• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister van Verkeer Charles Cooper zal zich in de rechtszaak tussen Insel Air en de overheid moeten verantwoorden voor de keuze die hij heeft gemaakt om DAE  te laten vliegen met een toestel van Falcon Air. Insel Air pleit vandaag dat Cooper met die keuze oneerlijke concurrentie heeft gecreëerd.

Insel Air spant een kort geding tegen de overheid aan, omdat DAE gebruik maakt van een toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Falcon Air. In 2006 wilde Insel Air zelf een toestel inzetten van de Surinaams Luchtvaartmaatschappij SLM. Dit werd in eerste instantie goedgekeurd, maar DAE spande een rechtszaak aan die Insel Air verloor. Er werden toen wettelijke regels ingesteld voor het gebruik van toestellen van buitenlandse maatschappijen. Insel Air heeft hierdoor hoge kosten gemaakt doordat zij zelf aan verbeteringen en ontwikkelingen moesten werken.

Wet Lease Concurrentie
Volgens het Antilliaans Dagblad probeert DAE de kosten, die Insel Air had doordat zij geen SLM-toestel mochten inzetten, te omzeilen door een ‘wet lease concurrentie’ aan te gaan. Bij een wet lease wordt er een toestel inclusief bemanning ingezet en ook de operation control uitgevoerd door de andere maatschappij. De Curaçaose autoriteit heeft zo goed als geen bevoegdheden. De wet lease mag alleen worden ingezet als er tijdelijk extra vraag is naar capaciteit of als een toestel tijdelijk niet kan worden gebruikt.

Voldoet niet aan regels
Insel Air is van mening dat deze situatie niet voldoet aan de eisen die worden gesteld om wet lease in zetten. Op de route waarop het Falcon-toestel wordt ingezet, is volgens hen geen vraag naar capaciteit en zijn er ook geen toestellen van DAE die op dit moment niet kunnen worden gebruikt. Bovendien mag er alleen een toestel worden vervangen door eenzelfde toestel van een buitenlandse maatschappij. DEA maakt gebruikt van een MD83 vliegtuig van Falcon Air terwijl zij zelf dit type niet hebben.

Upgrading
DAE geeft op haar beurt aan dat het in deze situatie om een upgrading gaat. In een persbericht lieten zij weten dat de eisen in 2006 lager lagen en het toen niet nodig was om met een MD83 te vliegen. “De concurrent vliegt op dit moment met een MD83 naar Sint Maarten terwijl wij dit doen met een Fokker 100, het gaat hier om een upgrading.” De maatschappij vindt dat er nu genoeg ruimte is voor luchtvaartmaatschappijen om nieuwe initiatieven te ontwikkelingen. En dat dit vooral ook bijdraagt aan een betere service.

www.versgeperst.com