CURAÇAO – In de strafzaak tegen de 69-jarige Nederlandse oliebaron John Deuss en zijn First Curaçao International Bank (FCIB) moet het Openbaar Ministerie (OM) meer helderheid geven over het inzetten van de Rabobank voor het onderzoek. Dat heeft de rechtbank in Arnhem gisteren bepaald.

De zakenman, zijn 65-jarige zus en zijn bank FCIB staan in Arnhem terecht wegens bankieren zonder vergunning, het verhullen van ongebruikelijke transacties en het vormen van een criminele organisatie die grootschalige carrousselfraude mogelijk maakte in Engeland.

Opblazen
Voor carrouselfraude zijn snelle transacties nodig tussen bedrijven in de carrousel. Dat kon bij de bank van Deuss. Deuss’ advocaat gelooft dat de bankier is opgeofferd om Britse banken buiten het strafrecht te houden. Het OM, de fiscale opsporingsdienst FIOD, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Rabobank hebben dat voor de Britse FIOD (HMRC) opgeknapt, meent de advocaat. Die opzet zou blijken uit een FIOD-journaal, dat sprak van het ‘opblazen van de FCIB’.

Bewijs
Volgens de verdediging trokken Britse banken hun handen van Deuss af en adviseerden zij hem met de Rabobank verder te gaan. De Britse FIOD tipte vervolgens het Nederlandse OM. Die vroeg de Rabobank om transacties van Deuss te blijven faciliteren, om meer bewijs te verzamelen. Daarvan zou een overeenkomst bestaan, waarin de Rabobank van vervolging of claims gevrijwaard wordt.

Complot
De raadsman vroeg de rechtbank vergeefs om hierover officieren van justitie en Rabobankdirecteuren te horen, maar het OM moet wel meer informatie over de overeenkomst geven. Het OM wijst de theorie van de advocaat van de hand als ‘complotdenken’, en stelt dat hierover al vergeefs talloze officieren van justitie zijn bevraagd.

Bermuda
Het OM schat het transactievolume van 7000 actieve bankrekeningen bij de FCIB tussen 2000 en 2006 op 1000 miljard Britse Pond. Deuss werd in 2006 in zijn woonplaats in Bermuda opgepakt maar kwam na het betalen van een borgsom vrij. De rechtbank behandelt de zaak inhoudelijk in maart, april en mei 2012.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com