lijve op vertoon van zijn identificatie heeft gezien. Voor het SVB te Curaçao geldt, dat als je niet op Curaçao woont, je iedere drie maanden een Attest moet indienen. Doe je dat niet stopt het SVB met de betaling.

 4. @Frots, de 10 groenten en fruit zijn juist die Hakim en vriendjes gaan importeren.. kom op zij willen ook pastechi!

 5. Het is evenwel bijzonder vreemd dat op 27 december de Staten wordt geinformeerd over een beslissing van de raad van Ministers van 21 december, terwijl 22 december de PS een amandement instuurt en zelfs maanden daarvoor de coalitiegenoten informeert over haar ideeen. Zaten de Ministers van de PS dan niet in die vergadering? Zo ja konden ze hun politiek leider niet informeren dat er reeds een beslissing is genomen en hij zijn amandement niet meer hoefde in te sturen. Er klopt hier een heleboel dingen niet! Volgens mij kan hier mogelijk sprake zijn van het antidateren van beslissingen, hetgeen strafbaar is daar het dan om valsheid in geschrifte en fraude betreft. En Wiels steunt ook dit!

 6. Logika is zoek! 10 fruiten en 10 groenten? Zijn de rest dan niet gezond voor de mens? Logisch zou zijn alle groenten en fruit. En hoe staat het met de minderinkomsten aan invoerrechten en OB? Hoeveel is dat precies? En in plaats van invoerrechten en accijnzen en OB op alkohol en tabak te gaan verhogen gaan ze de compensatie zoeken bij snoep en gelijksoortige produkten. en wat is de ratio achter die 10 gekozen fruit en groenten? Mag joost weten en gissen natuurlijk. Wat een stelletje achterlijke boeren zeg.

 7. Leuk om te lezen dat Wiels het had aangekondigd, maar de anderen toch verrast zijn. Denk dat het alle twee waar is. Ze lezen de briefjes van Wiels niet eens. Geeft te denken allemaal.

 8. KIjk maar goed in veel hotels.. Veel lokaal personeel komt en is snel weer vertrokken. Ze willen niet werken, komen te laat of komen niet. Allemaal leuk en wel maar die rijke Amerikaan die naar het Hyatt komt wil goede service hebben en dat zal hij niet krijgen

 9. @ Henkie. ten eerste 100 gulden hier is minder waard dan in bv Haiti of st domingo etc.
  ten tweede alle geld wat uit ons land verdwijnt is slecht voor de econie hier op het eiland.
  misschien heb ik het verkeerd begrijpen maar ik dacht dat iedereen aov krijgt als je gewerkt heb of niet.
  dus als je premie betaald krijg je aov en als je geen premie betaald dan krijg je dus niks.
  dan begrijp ik de comotie niet van de verhoging, de gemiddelde werknemer word hier uit betaald als loon aan derden en ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor de afdrachten dit gebeurt bijna niet.

  Ja, dat wist ik natuurlijk wel, maar op die eilanden zou ik juist niet willen wonen. Ik weet eigenlijk niet hoe Curacao dat met de AOV doet en de premie-afdrachten. Als je in Nederland legaal hebt gewoond dus niet perse hebt gewerkt krijg je over die jaren gewoon je AOW. Het zou dus niet uitmaken of je in Nederland woont op papier maar in werkelijkheid op een of ander eiland. Je moet wel traceerbaar zijn voor de post van je bewijs van leven natuurlijk.

 10. Wiels lijkt net zo dom als mao, pol pot , Mugabe. Mugabe joeg de blanken boeren en middenstand weg. Land is inmiddels een woestenij.

 11. gemiddeld jaarinkomen van Columbia, Dominica is en dan zeg ik het ruim 1700 euro.
  NAF 12000,00 is toch ruim 4500 euro tel uit je verschil Zorro

 12. @ zorro

  ik heb het nog even opgezocht, iedereen heeft recht op aov, werkenden, maar ook gewoon vrouwen die altijd thuis werkzaam zijn geweest.
  het geval is dat velen van ons eiland zich niet uitschrijven maar in goedkoop in de buurt liggende eilanden wonen. dat is bij de wet verboden , als de betrokkenen zich uitschrijven hier op het eiland nadat ze 60 jaar waren geworden en ergens anders wonen dan worden ze gekort op hun aov,
  Vandaar dat ze jaarlijks even invliegen om een bewijs van in leven halen hier even vakantie vieren en dan weer vertrekken naar een goedkoper eiland in de buurt.

