• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nationale ombudsman wil opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de manier waarop Piet Hein Donner is benoemd tot de vicepresident van de Raad van State. Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft klachten ontvangen van mensen die naar de functie hebben gesolliciteerd.

Dat blijkt uit een brief die de ombudsman vandaag heeft gestuurd aan Opstelten. Donner werd vorige week vrijdag benoemd tot de nieuwe vicepresident. Hij was tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. PvdA, Groenlinks, D66 en SP zette ook al vraagtekens bij de benoeming.

Kansloos
Dat blijkt uit een brief die de ombudsman vandaag heeft gestuurd aan Opstelten. De klagers vinden dat ze kansloos waren omdat de benoeming van Piet Hein Donner al in kannen en kruiken zou zijn. Volgens Brenninkmeijer geeft de vraag van de klagers om een onderzoek in te stellen ‘uitdrukking aan een breed in de samenleving levende wrevel over de gevoerde procedure’.

Afspraken
Omdat Opstelten daarvoor verantwoordelijk was, richt de ombudsman zich tot hem. Brenninkmeijer beslist na de antwoorden van de minister of hij ook echt een onderzoek naar de benoemingsprocedure begint. Hij wil onder meer weten of er tijdens de kabinetsformatie afspraken zijn gemaakt over de vacature bij de Raad van State.

Advertentie
Verder vraagt de ombudsman zich af of er wel een advertentie voor de baan gezet had moeten worden. Volgens hem hoeft dit niet volgens de wet en is het de vraag of het nodig was omdat het kabinet mogelijk toch weinig te kiezen had. Brenninkmeijer wil ook weten of het kabinet van mening is dat de schijn van partijdigheid is vermeden.

Logboek
Premier Mark Rutte heeft al herhaaldelijk laten weten dat de procedure correct en transparant is verlopen. De volgende keer zou hij het net zo doen.De PvdA ziet zelfs het liefst een ‘logboek’ van alle stappen die zijn gezet, om daarvan te leren voor de toekomst en de kwestie daarna op te bergen in de map ‘Eens maar nooit weer’.

© ANP, alle rechten voorbehouden

6 reacties op “Perikelen rondom benoeming Donner”

 1. Makkelijk scoren hè.
  Aandacht gelijk verleggen en EIGEN SH*T is nu legaal???????

  Hier op ons eiland praten we wel effe over een andere gradatie van hypocritie:
  MONK –> FARC
  WIELS –> bodybags
  SCHOTTE –> casino-maffia
  ASJES –> zware fraude met gemeenschapsgeld
  Jamoolodin –> belastingfraude
  Hakim –> belastingfraude
  Constancia –> valsheid in geschrifte

  etc. ….etc….etc…. etc.

 2. Ho mensen.. volgens Zorro gebeuren zulke perikelen niet in Nederland.. Hij heeft gelijk zie ik..

 3. Nou nu weet iedereen waarom Donner zo laks was met de hele screeningsaffaire en de corrupte boevenbende hier op het eiland.
  Hij is net zo corrupt als de mensen die hij in de gaten moest houden.

  Bedankt Nederland

 4. Het is al te gek voor woorden dat er vragengesteld moeten worden.
  Blijkbaar is het toch niet zo transparant als Rutte dacht…

  Was Donner daarom zo passief misschien? Alles wat hij zegt kan tegen hem gebruikt worden namelijk… en hij wilde blijkbaar deze positie zo graag hebben.

  Heerlijk he politiek? Het gaat er wel iets beschaafder aan toe daar in de 2e kamer, maar blijkbaar is daar ook nog ruimte van vriendjespolitiek?

 5. Ik zeg: Bel Paul!!!

 6. Leuk zouden wie hier ook eens moeten doen….vragen stellen bij bemoemingen!
  dit gaat slechts over de raad van state.