CURAÇAO – De nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, zal zijn macht moeten delen met een oom en met het leger. Dat houdt een verandering in van een solistisch leiderschap naar een meer collectieve aanpak. Persbureau Reuters meldde dat vandaag op basis van een bron.

 

Het Noord-Koreaanse leger heeft trouw gezworen aan Kim Jong-un, die aan de macht is gekomen nadat zijn vader Kim Jong-il afgelopen weekend stierf. Een coup van het leger lijkt op dit moment dan ook onwaarschijnlijk, aldus de bron.

Gooi naar de macht
De oom die de nieuwe leider moet gaan helpen is de 65-jarige Jang Song-thaek, de zwager van Kim Jong-il. Hij was al de tweede man van de belangrijke Nationale Defensie Commissie, die de afgelopen jaren door Kim Jong-il werd geleid. Volgens kenners heeft Jang de afgelopen jaren al veel zaken waargenomen voor de Noord-Koreaanse leider. De verwachting is dat Jang zelf geen gooi naar de macht zal doen, maar gaat proberen de positie van Kim Jong-un te bestendigen.

Verantwoordelijkheid
Kim Jong-un is een twintiger die pas sinds kort wordt klaargestoomd voor het leiderschap. De afgelopen dagen werd dan ook getwijfeld of hij de verantwoordelijkheid van zijn vader wel kan overnemen. Ook wordt gevreesd dat het leger zijn autoriteit niet accepteert. Reuters wilde de naam van de bron niet melden, maar gaf aan dat deze in eerdere gevallen correcte informatie heeft verstrekt en nauwe banden heeft met Pyongyang en Peking.

4 reacties op “‘Gedeeld leiderschap Noord-Korea’”

  1. Dit schorum moet weg

  2. Hier zien wij als bevolking van YDC tegen aan.Schotte/Wiels

  3. Ik heb liever Kim Jong Un als president dan Gerrit Schotte!

  4. Onze eigen Kim Jon-Il gaat gewoon alleen door met aan de touwtjes trekken.