CURAÇAO – Een veelzijdig Europees onderzoeksproject over het slavernijverleden gaat in 2012 van start. De Nederlandse tak van het onderzoek neemt Universiteit Leiden samen met NiNsee op zijn rekening, meldt NiNsee op hun website. Het onderzoek zal vier jaar gaan duren en gaat 1 mei 2012 van start.

Het is het eerste onderzoeksproject waar niet alleen historici, antropologen en sociologen aan deelnemen, maar ook genetici en archeologen. DNA analyse van opgegraven botten moet de hiaten dichten in de kennis over de trans-Atlantische slavenhandel. Het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal met nieuwe technieken naar de slavernij wordt gekeken.

Bovenwindse Eilanden
In het archeologisch onderzoek worden in de eerste fase vooral de drie Bovenwindse Eilanden St. Maarten, Saba en St. Eustatius onder de loep genomen, want van deze eilanden is nog minder bekend dan van de Benedenwindse eilanden (Curaçao, Aruba, Bonaire) en van Suriname.

Afrika
In de tweede fase van het onderzoek zal gezocht worden naar een beter begrip van de Afrikaanse ervaring op de eilanden tijdens de slavernij en de post-emancipatie periode vlak na de afschaffing. De kennis hierover zal worden verzameld door middel van gedetailleerde analyse van de overblijfselen uit de samenlevingen van Afrikaanse afstammelingen.

Onvolledig
Ook zijn de initiatiefnemers van mening dat men met een historisch onderzoek alleen geen volledig beeld van de koloniale tijd krijgt. “De registers uit die tijd zijn fragmentarisch en vaak onvolledig”, zegt geneticus Hans Schroeder van de universiteit van Kopenhagen. Schroeder is één van de coördinatoren van het project. Universiteit Leiden is een participant aan dit project, daarnaast doen nog negen instituten uit Europa mee. Naast deze participanten zijn er nog tien internationale partners.

‘Ongemakkelijk’
De Britse bio-archeoloog Matthew Collins spreekt wel van een ‘ongemakkelijk’ onderzoek: “Omdat we met dit onderzoek aan kunnen tonen in welke mate afstammelingen van slaven voortkomen uit relaties met kolonialen. Er komen zaken uit die mensen misschien liever niet willen horen, maar dat maakt het juist interessant.”

Rol NiNsee
Gepland staat dat de resultaten van dit onderzoek bij het NiNsee tentoongesteld zullen worden. Ook zal het NiNsee een workshop geven in het kader van de tweede fase van het onderzoek. Directeur Artwell Cain zal deze workshop leiden, genaamd ‘Legacies of Slavery in 21st Century Europe’. Het NiNsee is een kenniscentrum ter bevordering van onderzoek naar en verspreiding van kennis en informatie over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor de hedendaagse samenleving..

4 reacties op “Onderzoeksproject slavernij op Bovenwinden”

 1. Het kan misschien ook zo zijn dat er veel minder afrikaans bloed in de genen van velen zullen stromen. Als we kijken naar het dorp Boca Sami waar ene Zeeuwse militair, Christiaan Zimmerman, werkzaam op het fortje bij St Michielsbaai trouwde met een Curacaose en daar is blijven wonen. In alle Zimmermannen stroomt er dus Zeeuws bloed.

  Ik ben erg benieuwd waar Wiels vandaan komt. Als je naar zijn gedrag kijkt die misschien in de loop der jaren iets is afgezwakt verwacht ik toch wel dat hij afstamt van de negers uit Sao Jorge de Mina, de Minase negers. Stamt Tula ook van deze stam negers? Dan begrijp ik een klein beetje de drive van Wiels.

  Erg boeiend om te lezen is de Geschiedenis van de Nederlandse Antillen geschreven door dr. Joh. HArtog. Diepgaande bronnenstudie zijn hieraan vooraf gegaan. Het gaat weliswaar tot 1954, maar geeft bijzondere en interresante gebeurtenissen weer. Wij gillen nu wel over excuus van NL. Maar er is in het verleden schadevergoeding betaalt aan betrokkenen. dus…

  Ik kijk uit naar de resultaten van het onderzoek. is altijd wel verhelderend.Ik hou daar wel van.

 2. “Er komen zaken uit die mensen misschien liever niet willen horen, maar dat maakt het juist interessant.” Wat wil men misschien liever niet horen? Dat ze afstammen van slaven en kolonialen? Omdat ze dit met dit onderzoek aan kunnen tonen dat dit zo is? Wat is hiervan het probleem? Ik zelf weet door de verhalen dat dit het geval is bij mij. En ben dit sinds kort aan het uitzoeken. Maar dit gegeven staat voor mij los van de verschrikkingen van de slavernij. De ‘ongemakkelijkheid’ hiervan zit hem voor mij eerder in het feit dat men blijft hangen in dit koloniaal verleden en nog teveel denkt in termen van wit en zwart, of moet ik zeggen slaaf en koloniaal.

 3. Er komen zaken uit die mensen misschien liever niet willen horen, maar dat maakt het juist interessant.

  Daar kan je bijna gif op innemen, want dat is al vaker gebeurd onder de lijders van de slavernij en vooral als blijkt, dat het allemaal minder erg blijkt te zijn geweest dan mondeling is overgeleverd en zelfs aan het papier is toevertrouwd. Het is al erg genoeg geweest.

 4. geweldig en dat op de dag van de arbeid !