• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De nieuwe minister van Koninkrijksrelaties, Liesbeth Spies, is niet van plan om de motie uit te voeren om het lek uit de Rijksministerraad, de belastingdienst en privéschulden van het Kabinet op Curaçao te onderzoeken. De Tweede Kamer nam deze motie gisteren aan.

SP’er Ronald van Raak diende de motie in. Van Raak was degene die de geheime documenten van de Rijksministerraad in handen kreeg. Van Raak: “Sinds het aantreden van de regering Schotte, nu ruim een jaar geleden, heerst op Curaçao een sfeer van angst en intimidatie, waarbij de regering burgers en journalisten die kritiek leveren onder zware druk zet.”

Verantwoordelijkheid
Volgens Van Raak lijken de recente lekken uit de veiligheidsdienst en de belastingdienst bovendien te bevestigen dat verschillende ministers corrupt zijn en grote belastingschuld hebben. “Curaçao is een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk, maar we zijn nog steeds verantwoordelijk voor goed bestuur op het eiland. Minister-president Rutte moet nu kiezen: of hij neemt zijn verantwoordelijkheid en gaat zelf onderzoek doen, of hij start gesprekken met premier Schotte over onafhankelijkheid van Curaçao.”

Rechtsmacht
Spies zegt in haar antwoord op de motie dat ze het betreurt dat indirect geheime informatie in de openbaarheid is geraakt. Maar de minister schaart zich achter haar voorganger Piet Hein Donner en meent dat dit een aangelegenheid is van Curaçao. “Omdat het verslag van de gevolmachtigd minister op Curaçao in de openbaarheid is geraakt, betreft het feiten die buiten de rechtsmacht van Nederland liggen.”

Werkbezoek
“Van zaken betreffende de belastingdienst en de privé-schulden van leden van het Kabinet van Curaçao heb ik kennis genomen uit de media. Ook hier acht ik het betreurenswaardig dat op deze manier deze informatie in de openbaarheid komt, maar ook dit is een aangelegenheid van Curaçao.” Spies schrijft dat ze begin 2012 haar eerste werkbezoek zal brengen aan Curaçao en zich dan vanzelfsprekend hierover laat informeren.

8 reacties op “Spies voelt niets voor onderzoek op Curaçao”

 1. @R.J., omdat jullie te slapzakkerig zijn om je eigen boontjes te doppen heb je nog niet het recht om ons met jullie zelf te vergelijken. Alles wat ik hoor is een heleboel bla bla bla, maar acties weinig tot geen. Als die terughoudendheid van de nieuwe minister er voor zorgt dat wij (Nederland) via de eis voor onafhankelijkheid van jullie afkomen is dat toch veel beter dan op Marktplaats verkocht te worden. Van al dat gedoe met biedingen etc. wordt je ook niet vrolijk, en wat als niemand ge-interesseerd is ?
  Wij hebben indertijd de Spanjaarden uit ons land verjaagd en ja dat heeft wel 80 jaar geduurd maar uiteindelijk hebben die slapzakken zoals jij ze noemt gezegevierd. Dus go for it, als je al een knip voor je neus waard bent.

 2. @ Jim. Ik ben onpartijdig, probeer dat ook te zijn!

  Helaas, jammerlijk mislukt. De screening is gesaboteerd c.q. in de voorronde stopgezet en er zijn 5 ministers niet ministeriabel. Jij hebt het over een vluggertje van het OM en dat is heel wat anders, maar absoluut geen antwoord op een gebruikelijke screening.

 3. Spies voelt niets voor onderzoek op Curacao !

  Er is al onderzocht, er is geen strafbare feiten uit gekomen. Dus er is geen reden om in te grijpen op Curacao. En de meerderheid van Curacaose bevolking wil dat ook niet. Zo duidelijk is het !

  Degenen die dat niet kunnen begrijpen, hebben een groot probleem, met name ‘OBJECTIVITEIT’ ! Probeer zaken objectief te analyseren.

  Als je Schotte haat, moet je wachten tot de volgende verkiezingen!

  Ik ben onpartijdig, probeer dat ook te zijn!

 4. Waren we eindelijk van Donner met de ruggegraat van een weekdier verlost, krijgen we een dame die net zo erg zo niet nog erger is. En Schotte cs liggen in een deuk, want ze kunnen weer jaren vooruit met hun corrupte bezigheden terwijl Nederland bang de andere kant opkijkt.

  Schande!

 5. Spies (CDA) zit net een week te bibberen op de stoel van Donner, voert tussendoor ‘stiekem’ overleg met Donner over ‘wat moet ik nu met Curaçao doen Piet?’ en denkt ‘dat probleem komt later wel’.
  Ze is echt te bang om nu al haar nek uit te steken. En dat mag zich dan minister noemen van Koninkrijksrelaties? Een kwalijke zaak, want zoals oud-premier Emily de Jongh-Elhage al schreef: ‘het is vijf voor twaalf’. Opschieten dus.
  Kortom, ze laat het Antilliaanse volk nog even in de ‘kou’ staan. Voorlopig dan. Liesbeth, bedankt!

 6. Iedereen hier op ons eiland denkt dat de kwestie Curaçao speelt.
  Ja ze hebben gelijk het speelt ook wel in Nederland maar anders dan we hier denken.
  Ze laten ons als een klein kind spelen met vuur, hopen dat we schrikken en als we niet schrikken kunnen ze zeggen kijk maar je deed het wel zelf.
  Volgens de laatste telling wonen er 140.000 Antillianen in Nederland waarvan 100.000 mensen van ons eiland. Zes procent (6%) dus 6000 daarvan zijn crimineel. Het op aan sturen van de onafhankelijkheid van ons eiland of zelf uittreden uit het Koninkrijk der Nederlanden zal Nederland goed uitkomen.
  De nieuwe Minister zal voorlopig niet ingrijpen omdat ze een gedoogpartner heeft namelijk de PVV, deze heeft al lang aangegeven helemaal klaar te zijn met onze eilanden . Liever kwijt dan rijk. Nu Nederland Bonaire een bijzondere gemeente heeft gemaakt en over 5 jaar zich helemaal op heeft gewerkt als vooruit geschoven post voor Nederland, heeft Nederland geen enkel belang meer in Curaçao. Helemaal niet nu onze regering roept we doen het zelf wel.
  Het plaatsen van vrienden en familieleden op diverse functies gebeurt ook in Nederland alleen daar zien de burger het niet zo snel omdat daar alles veel groter is. Dus daar ligt de rijksregering echt niet wakker van.

  we leven in zuid amerika waar we om ons heen zien dat er een een elite die dan aan de macht is voordeeltjes geven aan vrienden en familieleden en de ene keer hebben we dan mazzel als hij/zij de kennis heeft en de andere keer niet.

  dit kunnen we daarna recht zetten als er weer word gekozen, laten we dat dan ook doen en dan wel met verstand en niet met emotie.

 7. Ze heeft wel een motie aan haar broek hangen, die ze niet wil uitvoeren. Dat kan lachen worden: Curacao zorgt voor val kabinet Rutte.

 8. we dansen door op het zelfde liedje….weer zo’n slapzak die niet durft aan te pakken. Ze moet natuurlijk eerst een aantal snoepreisjes achter de rug hebben.