• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De beleidsnota ‘duurzame energie opwekking voor particulieren en bedrijven’ is sinds afgelopen maand van kracht. De regering Schotte hoopt zo dat huishoudens gaan investeren om zelf elektriciteit op te wekken. Maandag is de regelgeving in het WTC gepresenteerd aan alle partijen die interesse hebben.

Het besluit maakt het mogelijk om zelf energie op te wekken voor eigen gebruik en het overschot terug te leveren aan het net. In het besluit, opgemaakt door Bureau Telecommunicatie & Post, gaat het er vooral om dat private installaties veilig en gecertificeerd zijn.

Ideaal
Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. “Op het eiland schijnt bijna altijd de zon en stroom van het net wordt intensief gebruikt voor een relatief hoge prijs. Dit maakt het eiland volgens deskundigen de ideale locatie voor zonnepanelen. Voor warm water maakt men al jaren gebruik van de zon. Toch zien we het voor de opwekking van elektriciteit nog weinig voorkomen”, zegt Reinoud van der Bos van Dutch Durables and Ecowell Energy, één van de geïnteresseerde bedrijven.

Levensduur
“Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar met de eigenschap weinig onderhoud te eisen. Van belang is dat er gelet wordt op de kwaliteit van de panelen en certificaten van de installateur. De lucht op Curaçao is vrij corrosief met een aantal andere schadelijke additieven; Men wil er natuurlijk wel zeker van zijn dat panelen na tien jaar er nog net zo mooi bijliggen als toen”, aldus Van der Bos.

12 reacties op “Investeren om elektriciteit op te wekken”

  1. Beste mensen, direct naar Aqualectra wijzen heeft gen zin in deze.
    Aqualectra heeft de plicht op dit eiland om iedereen een electrische aansluiting te geven, op de overgang van het openbare terrein naar de kavel. Dit is een reden waarom electriciteit hier duur is. In de uithoeken op Banda Bou, Santa Catharina en zovoorts worden maar weinig kWh’s verkocht, maar Aqualectra moet er wel de infrastructuur voor aanleggen en onderhouden. Als mensen nu zelf electriciteit gaan opwekken is dat mooi, dat bespaart veel diesel, maar voor Aqualectra blijven er veel kosten gewoon doorgaan. Als je op Santa Cruz mooie zonnepanelen hebt die je wilt onderhouden of er is een storing en je moet een weekje op onderdelen wachten, dan wil je gewoon direct alle electriciteit weer via de meter binnnenhalen. Dus ook de opwekkingscapaciteit (opgesteld vermogen) bij Aqualectra moet er gewoon elk moment zijn.
    Wat ik duidelijk wil maken is dat er drie schakels van belang zijn: opgesteld vermogen (vaste component), diesel (variabele component), transportnet tot aaan elk huis (ook vast). Door zelf kWh’s te maken verminder je wel de dieselkosten, maar de rest niet.
    Ik hoop het zo een beetje populair wetenschappelijk duidelijk te maken. Het technische verhaal is veel langer, daar kan je op afstuderen, maar wellicht helpt dit.
    Uiteraard moeten we werken aan alternatieve energie, want die olie raakt echt eens op. Maar we moeten wel hetzelfde comfort houden; electriciteit moet er hier en nu zijn!
    Door een gespreide opstelling van windparken (Tera Kora en Playa Canoa) loop je al minder risico op windstilvallen bij beide parken, dan kan je misschien op opgesteld centralevermogen gaan bezuinigen. Dat doen we hier goed. Ook Aruba gaat een 2e park elders bouwen. Je ziet direct grote problemen in zo’n net als de wind vermindert, dat moet maar door de centrale bij te stoken opgevangen worden! Nou ja, lang verhaal dus.

  2. Probleem is dat de Aqualectra prijzen alleen maar omhoog zullen gaan. Kijk naar afgelopen jaar; Aqualectra draait verlies omdat het verbruik gedaald is. De overheid heeft er dus helemaal geen baat bij dat mensen zelf energie gaan opwekken. En uiteindelijk de mensen ook niet, want iemand zal dat verlies van Aqualectra moeten bijlappen. Aqualectra moet zelf op zonnenergie overstappen en die smerige dieselfabriek als backup gaan gebruiken.

  3. Er zijn al heel wat reken sommetjes gemaakt en bedisselt, maar de hamvraag zal er ook bij moeten komen.
    Voor zonnepanelen is er een onderhoud nodig door gespecialeerde vaklui. Hoe hoog zijn die kosten op jaar basis????

