• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het terugbetalingsbeleid voor Curaçaose (oud)-studenten met een studieschuld in Nederland zorgt voor problemen en moet worden herzien. Dat schrijft PAR-Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé in een brief aan de Nederlandse minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt.

De PAR-parlementariër spreekt naar eigen zeggen namens een groep oud-studenten die moeite hebben om hun hoge studielening terug te betalen.

Betalingsplicht
Problemen die zich vooral voordoen volgens Alcalá-Wallé zijn de verschillende salarisschalen van Nederland en Curaçao waardoor terugkerende transactiekosten zorgen voor hoge kosten. “Veel studenten kunnen niet of heel moeizaam voldoen aan hun betalingsplicht”, aldus de parlamentariër.

7 reacties op “Studenten hebben moeite met studieschuld”

 1. Nederlandse studenten moeten ook terug betalen dus waarom anders voor de cur student? Ze kunnen ook een bijbaantje erbij nemen maar dat zie ik de cur student vrijwel niet doen..

 2. @chrendie de EURO / ANG koers hoeft geen probleem te zijn, daar hebben ze een regeling voor

 3. eheeh? Met een studieschuld hebben ze wel problemen, terwijl dat een investering in henzelf is, weinig rente heeft en waarschijnlijk gaan ze door hun opleiding ook een hoger salaris vangen.
  Maar met bon di 12 luna, autoleningen, hypotheken, creditcards en sam hebben ze geen problemen?

 4. @ Churendi, je hebt het over obstakels en drempels. Wat zou je zeggen van excuus ?

 5. Studenten moeten gewoon lid worden van de MFK, dan worden je studieschulden meteen kwijt gescholden. Dit is onder andere gebeurd met Sheldrey Osepa. Kan hier niet eens onderzoek gedaan worden door een integriteitscommissie? Bij een normaal bedrijf betaal je je studieschuld af uit je salaris, maar bij Osepa heeft de MFK dat betaald uit de portemonnee van de belastingbetalers.

 6. Er bestaat toch zoiets als draagkracht regeling?

 7. Ik ben blij dat dit eindelijk aangekaart wordt. Eventueel kan Curaçao een voorbeeld nemen aan Aruba om dit aan te pakken.

  Overigens speelt ook de EURO / ANG koers een grote rol. Terugbetalen incl. rente is vrijwel nutteloos om de schuld terug te betalen en is een enorme last.

  Overigens zien ex-studenten van Antilliaanse afkomst dit vaak als obstakel c.q. drempel om terug te keren.