• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tanja Nijmeijer, lid van de Colombiaanse guerillagroep FARC, raakt haar Nederlandse paspoort voorlopig niet kwijt. Het Nederlanderschap kan haar op dit moment niet worden afgenomen, aldus minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag in een overleg met de Tweede Kamer.

Regeringspartij CDA had hem opgeroepen de mogelijkheden te onderzoeken om het Nederlanderschap van Nijmeijer in te trekken. Maar dat kan alleen nadat iemand onherroepelijk is veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, op voorwaarde dat hij of zij dan niet statenloos wordt.

Arrestatiebevel

Nijmeijer is lid van ‘één van de zwaarste terroristische organisaties’, aldus Rosenthal. De FARC staat op de VN-lijst van terroristische organisaties die ook in Nederland verboden zijn. Deelname aan zo een organisatie is strafbaar. Maar Nijmeijer is niet veroordeeld voor een terroristisch misdrijf en ze heeft alleen een Nederlands paspoort. De minister wees er wel op dat de Verenigde Staten en Colombia een arrestatiebevel tegen de Nederlandse vrouw hebben uitgevaardigd.

Interview
Het CDA is de romantisering rondom de ‘terroriste’ beu. Kamerlid Kathleen Ferrier van de CDA-fractie vindt het onacceptabel dat Nijmeijer nog steeds niet is opgepakt en vervolgd voor haar inzet voor de FARC, terwijl cameraploegen haar in de jungle moeiteloos kunnen opzoeken voor een interview. De Nederlandse was kortgeleden nog te zien in een gesprek dat door Nieuwsuur werd uitgezonden. Naast gedoogpartij PVV kreeg Ferrier weinig steun. D66, PvdA en de SP verwezen haar ‘doldwaze plannetje’ direct naar de prullenbak.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Nijmeijer behoudt Nederlands paspoort”

 1. zij mag haar paspoort houden en zo’n jongen uit angola krijgt geen paspoort na -tig jaar!
  ze bereiken in nederland inmiddel niveau kabinet schotte!

 2. Tanja zit al zo lang in Colombia dat nu wel een Colombiaans paspoort zal hebben..

  en Monk is een colombiaan dus kan gewoon in Colombia daar een paspoort aanvragem

 3. En denkt Nederland nu dat Nijmeijer een dag zal treuren om zo’n beslissing. De keuze heeft ze al duidelijk gemaakt en helaas zijn haar familieleden en vele Nederlander daar niet gelukkig mee. Jip een eigen wil, eigen weg wordt niet altijd in dank afgenomen. Maar karakter heeft ze om door te gaan met haar pad.

 4. Wat een geluk voor je ,,Monk,, ….zolang het tenminste duurt.
  Maar reken je niet te snel rijk Monky !!!!
  Want denk er aan , dat achter de schermen door de Nederlandse regering er driftig aan wordt gewerkt, om voor dit soort liedens het Nederlandsschap te ontnemen.!!
  Gewoon een kwestie van tijd en afstemmen,dus neem het er nog maar even van voor het te laat is!!