    Bereken je winst ten opzichte van Aqualectra en trek de onderhouds kosten daar weer vanaf.
    Hoe wordt dan de SOM.???????

  4. Het zijn eigenlijk lichtpanelen, zodra er licht valt op de halfgeleiders, wordt dit omgezet in elektriciteit.
    De factor onderhoud wordt echter schromelijk verwaarloosd. Een levensduur van 25 jaar zal nooit gehaald worden, tenzij je daarvan de laatste 15 jaar ‘opslag’ op Malpais meetelt.
    Ik vind het goed dat er naar deze alternatieven gekeken wordt, maar laten we wel reeel blijven en van een levensduur van 10 jaar uitgaan. De terugverdientijd is (mede door onderhoud) waarschijnlijk ook 10 jaar….. Dus laat iemand met 10 jaar ervaring van zonnepanelen in het Caribbisch gebied zich melden. En dan niet zo’n hobbyist die een tuinlampje op zonnepanelen heeft branden

  5. de levensduur is niet het probleem maar meer de aflevering aan het net.

    je gaat nu leveren maar wie zegt dat je het betaald krijgt.

    trouwens het heet zonnepaneel maar ook met bewolking heb je nog rendement.

  6. Reinoud, jij lijkt me te veel op een woordvoerder van de regering of leverancier. Subsidies verstrekken regeringen als stimulans en verder niets. Wie is bereid/in staat een dergelijk bedrag vol onzekerheden te investeren Het moet ongeacht in de hypotheek of niet aftrekbaar van de belasting worden. Naar mijn idee stel je de levensduur te rooskleurig voor en kan je ook niet met bewijzen staven en ik hou rekening met de nodige onderhoudskosten. Nooit van het gunstigste uitgaan, want dan kan je wel eens op je bek gaan. Aan leveranciers heb je ook niets, want die verkopen hun schoonmoeder nog. Laat consumenten, die ervaring met zonnepanelen hebben, spreken.

  7. Zonnepanelen hebben wel degelijk een levensduur van 25 jaar. De omstandigheden op curacao zijn natuurlijk niet de eerste waar ze in bedrijf zijn gesteld.

    Het mag natuurlijk niet zo zijn dat duurzaamheid van het eiland ten koste gaat van de levensvatbaarheid van de conventionele stroomproducent die gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Ongeacht er gebruik wordt gemaakt van zonne-energie zal de energieprijs waarschijnlijk nooit dalen i.v.m. de schaarste van fossiele brandstoffen en groeiende wereldvraag.

    De aanschafkosten voor zonnepanelen zijn inderdaad aftrekbaar wanneer deze is inbegrepen bij de hypotheek. Hierover kan de bank verder informeren. Het is voor de regering niet nodig om subsidies te verschaffen voor zonnepanelen op het eiland. De vele zonne-uren en teruglevermogelijkheid in combinatie een hoge KwH-prijs maakt de terugverdientijd al interessant.

  8. Op dit moment bestaan er geen zonnepanelen de 25 jaar meegaan in het weer van Curacao. Men kan ze wel kopen, je kan ze ook op je dak plaatsten, je kan ze schoon houden, maar ze gaan NIET 25 jaar mee.
    Dat betekent dat je een rekensommetje moet maken voor MAX 10 jaar, wat uitkomt op dezelfde prijs of duurder dan aqualectra.

  9. Anoniem 123, tegen die tijd is Aqualectra met directeur Wiels reeds kopje onder gegaan.

  10. Vraag:
    Stel dat op gegeven moment 30% van de benodigde electra door particulieren wordt geleverd door bijv zonnepanelen. Op bewolke dagen wie gaat dan die 30% leveren?

    Betekend dit dat aqualectra toch al z’n machines als backup moet blijven onderhouden zonder rendement op zonnige dagen? gaat Aqualectra de prijs per Kw niet vanzelf opschroeven omdat ze in financiele problemen raken?

    Voordelen voor millieu zie ik, maar dat de energie prijs daalt is een andere vraag.

  11. Er moeten eerst meer leveranciers komen voor lagere prijzen. Gaat de regering nog subsidies geven? Zijn de aanschafkosten van de belasting aftrekbaar? Op die antwoorden ga ik wachten.

  12. Yes, yes, yes!