 13. @ ffan. Zijn de amendementen van Wiels al aangenomen? Weet je ook van de reisjes van hem aan familie in Nederland op jouw kosten? Weet je van de PS-ministers en hun reisjes op jouw kosten en hun vijandige uitspraken? Als je Wiels eens ziet, fluister dan eens in zijn oor over kinderen, die niet te eten krijgen en volgens mij niet tot de rijken behoren. De 80/20 regeling is discriminatoir volgens reeds bestaande regelgeving en er zullen vele uitzonderingen komen. Het nieuwe ziekenhuis kan dan onmogelijk binnen de gestelde tijd gebouwd worden. Campo Alegre zal moeten sluiten alsmede vele winkels/horecagelegenheden en zorginstellingen. Investeerders blijven steeds meer weg en het toerisme zal slinken. Welk land heb jij voor ogen?

 14. @ zorro

  ten eerste 100 gulden hier is minder waard dan in bv Haiti of st domingo etc.
  ten tweede alle geld wat uit ons land verdwijnt is slecht voor de econie hier op het eiland.
  misschien heb ik het verkeerd begrijpen maar ik dacht dat iedereen aov krijgt als je gewerkt heb of niet.
  dus als je premie betaald krijg je aov en als je geen premie betaald dan krijg je dus niks.
  dan begrijp ik de comotie niet van de verhoging, de gemiddelde werknemer word hier uit betaald als loon aan derden en ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor de afdrachten dit gebeurt bijna niet.

 15. Die wiiels heeft gwn feitelijk zoals altijd gwn gelijk (waarheid) want dit was gwn te verwachten. De wet van 80 / 20 moest in de begroting komen en invoer rechten op groente en aov .

  Dze regerng is tog meer voor de arme bevolking en je ziet dat mfk een onprofesionele partij is die nog niet weet van regeren maar tog nog gelukkig beter dan par is ik snap niet wrm mfk voor de rijken wat wil doen als ze tog niet op mfk stemmen.

  Ga zo door wielss god bless you

 16. @ Henkie. Dus niet 1 keer per jaar hier op eiland komen om een bewijs van leven te halen en op de omringende eilanden wonen en een goede sier maken met de aow daar.

  amendementen, hier heb ik er nog twee voor de PS gaarne op te nemen dat elke YDK verplicht is om werk aan te nemen. Bij geen werkzaamheden verrichten of te werken korting op de onderstand.

  Wie aov krijgt, heeft premie betaald dus heeft daar onvoorwaardelijk recht op. Andere uitkeringen zijn juist afhankelijk van o.a. dat inkomen. Het bewijs van leven krijg je toegestuurd en kan je ingevuld terugsturen. Op welk eiland kan iemand goede sier maken met 1000 NAF?
  Met de laatste zin ben ik het natuurlijk roerend eens en bij werkweigering helemaal geen onderstand. Uitzonderingen zoals (tiener)moeders met kinderen onder de 5 jaar zijn natuurlijk mogelijk,

 17. Een storm in een glas water. Er wordt gestemd en daarna wordt er weer verder gemodderd.

 18. duizend gulden voor de mensen die aov hebben hele goed maar dan wel alles gekoppeld.
  dus inkomen , huurhuizen, uitkeringen van andere instanties etc en inwoner zijn op ons eiland.
  Dus niet 1 keer per jaar hier op eiland komen om een bewijs van leven te halen en op de omringende eilanden wonen en een goede sier maken met de aow daar.

  amendementen, hier heb ik er nog twee voor de PS gaarne op te nemen dat elke YDK verplicht is om werk aan te nemen. Bij geen werkzaamheden verrichten of te werken korting op de onderstand.