• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Stichting SMOC deelt vandaag hun kijk op de kersttoespraak van de koningin.”Het Koninkrijk ziet het groene licht!”

Vaste prik. Op eerste Kerstdag houdt Koningin Beatrix haar kersttoespraak, zo ook gisteren. Wellicht ten overvloede, maar Beatrix is een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, symbolen van het Koninkrijk der Nederlanden. Haar woorden hebben daarom gewicht. Wat viel er op in haar toespraak? Het groene karakter ervan.

Ze pleitte voor natuurbehoud, rentmeesterschap en het tegengaan van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Tja, en dan is het een kwestie van hopen dat de beleidsmakers en verantwoordelijke politici zich laten inspireren door deze woorden, in koninkrijksverband. Waar zouden ze dan moeten beginnen? Daar waar het probleem het grootst is. Waar is dat? Op Curaçao. Dit land behoort bij de top tien landen van CO2 emissie per hoofd van de bevolking. Hoe kan dat? De Isla.

De Isla is een voormalige SHELL-raffinaderij die (relatief zware) aardolie –een natuurlijke hulpbron- raffineert en wel zodanig dat er sprake is van ernstige milieuvervuiling en veel gezondheidsoverlast. Deze overlast drukt zwaar op de volksgezondheid en wel zodanig dat er jaarlijks minimaal achttien doden zijn te betreuren. Gek genoeg peinst de Curaçaose overheid er niet over om de Isla bestuurlijk te handhaven.

Wie is hier de dupe van? De mensen onder de rook van de Isla. Het is duidelijk, van rentmeesterschap is hier geen sprake. Maar samen met de woorden van Beatrix is er toch hoop: de nieuwe Minister van Koninkrijksrelaties. Mevrouw Spies is deze nieuwe minister, een CDA-er wel te verstaan. Een beetje CDA-er laat zich, vanwege christelijke beginselen, voorstaan op rentmeesterschap. Zo ook Minister Spies? Laten we het hopen.

Hopen dat Minister Spies het groene licht ziet in de vrome woorden van Koningin Beatrix, waardoor ze harder met de vuisten op tafel slaat dan haar CDA-voorgangers (Bijleveld en Donner). Laten we 2012 zonnig ingaan.

5 reacties op “Ingezonden: Kersttoespraak Beatrix”

  1. Toch wel grappig zo’n discussie tussen twee dombo’s, lijkt wel een één tweetje tussen Jut en Jel.

  2. ze kan toch sturen tenslotte heeft ze ooit lang geleden gefietst en dat verleer je tog niet or no ? tja zonnenpanelen voor der eigen krot kan die geldwolf wel regelen nog meer geld opsparen en lekker niet verdelen !

  3. @ DOMBOKLAD. P.S. Wellicht ten overvloede: Het spreekt vanzelf, dat de koningin net als elk Nederlands burger prive allerlei maatregelen mag nemen. Er loopt bijvoorbeeld aan aanvraag om haar stulpje in Den Haag van zonnepanelen te voorzien en schijnt ze daarvoor geen voorrangsbehandeling te krijgen.

  4. BOMBOKLAD, als je een jachtvergunning hebt, mag jij bokken schieten. Als je gaat googelen op de bevoegdheden van Beatrix, kan je begrijpen, dat zij geen daden mag tonen. Onzin dus van je.

  5. vind ik ook geen woorden maar daden bea !!